PNL condus de Florin Cîţu va ajunge o anexă a lui Iohannis, cu un guvern minoritar şantajat de PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miza acestor zile o constituie cele 40 de miliarde de euro din PNDL 3 şi PNRR. Toţi ochii stau aţintiţi pe aceşti bani şi fiecare îşi face calculele cum să profite mai mult de ei. Asta îşi calculează „echipa câştigătoare” a lui Cîţu, în frunte cu Emil Boc şi ceilalţi. USR PLUS, Orban şi Bolojan n-au „pus botul” la banii aceştia foarte mulţi. Jockerul perfect care să ducă la capăt acest jaf este Florin Cîţu.

O persoană unsă cu toate alifiile financiare şi care ştie să manevreze în zona banilor, dacă a dat şi un atac asupra leului, cel puţin aşa se spune în presă.

Nimic nu-l recomandă pe Florin Cîţu să fie premier în continuare

„Performanţele” sale de când se află la guvernare sunt uşor de contabilizat.

A dus datoria publică de la 35% din PIB la 50% din PIB. Cu cele 15 miliarde euro împrumutate prin PNRR, dacă se va aproba, România ajunge la 60% din PIB datoria publică.

A dus deficitul bugetar la 10%, profitând de pandemie. Nimeni n-a calculat dacă tot acest deficit a fost înghiţit de pandemie.

Inflaţia a ajuns la 5%, dar cu nouă explozie a preţurilor sigur va urca mult mai mult. Iarna care vine s-ar putea să ne aducă oameni îngheţaţi de frig în casă, la propriu,  pentru că nu bani să plătească facturile.

Cursul leului stă să sară de 5 lei/euro, datorită crizei politice din România, va provoca o altă serie de scumpiri.

Reformele promise în programul de guvernare, zero.

În contextul acestor „performanţe” pentru ce ar avea Florin Cîţu câştig de cauză la congresul PNL din 25 septembrie? Pentru banii pe care îi va gestiona în următorii ani. E simplu.

Deja blatul cu PSD e vizibil la declanşarea moţiunii de cenzură. PSD joacă cum îi dictează Cîţu, şi invers. S-au înţeles la bani, cel puţin în procente. 1 miliard de euro? Cam asta ar fi miza pentru PSD.

Florin Cîţu a alocat partidelor  la rectificarea bugetara 87 milioane lei, din care partea leului revine PSD. 

Nu-mi este clar ce câştigă Iohannis din afacerea Cîţu, mai ales că îşi periclitează  viitorul politic european, la nivel înalt. Poate vom afla cândva şi care este miza lui Iohannis.

Dacă Florin Cîţu câştiga alegerile din PNL

„Echipa câştigătoare” se va afla  la conducerea PNL şi-l va susţine pe Cîţu la şefia guvernului,  cu sprijinul  mai mascat sau mai pe faţa al PSD. PSD nu are interes să intre formal la guvernare, pentru a putea spune alegătorilor în 2024: „vedeţi ce v-au făcut nenorociţii ăştia? V-au ţinut în frig în case”. Şi va câştiga alegerile en fanfare. De PNL se va alege praful, va avea soarta PNŢCD. Dar actuala „echipă câştigătoare” va fi mulţumită. Se va retrage în ţări exotice pentru a-şi ronţăi în linişte miliardele.

Sigur, nu toţi membri PNL se vor înfrupta din roadele guvernării PNL din următorii 3 ani. Unii membri PNL au suficientă demnitate să nu „pună botul” la jaful de miliarde al conducerii PNL. Alţii nu au acces la fondurile celor mari de la Bucureşti. Au fost buni doar la lipit afişe şi aplauze în picioare în sala Congresului.

Nici riscurile nu sunt prea mari. OUG pentru PNDL 3 a fost redactată astfel încât beneficiarii ei să nu poate fi traşi la răspundere penală pentru abuz în funcţie. Iar dacă toate ministerele sunt capturate de PNL, nimeni nu-şi mai poate băga nasul în „afacerile” cu bani publici ai şefilor PNL.

Altă explicaţie pentru tot ce se întâmplă în aceste zile pe scena politică nu găsesc. Toată presa, USR PLUS, comentariile pe reţelele de socializare, pe contul lui Iohannis, toţi specialiştii spun la unison că Florin Cîţu nu are capacitatea de a guverna. Atunci de ce îl ţin în braţe Iohannis şi „echipa câştigătoare”? De ce îl sprijină PSD?  Pentru bani, că doar nu pentru binele poporului. Dacă cineva găseşte o altă explicaţie, să mi-o spună si mie.

În concluzie, este foarte posibil ca Florin Cîţu să continue să guverneze minoritar, cu ajutorul lui Iohannis şi al PSD. Miza? Cele 40 de miliarde de euro din care s-ar putea  înfrupta şefii mai mari sau mai mici ai PNL şi PSD.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite