PNL a ajuns spectator la cheltuirea banilor din PNDL 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD şi UDMR se vor ocupa de Programul „Angel Saligny” FOTO Colaj Adevărul / Inquam Photos / Octav Ganea
PSD şi UDMR se vor ocupa de Programul „Angel Saligny” FOTO Colaj Adevărul / Inquam Photos / Octav Ganea

Un secretar de stat al PSD va coordona Programul „Anghel Saligny”, prin care 50 de miliarde de lei vor ajunge la aleşii locali. Ministerul Dezvoltării e condus de un UDMR-ist, aşa că PNL rămâne partidul din Coaliţie fără niciun cuvânt de spus în privinţa alocării banilor.

Secretarul de stat Marcel Alexandru Stoica va coordona implementarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny”, precum şi Direcţia achiziţii din Ministerul Dezvoltării, arată un ordin de ministru semnat miercuri de Cseke Attila. Marcel Stoica a fost susţinut pentru funcţia de secretar de stat de PSD Buzău, structură de unde provine şi şeful PSD, Marcel Ciolacu. De altfel, până să fie numit în ianuarie ca secretar de stat la Dezvoltare, Stoica era administrator al judeţului Buzău, funcţie în cadrul CJ Buzău.

Fosta coaliţie, ruptă din cauza noului PNDL

Coaliţia formată din PNL, USR şi UDMR s-a rupt tocmai după un scandal generat de aprobarea Programului de investiţii „Anghel Saligny”, la începutul lunii septembrie. USR se opunea aprobării unui asemenea program, fără ca ordonanţa de urgenţă care îl reglementa să aibă câteva instrumente de prevenire a fraudei şi fără criterii privind transparenţa în alocarea banilor de investiţii. Pe de altă parte, gruparea Cîţu din PNL dorea să treacă ordonanţa de urgenţă înainte de Congresul formaţiunii, fiind presat de aleşii locali. Practic, Florin Cîţu risca să piardă susţinerea aleşilor locali dacă nu reuşea să garanteze înfiinţarea unui nou PNDL pentru primării şi consilii judeţene. Deşi Florin Cîţu şi-a atins obiectivul şi a ajuns lider al PNL, acum partidul său rămâne fără nicio pârghie de influenţă asupra programului de 50 de miliarde de lei.

Cseke n-a uitat atitudinea PNL

Surse politice şi din Ministerul Dezvoltării au precizat pentru „Adevărul” că ministrul UDMR Cseke Attila a mers pe varianta delegării atribuţiilor de coordonare a noului PNDL către un PSD-ist ca răsplată la sprijinul oferit de Marcel Ciolacu în toamna trecută, în perioada negocierilor Guvernului Ciucă, când liberalii au vrut să ia ei Ministerul Dezvoltării. Atunci UDMR a ameninţat cu plecarea din Coaliţie, dar PSD s-a aliat cu formaţiunea condusă de Kelemen Hunor şi Dezvoltarea a rămas la maghiari. Astfel, un partid de 6% a ajuns să aibă trei ministere, din care două considerate importante, adică Dezvoltarea şi Mediul. 

Fondurile din Programul Naţional „Anghel Saligny” pot fi folosite pentru proiecte de alimentare cu apă și stații de tratare a apei, sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, drumuri, dar şi pentru racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale. 3.100 de unităţi administrativ-teritoriale au depus proiecte pentru a fi finanţate, dinte-un total de 3.181 de UAT-uri.

Valoarea totală a proiectelor depuse este de circa 137 de miliarde de lei, în timp ce suma totală pentru noul PNDL este de doar 50 de miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că Ministerul Dezvoltării va trebui să facă o selecţie a solicitărilor de finanţare care au venit. PSD este partidul care are cei mai mulţi aleşi locali, ceea ce ar însemna că va avea şi cele mai mulţi bani alocaţi. Acum PSD are şi omul care coordonează proiectul.

Cine a cerut bani

Potrivit unui raport realizat de ONG-ul Expert Forum, unităţile administrativ-teritoriale conduse de PSD şi PNL au solicitat bani în procente relativ egale – 39% fiecare. Cererile USR au reprezentat în jur de 2% din bani. Suma mare solicitată de independenţi, adică 8,5%, este datorată valorii mari cerute de Primăria Bucureşti, condusă de Nicuşor Dan. UDMR a solicitat 6% din bani. La PSD, aproximativ trei sferturi din bani au fost ceruţi de comune, iar la PNL, 67% din fonduri sunt solicitate de primăriile din mediul rural. La USR, aproape jumătate din bani sunt doriţi de comune, 16% de municipii, iar 27% de sectoare. La UDMR, comunele au fost responsabile pentru 61% din fondurile solicitate.

În perioadele în care secretarul de stat Marcel Alexandru Stoica se află în concediu de odihnă, concediu medical sau alt tip de concediu, atribuţiile delegate lui Stoica îi revin lui Vlad-Ştefan Niculae. Tot secretar de stat, Niculae a fost susţinut pentru funcţia de demnitar de organizaţia PSD Argeş, condusă de Ion Mînzînă.

Vina, pasată de la o tabără la alta

La începutul lunii decembrie, preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, declara că liberalii sunt cei care vor coordona Programul de investiţii „Anghel Saligny”, la fel ca şi Compania Naţională de Investiţii, structură din cadrul Ministerului Dezvoltării care se ocupă de marile proiecte de investiţii. Întrebat de „Adevărul” dacă ştie să fi avut loc o renegociere a funcţiilor, Alin Nica a precizat că nu, fiind luat prin surprindere de decizie. 

Contactaţi şi alţi lideri din conducerea PNL, aceştia au precizat că responsabil de pierderea coordonării Programului „Anghel Saligny” ar fi Florin Cîţu. Pe de altă parte, surse din apropierea liderului PNL susţin că la negocierea cu PSD a fost făcută de Nicolae Ciucă şi prim-vicepreşedinţii partidului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite