PNL îi cere lui Ponta să se întoarcă de urgenţă în ţară pentru a corecta rectificarea bugetară: Să fie constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii îi solicită premierului Victor Ponta să-şi întrerupă concediul şi să se întoarcă în ţară pentru a corecta rectificarea bugetară aprobată în ultima şedinţă de Guvern, arătând că este neconstituţională.

„PNL solicită Guvernului Ponta să se întrunească de urgenţă într-o nouă şedinţă, premierul să-şi întrerupă vacanţa în străinătate, şi să corecteze rectificarea bugetară astfel încât aceasta să fie una constituţională. Actuala guvernare, prin derogări, nu va face decât să pericliteze şansele României pentru dezvoltare şi o viaţă mai bună. Guvernul condus de Victor Ponta a reuşit "performanţa" de a promova o rectificare bugetară care ridică mari semne de întrebare în privinţa constituţionalităţii, reuşind astfel, din nou, să-şi dea măsura incompetenţei“, se arată într-un comunicat de presă al PNL.

Liberalii mai arată că în ordonanţa privind rectificarea bugetară a fost introdusă o derogare de la rigorile stabilite de Legea finanţelor publice. „Motivul este acela că PSD doreşte să realoce fonduri de investiţii către cheltuieli care pot fi uşor redirecţionate pe criterii politice. În mod concret, Guvernul Ponta încalcă Constituţia prin faptul că această derogare se face de la o lege organică, printr-un act normativ cu caracter ordinar, cum este cazul ordonanţei simple. Mai mult, legea fundamentală interzice Guvernului prin articolul 115 să emită ordonanţe în domenii care fac obiectul legilor organice. Atragem atenţia Guvernului asupra faptului că orice derogare de la o lege organică, aşa cum este Legea finanţelor publice, nu poate fi realizată decât printr-o lege de nivel cel puţin egal cu cel al reglementării de bază“, se mai arată în sursa citată.

Potrivit liberalilor, un astfel de precedent, care înseamnă atât încălcarea Constituţiei, cât şi a unui principiu fundamental de drept, duce în cele din urmă la posibilitatea ca Guvernul să poată modifica legea fundamentală prin ordonanţe, ori cel puţin să introducă derogări şi exceptări de la rigorile Constituţiei iar '„acest lucru nu poate fi în niciun caz acceptat'“.

Guvernul se laudă cu rectificarea

Prima rectificare bugetară din acest an, aprobată marţi de Guvern, a fost una pozitivă, deşi, de regulă, o primă rectificare din an este negativă, a susţinut într-o conferinţă de presă Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, care a adăugat că rectificarea bugetului pe acest an este în acord cu partenerii internaţionali - Fondul Monetar internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), prevăzând un deficit bugetar de 1,86% din PIB în 2015.

„A fost o rectificare bugetară pozitivă, prima rectificare pozitivă. De regulă, prima rectificare din an este una negativă. Rectificarea este în acord cu partenerii financiari internaţionali şi prevede un deficit bugetar de 1,86% din PIB în 2015. Veniturile pe 2015, prin rectificarea bugetară, se majorează pe stoc cu 4,4 miliarde de lei“, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, într-o conferinţă de presă în care a prezentat sumar principalele modificări aduse bugetului statului prin prima rectificare.

Teodorovici a arătat că principalele alocări de fonduri sunt pentru cheltuieli salariale, în special pentru plata titlurilor judecătoreşti, pentru bunuri şi servicii, pentru asistenţă socială, în special pentru alocaţii, pentru personalul aeronautic şi pentru persoanele persecutate politic, şi pentru alte cheltuieli. Transferurile între unităţi ale administraţiei se diminuează. 

"Deficitul bugetar este cel asumat iniţial. Au existat discuţii cu partenerii internaţionali, chiar cu o săptămână înaintea rectificării, aprecierile au fost pozitive şi din partea Comisiei Europene, şi din partea Fondului Monetar Internaţional“, a spus ministrul Finanţelor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite