Politică

articolul anterior articolul urmator

PNL o va convoca pe Carmen Dan în Parlament, urmare a acţiunilor Jandarmeriei la protestul de duminică

4
27 Nov 2017 15:21:50
Autor: News.ro
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. FOTO gov.ro
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. FOTO gov.ro

PNL o va convoca pe Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, în Parlament, urmare a acţiunilor Jandarmeriei la protestul de duminică din Bucureşti.

„Am luat decizia de a convoca ministrul de Interne, ca urmare a gravelor pericole create de Ministerul de Interne faţă de demonstranţi”, a afirmat preşedintele PNL, Ludovic Orban. Jandarmeria susţine că folosirea cailor la protestele de duminică seară din Capitală a avut scopul "de a orienta masa de manifestanţi pe un singur sens de circulaţie", pentru păstrarea unei benzi de siguranţă pentru situaţiile care ar fi impus o intervenţie rapidă a serviciilor de ambulanţă sau de pompieri. Jandarmeria mai susţine că atunci când manifestanţii au ocupat ambele sensuri de circulaţie s-a decis ca echipele ecvestre „să se constituie într-o rezervă de intervenţie", caii nefiind retraşi, „aşa cum s-a speculat".

La manifestaţie de duminică seară din Capitală - la care au luat parte peste 20.000 de oameni - Jandarmeria a desfăşurat efective fără precedent la protestele din acest an şi, de asemenea, a fost folosit detaşementul de cavalerie. Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piaşa Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu, iar manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”. .

Luni, Jandarmeria Română face precizări „întrucât în spaţiul public au apărut discuţii referitoare la oportunitatea şi legalitatea folosirii jandarmilor călare“.

Astfel, Jandarmeria spune că, în conformitate cu art. 29 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, personalul jandarmeriei poate folosi animalele de serviciu în misiuni, iar scopul cailor prezenţi în dispozitiv duminică seară a fost  "de a orienta masa de manifestanţi pe un singur sens de circulaţie".

„Scopul prezenţei cailor în dispozitiv a fost de a orienta masa de manifestanţi pe un singur sens de circulaţie, în vederea păstrării unei benzi/culoar de siguranţă pentru situaţiile care impun o intervenţie rapidă a serviciilor de ambulanţă, a maşinilor de pompieri şi a celorlalte servicii publice de urgenţă. La un moment dat, masa de manifestanţi s-a extins pe ambele sensuri de circulaţie, moment în care s-a luat decizia ca echipele ecvestre din dispozitivul de ordine publică, să se constituie într-o rezervă de intervenţie (ei nefiind retraşi din cadrul misiunii, aşa cum s-a speculat)", susţin reprezentanţii Jandarmeriei Române.

Ei mai spun că în niciun moment caii prezenţi la misiune nu au pus în pericol manifestanţii, caii folosiţi fiind antrenaţi în condiţii extreme de anduranţă fizică şi psihică şi obişnuiţi cu zgomote intense, cu prezenţa oamenilor sau cu substanţele incediare.

Mai mult, Jandarmeria susţine că decizia de a folosi detaşamentul de cavalerie nu a fost una singulară, aceştia fiind folosiţi pe parcursul anului 2017 la 110 misiuni de asigurare a ordinii publice, mitinguri, evenimente sportive sau activităţi cultural artistice - concerte cu un public numeros, iar pe parcursul acestor misiuni nu au fost înregistrate incidente.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

eu doar constat
27.11.2017, 18:56:37

Carmen Dan ar trebui cand vine in Parlament sa vina si cu cativa politisti, care sa-l aresteze pe Ludovic Orban, care a participat si chiar a indemnat alti oameni sa participe, la o manifestare neautorizata, deci ilegala. Mentionez ca infractiunea comisa de Ludovic Orban nu este acoperita de art. 72 - Imunitatea parlamentara din Constitutia Romaniei, care este acordata doar pentru declaratii politice si nu pentru incalcarea legii adunarilor publice. Si nu numai el poate fi arestat, ci toti politicienii care au luat parte la acest act ilegal si, in fata legii nul, care nu poate produce efecte.

Harry Porter
28.11.2017, 20:17:58

Vezi ca stapanii tei, Nastase si Voiculescu, tocmai participa sapatamanal la intruniri si activitati publice, cu toate ca au interzis la ele! Iti vor multumi fierbinte pt ca ne deschizi ochii!

Harry Porter
28.11.2017, 20:14:58

Mai Boa, veti ramane someri cand psd-alde va pierde puterea, serviciul se va desfiimta, ati atacat cu cai de anduranta si tunuri de apa familii, femei, copii si batrani, tu si cu Carmen Dan aveti chipul lui Postelnicu si Teleaga!

eu doar constat
28.11.2017, 20:27:38

Legea e valabila pentru toti. Daca au incalcat legea, dupa cum sustii, sa-i aresteze si pe ei, dar n-am auzit sa fi iesit in strada in demonstratii neautorizate. Oricum, nu e permis sa comiti o ilegalitate, justificand-o cu o alta. Fiecare raspunde pentru ilegalitatea comisa de el.

Modifică Setările