Cum îşi sabotează PNL propria campanie pentru locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii şi-au stabilit candidaţii la primăriile de sector pe baza jocurilor de culise şi mai puţin a sondajelor de opinie. Această împărţeală pe criterii politice ar putea să-i coste pierderea a nu mai puţin de cinci dintre cele şase sectoare ale Bucureştiului.

O simplă privire a listei celor nominalizaţi de PNL pentru primăriile Bucureştiului arată că alegerile interne din partid  au fost doar un joc de imgine. În ultimele luni, PNL a tot testat candidaţi pentru Primăria Bucureştiului şi pentru toate sectoarele Capitalei. Rezultatele cercetărilor urmau să arate cum stă partidul în preferinţa electoratului şi candidaţii care au cele mai mari şanse de câştig. 

Însă, unii candidaţi, deşi au ieşit primii în sondaje, au fost trecuţi pe locul doi prin decizia partidului. De aici s-a născut şi un adevărat comic de situţie, liderul PNL Bucureşti, Cătălin predoiu, încurcând numele candidaţilor. „Comisia de Unificare a PNL a hotărât candiaţii la primăriile de sector. Aceştia sunt: Alexandru Nazare (sectorul 1); Dan Cristian Popescu ( Sectorul 2), la Sectorul 3- Florin Ştefan Alexe (de fapt Florin Vasile, fost director DGASPC. Florin Alexe este liderul PNL Sector 3 - n.r.); la Sectorul 4- Marius, pardon, Răzvan Sava (Marius Rogin ieşise peste Răzvan Sava în sondajele PNL -n.r.); Ovidiu Raeţchi (Sectorul 5). Pentru Primăria Sectorului 6 aşteptăm o cercetare calitativă de anvergură care se va finaliza în zilele următoare şi vom decide lunea viitoare. Aş vrea să precizez că nu vom merge la Sectorul 6 cu domnul Ştefan Florescu. Nici nu s-a pus problema, nici nu se va pune problema să mergem cu Florescu. Plecăm de la soluţiile existente în partid“, a spus preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu.

Diana Tuşa, marea perdantă

La Sectorul 1, deputatul Diana Tuşa pleca drept favorit cert în cursa internă cu deputatul Alexandru Nazare, în sondaje stând mult mai bine faţă de acesta. Astfel, dacă în ultima cercetare a PNL diferenţa înte cei doi era de 5%, în alte cercetări, făcute, paradoxal, de adversari, diferenţa între cei doi era mult mai mare. Însă, pentru partid şi pentru copreşedintele Vasile Blaga, un susţinător al lui Nazare, a contat mai mult „potenţialul de creştere“ al unui candidat cu domiciliul în Brăila, nu în Bucureşti.  „Aţi crezut în mine şi asta s-a văzut în sondajele de opinie. Am fost prima voastră opţiune şi pot sta cu fruntea sus. Nu vreau să comentez decizia politică. Însă, vreau să vă asigur că voi rămâne un deputat activ care va urmări în mod consecvent ca proiectele în care am crezut să devină realitate. Mă voi lupta pentru ele, din Parlament, cu mijloacele pe care le am la îndemână“, a declarat Tuşa după ce s-a văzut înlocuită pe ultima sută de metri.Conform sondajelor, Sectorul 1 este un fief liberal, deci Nazare va pleca favorit. 

 O altă situaţie tensionată a fost la Sectorul 4, unde primarul general interimar, Răzvan Sava, a fost desemnat candidat pentru acest sector, cu toate că, potrivit unor surse politice, contracandidatul Marius Rogin avea o intenţie de vot mai mare. După alegerea făcută de conducerea PNL, Rogin părea descumpănit, însă în câteva ore a revenit la o atitudine de soldat disciplinat al partidului. „Într-un partid există hotărâri politice, hotărâri care în mod normal se aplică şi membrul de partid trebuie să respecte ceea ce a stabilit conducerea. Poate s-au luat în calcul alte amănunte. Nu sunt eu în măsură să explic“, a spus Marius Rogin. De cealaltă parte, Sava, liberal aflat într-un proces accelerat de promovare, s-a limitat în a mulţumi conducerii.     

Se caută candidat la Sectorul 6

Dacă la sectoarele 2 şi 5 au fost făcute alegerile fireşti potrivit datelor sondajelor, adică Dan Cristian Popescu, respectiv Ovidiu Raeţchi, la Sectorul 3 liberalii au optat pentru un candidat necunoscut nici de o bună parte din parlamentarii propriului partid: Florin Ştefan Vasile, nume reţinut cu greu chiar şi de Cătălin Predoiu. Vasile a fost aruncat în luptă în condiţiile în care nume grele din PNL, ca Eugen Nicolăescu sau Sulfina Barbu, au fost atât de „curajoase“ încât nu şi-au asumat o candidatură, iar primarul actual, Robert Negoiţă (PSD), are mari şanse că rămână în funcţie.

Sectorul 6 a rămas, pentru moment, fără candidat, urmând ca în următoarele săptămâni să fie desemnat cel care îi poate succede lui Rareş Mănescu, actualul edil de la Sectorul 6, care nu mai vrea însă să candideze. Liberalii au exclus sprijinirea unui candidat independent ca Ştefan Florescu, unul din principalii favoriţi pentru câştigarea acestui sector. Acesta a negociat cu Vasile Blaga o candidatură din partea PNL, însă liberalii au făcut pasul înapoi după ce au aflat de amiciţia dintre Florescu şi interlopii din zonă.

PNL nu exclude colaborarea cu Băsescu

Liderul  PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, nu exclude o alianţă cu formaţiunea condusă de Traian Băsescu la alegerile locale. „Ceea ce mă interesează este să maximizez şansele bucureştenilor de a avea un alt primar şi o altă administraţie decât PSD“, a spust  Predoiu. Afirmaţia lui Predoiu vine în contradicţie cu poziţia Alinei Gorghiu, care a declarat în repetate rânduri că exclude orice colaborare cu Mişcarea Populară. În plus, acesta a precizat că nu a discutat, deocamdată, cu Băsescu sau cu Monica Macovei, dar susţine că ajutorul lor ar fi binevenit. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite