PNL plus Mircea Geoană=un alt USL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reformarea clasei politice rămâne vorbă-n vânt. Dacă din partea PSD aşteptările în acest sens erau deşarte, PNL reuşeşte prin alianţa cu Mircea Geoană să pună capăt speranţelor noastre privind schimbarea clasei politice româneşti şi a modului de a se face politică în România. Reformarea clasei politice rămâne vorbă-n vânt.

O reformă care ar trebui să se axeze, într-o primă fază, pe două direcţii: cea ideologică şi cea privind resursele umane.

Din nefericire, două exemple vin să demonstreze, dacă mai era nevoie, că o reformă a clasei politice realizată de politicieni este absolut imposibilă: Călin Popescu Tăriceanu şi Mircea Geoană. Doi actori politici, deveniţi marginali în urma votului electoratului şi al partidelor pe care le-au condus. Jocurile politice şi necesităţile de moment ale PSD şi PNL, i-au resuscitat pe cei doi foşti perdanţi de la prezidenţiale şi, mai mult, perpetuează o situaţie anormală în plan ideologic. După refacerea unui surogat USL la nivelul guvernului prin alianţa dintre PSD şi Tăriceanu, avem acum şi un surogat de USL la nivelul opoziţiei parlamentare, prin noul pact dintre PNL şi Geoană.  O luptă USL contra USL pe scena politică.  Alianţe de social-democraţi şi liberali şi la guvernare şi în opoziţie. De râsu′-plânsu′.

Dacă în cazul lui Tăriceanu şi al partidului său de buzunar PLR, social-democraţii conduşi de Victor Ponta pot avea câteva argumente în favoarea realizării acestei alianţei (consolidarea majorităţii parlamentare şi continuarea idei de USL, cu beneficii de imagine şi electorale), în ceea cei priveşte pe liberali şi recenta lor colaborare cu formaţiunea condusă de Mircea Geoană lucrurile sunt greu de înţeles, cel puţin din două motive. În primul rând, cei câţiva senatori şi deputaţi grupaţi în jurul lui Geoană nu aduc suficiente voturi pentru a ajuta PNL să dea jos Guvernul Ponta, dacă acest obiectiv mai este unul de actualitate pentru Blaga&Gorghiu. În al doilea rând, este greu de înţeles de ce PNL îi oferă lui Mircea Geoană şansa să pozeze în calitate de lider important al opoziţiei. Mircea Geoană un politician strâns legat de PSD şi de mulţi oameni din acest partid care au probleme cu legea: Gheorghe Nichita, Liviu Dragnea, Bunea Stancu, etc. Un Mircea Geoană prieten cu Sorin Ovidiu Vântu, un Mircea Geoană a cărui campanie prezidenţială a fost finanţată ilegal de omul de afaceri Ioan Niculae condamnat la doi ani de închisoare pentru această faptă.

În concluzie, PNL face o eroare gravă. Oferă pe tavă legitimitate unui partid, care ar trebui să demonstreze mai întâi  în alegeri că are suficient sprijin popular pentru a deveni o voce pe scena politică, şi îl pune pe Mircea Geoană, cel puţin la nivelul percepţiei publice, pe picior de egalitate cu Vasile Blaga sau Alina Gorghiu . Mai mult, o reformare a clasei politice, asumată public de NOUL PNL, nu se face cu transfugi de la PSD, indivizi nemulţumiţi că au rămas pe margine după împărţirea ciolanului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite