PNŢCD s-a relansat cu un scop înalt: referendum pentru monarhie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurelian Pavelescu, vechiul şi noul preşedinte al PNŢCD Foto: Adevarul
Aurelian Pavelescu, vechiul şi noul preşedinte al PNŢCD Foto: Adevarul

Congresul PNŢCD desfăşurat sâmbătă la Opera Naţională l-a reconfirmat pe Aurelian Pavelescu în fruntea partidului. Unul dintre obiectivele sensibile anunţate de Pavelescu este reinstaurarea monarhiei constituţionale în România.

Peste 500 de ţărănişti din toată ţara s-au strâns sâmbătă în sala elegantă a Operei Naţionale din Bucureşti pentru a asista la Congresul extraordinar al partidului. Pe oridinea de zi, PNŢCD anunţa două momente importante: realegerea lui Aurelian Pavelescu în funcţia de preşedinte, fiind singurul candidat, şi cooptarea disidenţilor din PNL la vârful partidului. Foştii liberali, acum în postura de membri ai fundaţiei Iniţiativa România Liberală, Vlad Moisescu şi Diana Tuşa au devenit prim-vicepreşedinte, respectiv vicepreşedinte PNŢCD.

În noua echipă de conducere a fost loc pentru toată lumea. Au fost aleşi nu mai puţin de 43 de vicepreşedinţi, printre ei făcându-şi loc fostul parlamentar PDL, Maria Stavrositu, şi fostul Avocat al Poporului din timpul guvernării PDL, Gheorghe Iancu. Lor li se adaugă criticul literar Alex Ştefănescu, ales preşedinte al Consiliului Naţional de Conducere. Numeric, ca structură de conducere, PNŢCD poate concura acum cu marile partide ale ţării.

Regele şi Seniorul
La ora 11 fix, versurile revoluţionare ale regretatului Cristian Paţurcă au fost întrerupte brusc. Distinşi oameni în vârstă, care nu au uitat să-şi asorteze batista la cravată, ca la un veritabil spectacol de balet, dar şi ţărănişti de tip nou, cu blugi şi tenişi, s-au ridicat pentru a intona imnul României. Apoi, au intonat Imnul Regal, dar au simţit că tot nu este suficient, iar de la balcon s-a auzit, clar, un îndemn: “Să ne rugăm!” Şi oamenii au început să spună, într-un glas, rugăciunea “Tatăl Nostru”.

Aurelian Pavelescu a deschis timid şedinţa citind ruga lui Cornleiu Coposu. "Este un Congres solemn, foarte important în viaţa partidului. Îi dedicăm acest Congres fostului lider ţărănist Corneliu Coposu", a spus Pavelescu, smulgând aplauzele celor prezenţi. De altfel, amintirea seniorului a tronat peste întreaga şedinţă, invitaţii amintindu-l în repetate rânduri. Pentru toţi, liberali sau ţărănişti, Corneliu Coposu era modelul politic.

Liderii partidelor de dreapta şi emisarii acestora invitaţi la Congres au luat cuvântul, au transmis rapid că dreapta trebuie să fie unită, şi-au strâns mâna şi au plecat. Când a venit momentul ca Aurelian Pavelescu să-şi prezinte moţiunea, intitulată măreţ, "Renaştem pentru România ta!", sala era amorţită. A fost nevoie de pronunţarea unui singur cuvânt pentru ca oamenii să se ridice, din nou, de pe scaune: regele.

“Ca proiect politic, ne propunem revenirea la monarhia constituţională ca formă de guvernământ. În aces sens, vom cere un referendum naţional prin care poporul să se pronunţe. Asta ar însemna revenirea la normalitate”, a clamat Pavelescu, iar mesajul parcă i-a uns pe suflet pe ţărănişti. Un delegat din Timişoara a luat cuvântul şi a spus tare: “Avem datoria sfântă să-l readucem pe rege înapoi pe tronul României”. Altul, din partea opusă a ţării, a ţinut să amintească şi de fraţii noştri de peste Prut. “Unirea cu Basarabia trebuie să fie un deziderat al PNŢCD. De fapt, unire nu este cuvântul corect. Se numeşte reîntregirea neamului, care se poate face numai sub rege”, a subliniat acesta. Momentul emoţiei regale s-a terminat, iar Pavelescu a revenit la politica de zi cu zi, la sistemul de educaţie, la pensiile prea mici, la independenţa justiţie. De la microfon, avea soluţii pentru toate aceste probleme.

Statistic, Congresul PNŢCD a arătat astfel: 533 de buletine de vot, dintre care 514 pentru Aurelian Pavelescu şi echipa sa. Numai 17 ţărănişti au votat “împotrivă”, iar Pavelescu a fost reales fără emoţii în fruntea formaţiunii. Discursul de final a dezvăluit un preşedinte mistic: . “Avem o misiune cvasi-religioasă, pentru fiecare dintre noi începe un test de viaţă. În 2007, la primul Congres la care am participat, citam din Iisus. Acelaşi lucru îl spun şi acum. Îndrăzniţi, eu am biruit lumea”. Acestea au fost ultimele cuvinte auzite pe scena Operei Naţionale într-o zi de sâmbătă, 2 decembrie 2013.

"Domnule Chiliman, vedeţi ce femei frumoase avem?"

Deşi tonul şedinţei a fost unul grav, umorul nu a lipsit de la congresul PNŢCD. În rolurile principale, marele orator Alex Ştefănescu şi deputatul PDL Teodor Paleologu. Cel care a dat tonul a fost Paleologu. “Nu înţeleg de ce m-aţi invitat să vorbesc. Nu sunt nici preşedinte de partid, colegii de partid mă ignoră total. Sau poate că ştiu: în calitatea de iubitor al monumentelor istorice. PNŢCD este un monument. PNŢCD este ca o vilă interbelică în comparaţie cu vilele marilor îmbogăţiţi. Atenţie, însă, la oameni!Dacă ai vilă interbelică, trebuie să ai şi mobilier interbelic", a spus Paleologu, smulgând primel zâmbete.

Alex Ştefănescu, jovial, a dezvăluit un dialog amical pe care l-a avut înaintea Congresului cu Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. "Domnule Chiliman, vedeţi ce femei frumoase avem la PNŢCD?”, a întrebat Ştefănescu. "Da, dar am adus şi noi câteva de la IRL", a fost replica promptă a lui Chiliman.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite