Politică

articolul anterior articolul urmator

PNL pe avarie. Partidul Brătienilor şi Bosnia, găsiţi asemănările

24
19 Apr 2016 03:42:55
Oana Mihalache
Bosnia este tot mai des numită un stat eşuat. PNL îşi asteaptă diagnosticul.
Bosnia este tot mai des numită un stat eşuat. PNL îşi asteaptă diagnosticul.

Mugete îndelungi, goană disperată după sinecuri, joc dublu cât cuprinde - cam asta mai înseamnă, în zilele noastre, PNL. Se destramă mai ceva ca un milieu căruia i-ai găsit punctul slab, până rămâne o deşirătură fără cap şi coadă. Dezmembrarea unui partid nu-i o treabă complicată, mai ales când putreziciunea vine din interior - prin numiri cu răsunet peste graniţe şi blaturi prost ticluite care sunt ghicite chiar şi de amatori.

PNL-ul de astăzi aminteşte, mutatis mutandis, de Bosnia – o ţară cu „verdictul” prăbuşirii dat din afară şi care a continuat să se roadă din interior. Sigur, comparaţia suferă de un hiperbolism obscen şi, din raţiuni lesne de ghicit, se rezumă la comparaţii de formă, nu de fond. Războiul din Bosnia a fost o tragedie imundă a secolului nostru şi, din multe puncte de vedere, se pretează greu comparaţiilor. Războiul din Bosnia, început în fragedul început de post-Război Rece, s-a încheiat în 1995 în Ohio, prin Acordurile de Pace de la Dayton. SUA au supervizat, ca un Big Brother responsabil, mersul lucrurilor în stabilirea păcii. O pace care nu a adus pacea. Dacă pacea s-a încheiat în afara ţării, haosul a fost orchestrat tot din afară – de la Belgrad, printr-un plan ticluit de Slobodan Milosevic, care îşi dorea o „Mare Serbie”. Sârbi, bosniaci şi croaţi – acestea au fost cele trei facţiuni care s-au confruntat în timpul războiului, cele două din urmă formând o alianţă tremurândă.

În urma celebrului acord de pace, în Bosnia a fost făurit un sistem politic atipic: preşedinţie tripartită, cabinete şi parlamente reproduse în cele două entităţi în care a fost împărţită ţara. Practic, Bosnia a ajuns ţara cu cei mai bogaţi politicieni din Europa, cu o corupţie endemică, o structură instituţională extrem de complexă şi ineficientă, diviziuni etnice şi politice greu de conciliat, o lipsă acută de transparenţă. Dacă nu am fi scris despre Bosnia, ultima propoziţie ar fi putut lesne descrie PNL-ul nostru, devenit o vacă de muls pentru elite şi o locomotivă fără direcţie pentru cei care i-au adoptat ideologia. 

Faptul ca partidul fanion al dreptei româneşti a ales să candideze la Primăria Capitalei cu un exponent viu al anti-globalismului, anti-europenizării, naţionalismului şi extremei drepte, un candidat care a primit mesaj de bienvenue de la Marine Le Pen, este semn al unei derive grave.

Prima greşeală a PNL, sursă a tuturor relelor de astăzi, a fost stabilirea unei conduceri bicefale după simbioza imperfectă a dreptei. Ca să folosesc o metaforă, peştele cel mare s-a aliat cu peştele cei mic pentru ca se afla deja în burta lui. Ei bine, conducerea asta nu a avut doar doi poli, capetele balaurului s-au înmulţit. Combinaţiile şi ele. Multe facţiuni s-au coagulat în jurul diverşilor lideri – mai formali sau mai informali. Unii hăis, alţii cea. O anomalie dă naştere altor anomalii, asa cum s-a întâmplat în Bosnia – o preşedinţie cu trei capete a scăpat frâiele conducerii ţării, în care absenţa războiului nu înseamnă pace. Aşa cum în PNL lipsa disensiunilor publice nu înseamnă armonie. 

Marian Munteanu, de pildă, e omul unei facţiuni. De aceea, unii liberali se dezic de numirea asta aşa cum se dezice el acum de legionarism – degeaba. Marile soluţii ale PNL, impuse de multe ori din afară, nu fac decât să macine partidul pe interior. Sunat, după cum el însuşi a recunoscut, de Atanasiu, noul trăgător de sfori în partid, Marian Munteanu a fost primit cu un zâmbet şăgalnic din partea Alinei Gorghiu şi cu unul suspicios din partea lui Vasile Blaga. Microexpresiile celor doi au trădat jocul din spatele numirii, oricât de opac s-ar strădui PNL-ul să fie. Coincidenţa coincidenţelor face ca Alina Gorghiu să fi avut, demult, contracte cu o instituţie a statului care a fost condusă de Atanasiu. Zice-se. Dar să nu fim răutăcioşi. Faptul că partidul fanion al dreptei româneşti a ales să candideze la Primăria Capitalei cu un exponent viu al anti-globalismului, anti-europenizării, naţionalismului şi extremei drepte, un candidat care a primit mesaj de bienvenue de la Marine Le Pen, este semn al unei derive grave. PNL nu a făcut, practic, decât să reflecte problemele interne la nivelul întregii ţări: polarizare intensă, dezacorduri profunde. Aşa e cu soluţiile impuse din afară: nu iau în calcul capacitatea subiectului (şi-aşa destabilizat) de a se autosusţine. Bosnia este tot mai des numită un stat eşuat. PNL îşi asteaptă diagnosticul post-alegeri locale. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

miron miron
19.04.2016, 08:36:14

Stiu, nu va place Marian Munteanu, e un exponent al nationalismului si extremei drepte, al anti-globalismului. Pai nu in toata lumea a inceput sa se demonstreze impotriva globalizarii. Daca Marian Munteanu arunca cateva vorbe, gata face parte din garda, e simpatizantul lui Codreanu, etc. Dumnevoastra va place stanga, pe doamna Firea pupila lui Iliescu si Voiculesci, unul a nenorocit Romania, altul a furat-o cat a putut. Are dreptatea doamna Marine Le Pen, mai trebuie mers si ca oameni ca MM, mai bine nationalist decat un hot comunist. Ma intreb, oare pe cati ii plateste Soros acesta? ca prea multi ziaristi s-au apucat in ultimile zile sa denigreze patriotii romani.

0 (8 voturi)
Marin Leon
19.04.2016, 08:56:57

Le reamintesc tuturor "jurnalistilor" si "bloggerilor" care preiau acuzele lui Brucan din aceeasi revisa a GDS "22“ (grup si revista infiintate in Ianuarie 90 impreuna cu $oros) ca " pericolul pentru democratie" isi lua bate in strada de la mineri - PENTRU Democratie! Voi unde erati atunci? O parte, lucrati pentru Iliescu-Brucan-Soros..

+3 (7 voturi)
Iordache
19.04.2016, 10:24:58

Doamnă Mihalache, de ce reluaţi minciuna şi o răspândiţi? Chiar dl Paleologu a arătat pe facebook că titlul din "Adevărul" era o manipulare abilă: Le Pen nu ştia măcar cine e MM şi ce se întâmplă în România, totul a fost spus de reporter. În altă ordine de idei, a continua cu acuzaţii de anti-europenism este o jignire la adresa inteligenţei cititorilor, de vreme ce MM tocmai pentru europenismul său a luat bătaie de la mineri. Vedeţi că există o fotografie cu MM şi un congressman care l-a scăpat din mâinile lui Iliescu. Criticaţi un candidat în mod onest! Dar ce zic eu? Prin modul cum îl etichetaţi şi acuzaţi de tot felul de neadevăruri, dovediţi că pur şi simplu MM nu are puncte vulnerabile în care să poată fi atacat. Lucrul acesta explică şi de ce nu e dorit în politică. Şi o completare: Le Pen a venit în România într-o întâlnire organizată de Laurenţiu Rebega de la PC (se-nţelege: naţional-securismul voiculescian), urmărit de DNA într-un dosar de spălare de bani şi luare de mită, cu o avere frumoasă în Prahova, finul lui Daniel Constantin, migrat la grupul Le Pen în PE, aflat în legătură şi cu Bogdan Diaconu (cel cu miliţiile lui Vlad Ţepeş). Faceţi deci diferenţa între naţional-securismul gargarist şi patriotismul lui Marian Munteanu, patriotism pentru care familia sa basarabeană a zăcut în lagărele sovietice.

+4 (8 voturi)
Iordache
19.04.2016, 10:34:49

Naţional-securismul gargarist de tip LE PEN, promovat de şleahta PRM-Diaconu-Rebega, îşi are originea în ideologia lui Dughin şi aspiraţiile lui Putin. Nu are nicio legătură cu patriotismul autentic al lui Marian Munteanu, patriotism pentru care familia sa basarabeană a zăcut în lagărele sovietice, iar el a fost maltratat fizic de mineri şi linşat mediatic de kaghebiştii dislocaţi în presa românească.

+4 (8 voturi)
Paun Al
19.04.2016, 08:40:48

"un .... exponent viu?? al anti-globalismului, anti-europenizării, naţionalismului şi extremei drepte, un candidat care a primit mesaj de bienvenue de la Marine Le Pen," Atat de tanara si ati invatat si dv etichetarea propagandei comuniste . Cum justificati afirmatiile , care sunt ... faptele concrete ale lui M Munteanu care sa va justifice etichetarile ? Daca de ex un interlop spune ceva pozitiov despre dv ., inseamna automat ca sunteti si dv un interlop ? De sofisme ati auzit ? Cei ce ne-au furat si ne fura de 26 de ani la putere , mai "moderati ",mai de "centru ", mai "europeni ", mai de stanga si de extrema stanga mai "internalionalisti "...sunt varianta "buna " de candidati ? Nu sunteti prea multi care canta aceeasi partitura ? Pare deja un ziar de propaganda , articolele avand marea majoritate aceeasi directie . Ati descoperit subit marele pericol pentru Romania ,M Munteanu , si eu nu-mi dau seama ?

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările