PNL îşi ia primarii traseişti înapoi. Codul de integritate, ascuns sub preş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii forţează revenirea în partid a primarilor care au părăsit PNL odată cu ordonanţa care permitea aleşilor locali să-şi schimbe formaţiunea politică fără a-şi pierde mandatul (Ordonanţa Dragnea). Practic, liberalii dau cu piciorul criteriilor de integritate votate de conducerea PNL în decembrie 2015.

În PNL, calculul politic e mai important ca problemele ce ţin de moralitate. Candidaţii liberali pentru primăriile reşedinţelor de judeţ  din Suceava şi Călăraşi, Ion Lungu, respectiv Daniel Ştefan Drăgulin, anunţaţi zilele trecute de conducerea de partid, sunt politicieni care în ultimii ani au schimbat mai multe formaţiuni politice. Mai mult, la alegerile de anul trecut l-au susţinut pe Victor Ponta, iar anul acesta, pe ultima sută de metri, au revenit la prima dragoste, PNL. Concluzia liberalilor: sunt apţi pentru a reprezenta partidul în alegeri.

„Sunt sunt două situaţii diferite: o opţiune politică la un moment dat (n.r.-alegerile prezidenţiale) şi alegerile locale unde oamenii apreciază sau nu primarul", a spus secretarul general Ilie Bolojan, în cadrul unei conferinţe de presă.  Aşadar, pentru a traduce declaraţia liberalului, partidul poate ierta un candidat care a susţinut un adversar politic atât timp pentru alegerile din această vară primarul traseist alege tabără considerată corectă, adică PNL-ul.

Primarul Călăraşiului, politician care a trecut de la PNL la UNPR cu două luni înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014, a ales reîntoarcerea în sânul liberalilor după ce a văzut că barca UNPR-istă e aproape de scufundare. În plus, şansele sale sunt mai mari daca candidează din partea unui partid mare, nu a unui partid care nu a participat niciodată singur în alegeri. La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a revenit de curând în PNL, singurul scop al reîntoarcerii fiind candidatura sa din partea liberalilor. Lungu a plecat în 2014 din PDL, chiar înainte de alegerile prezidenţiale, şi a mers în campanie alături de Ponta. Motivul despărţirii de PDL a fost, potrivit propriilor declaraţii, intereseul sucevenilor şi obţinerea de finanţări pentru oraşul pe care l-a condus

La lista celor doi primari reveniţi în PNL, s-ar adăuga şi alţi şase edili din judeţul Buzău, potrvit şefului organizaţiei PNL Buzău, Dorin Bărbulescu. Iar lista celor plecaţi odată cu Ordonanţa Dragnea şi care vor să se întoarcă, rămâne deschisă.

Poziţia publică adoptată de PNL în ultimele zile e în contradicţie totală cu opiniile copreşedintelui PNL, Vasile Blaga, lider care a vorbit în repetate rânduri de 500 de primari cumpăraţi de PSD şi care a cerut sancţionarea traseiştilor care s-ar fi bucurat de fondurile guvernamentale. Însă, în apropierea campaniei, scopul scuză mijloacele.

Pe lângă primarii traseişti, liberalii mai au pe lista lor de candidaţi validaţi pentru alegerile din vară politicieni care nu respectă ad literam criteriile de integritate. Cătălin Flutur de la Botpşani sau Dorin Florea de la Târgu Mureş sunt doar doi candidaţii aflaţi pe această listă, în care semne de întrebare sunt ridicate şi în cazul pentru Galaţi şi Deva, Petre Ciumacenco, respectiv, Petre Mărginean.

Pentru a concluziona poziţionarea liberalilor poate fi utilzată afirmaţia pragmatică a lui Ilie Bolojan, de săptămâna trecută.  „Există un singur limbaj. Trebuie să oferim cele mai bune soluţii pentru comunităţile noastre şi trebuie să câştigăm aceste alegeri", preciza secretarul general al PNL referindu-se la primarii care nu fost mereu fideli liberalilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite