PMP susţine legea Macovei. „Invităm şi PSD să semneze“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii PMP vor semna Angajamentul pentru Combaterea Corupţiei, iniţiat de organizaţia Romanian Community Coalition, prin care se stabilesc principii clare de acţiune în Parlament, menite să înlăture obstacolele pe care senatorii şi deputaţii le pun în calea Justiţiei.

„Un Angajament pentru Combaterea Corupţiei este necesar în România zilelor noastre, când mulţi senatori şi deputaţi au impresia că sunt deasupra legii şi că sunt imuni în faţa Justiţiei prin simpla prezenţă în Parlament. PMP a fost şi va rămâne consecvent în toate voturile referitoare la procesul de justiţie“, a afirmat Elena Udrea.

PMP consideră că votul pentru ridicarea imunităţii trebuie să fie transparent. „În ultimii ani, Victor Ponta şi PSD au împins la limită regulile şi au folosit Parlamentul României pentru a-şi proteja senatorii şi deputaţii corupţi. PMP consideră că transparentizarea şi accelerarea procesului de aprobare a cererilor de începere a urmăririi penale pentru parlamentari sunt esenţiale pentru buna funcţionare a democraţiei în România“, se arată într-un comuncat al PMP.

PMP îndeamnă, de asemenea, toate partidele parlamentare, inclusiv PSD, să semneze această petiţie şi să respecte cele cinci angajamente referitoare la combaterea corupţiei.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei solicită sprijinul colegilor săi de partid, dar şi al liberalilor pentru simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare. În opinia lui Macovei, trebuie luate cel puţin trei măsuri: desecretizarea votului, impunerea unui termen pentru vot, dar şi obiectivitatea aleşilor, care nu ar trebui, în opinia acesteia, să analizeze dosare şi probe.

Monica Macovei prezintă, de asemenea, trei criterii care ar trebui îndeplinite, în opinia sa, pentru simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii. Le redăm, după cum urmează:

1. Votul pentru ridicarea imunităţii să fie electronic, la vedere, atât în Comisia juridică, cât şi în Plen, pentru ca fiecare parlamentar să-şi asume răspunderea pentru votul dat, iar opinia publică să poată vedea cum au votat „aleşii”.

2. Cererea de ridicare a imunităţii să fie votată in Plen în maximum 48 de ore de la trimiterea ei în Parlament.

3. Parlamentarii să nu analizeze dosare şi probe, acesta fiind strict atributul judecătorilor, care trebuie lăsaţi să se pronunţe şi asupra arestării preventive, şi percheziţiei. La fel şi în cazul procurorilor, când este vorba de urmărirea penală a parlamentarilor miniştri sau foşti miniştri. Parlamentarii trebuie doar să se asigure că cererea procurorilor conţine indicii privind comiterea unei fapte penale, iar acuzaţiile aduse de procurori nu sunt pure invenţii.

Citeşte şi:

Legea Macovei: aleşii ţin cu dinţii de imunitate

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a propus o serie de măsuri menite să simplifice procesul de ridicare a imunităţii parlamentare, după ce s-au înregistrat mai multe cazuri în care Parlamentul a blocat arestarea preventivă a mai multor aleşi. Macovei a propus, în acest sens, introducerea votului electronic, la vedere, şi nu secret, cum este acum.

Alianţa PNL-PDL, în faţa primelor neînţelegeri. Predoiu: Problema ridicată de Macovei este reală. Haşotti o atacă la persoană

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, prezidenţiabilul partidului, sare în apărarea europarlamentarului PDL Monica Macovei, care i-a acuzat pe liberali că s-au aliat cu social-democraţii pentru a-l scăpa de arestare preventivă pe senatorul PSD Marius Isăilă, aceasta fiind criticată pentru afirmaţii de către liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite