PNL guvernează deja. Din Opoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul de guvernare a fost aprobat în unanimitate de Consiliul National al PNL FOTO Mediafax
Programul de guvernare a fost aprobat în unanimitate de Consiliul National al PNL FOTO Mediafax

În Programul de guvernare lansat sâmbătă, la Piteşti, în forul Consiliului Naţional, liberalii îşi trasează drept obiective mai multe măsuri care au fost deja implementate sau cel puţin anunţate de premierul Victor Ponta.

PNL promite în documentul prezentat sub titlul „Reclădirea naţională“, să vină cu o lege a insolvenţei persoanelor fizice, să reducă TVA, ba chiar să opereze cu o cotă diferenţiată în cazul alimentelor, să acorde bonificaţii celor care prezintă bonurile fiscale „de la cumpărarea mărfurilor identificate cu risc de evaziune“, adică exact ce promite acum Loteria bonurilor fiscale, dar şi numeroase alte măsuri care se regăsesc deja, cel puţin la nivel declarativ, în planurile premierului Victor Ponta.

La alte capitole, liberalii chiar rămân cu promisiunile în urma actualului Guvern. Astfel, în timp ce PNL a propus cota unică de 16% pentru toate tipurile de taxe şi impozite, din 2016, Guvernul şi-a propus, în noul Cod Fiscal, reducerea cotei unice de la 16% la 14%, din 2019.

Liberalii vin şi cu alte promisiuni care se regăsesc deja în proiectele coaliţiei PSD-UNPR-PC. La capitolul dedicat sistemului de sănătate, de exemplu, PNL vorbeşte despre informatizarea acestuia şi despre introducerea cardului de sănătate, un alt obiectiv dus deja la capăt de Guvernul Ponta IV. Alte propuneri ale liberalilor încurajează un parteneriat între Biserică, Stat şi Societate, iar PNL susţine chiar creşterea finanţării pentru culte.

Diaspora, tratată pe scurt

În schimb, capitolul care făcea referire la românii din afara graniţelor a dispărut faţă de primul draft al proiectului, iar acestuia i-au luat locul cinci paragrafe în care se menţionează, succint, necesitatea adoptării votului prin corespondenţă. În acelaşi timp, liberalii au preluat, în urma colaborării cu senatorul Mircea Geoană, teoria sa referitoare la potenţialul României ca „nod de legătură“ între Est şi Vest, au introdus ideea unei structuri diplomatice care să facă lobby în favoarea statului român şi au promis, în linii generale, adoptarea unor legi noi în domenii precum Educaţia şi Sănătatea.

Noi desene cu autostrăzi

Liberalii se angajează să finalizeze mai multe autostrăzi, dar nu oferă nici un termen de finalizare sau vreo sursă de finanţare. De exemplu, pe poziţiile 2 şi 3 din lista lor de priorităţi se află legăturile rutiere Tg. Mureş- Iaşi-Ungheni şi Comarnic- Braşov. Potrivit Master Planului de Transport, aflat în curs de finalizare, autostrada care va lega Transilvania de Moldova va fi construită abia în 2023.

Centura Bucureştiului, care ar urma să facă legătura între A1 şi A2 la nivel de autostradă, este abia pe locul şapte, deşi experţii au arătat că aceasta ar trebui să fie pe locul doi în ordinea priorităţilor, imediat după legătura Piteşti- Sibiu. Programul PNL nu precizează cum vor fi direcţionate fondurile europene destinate transporturilor şi nici nu invocă posibilitatea introducerii unor taxe pentru utilizarea autostrăzilor.
În ceea ce priveşte alte probleme din Transporturi, liberalii propun ca CFR Călători să devină companie de interes strategic, iar CFR Marfă să fie privatizată, după restructurarea şi eficientizarea companiei.

Planurile pentru Justiţie

Una dintre modificările propuse de PNL vizează dreptul CSM de a veni cu propuneri de proiecte de lege. „Dreptul CSM de a sesiza Guvernul cu proiecte de lege privind organizarea sistemului judiciar; Guvernul este obligat sa motiveze respingerea proiectelor“, se arată în programul de guvernare. Potrivit programului de guvernare al PNL, Guvernul poate respinge proiectele CSM doar cu motivarea deciziei.

Totodată, liberalii promit limitarea ordonanţelor de urgenţă. „Limitarea la maximum a legiferarii prin ordonanţe de urgenţă în sistemul judiciar“, se mai arată în sursa citată.

PNL propune şi construirea de penitenciare modulare pentru rezolvarea problemei suprapopulării din penitenciare. „Construirea unor penitenciare modulare, pe terenurile aflate deja în proprietatea sau administrarea Adminstraţiei Naţionale a Penitenciarelor (costurile de contrucţie şi administrare ale unui asemenea penitenciar sunt mult mai mici decât în cazul penitenciarelor “clasice”). Transferarea clădirlor neutilizate aflate în propietatea/administrarea Ministerului Apărării Naţionale şi a altor instituţii publice către Ministerul Justiţiei – Adminstraţia Naţională a Penitenciarelor şi transformarea acestora în penitenciare“, se mai precizează în programul PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite