PNL şi problema îmbunătăţirii comunicării publice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din câte se pare, şedinţa pe care mai-marii PNL au avut-o marţea trecută cu liderii partidului din teritoriu a fost una cu scântei. Principalul reproş adus d-lui Orban şi echipei sale guvernamentale a fost proasta comunicare. În teritoriu nu se prea ştie ce mai vrea cu adevărat partidul. De aici nesiguranţă, bâjbâieli, confuzii.

Principalul acuzator a fost - semn rău! - gureşul, “spulberatorul” Rareş Bogdan, cel care în ochii marii majorităţi a opiniei publice încă mai păstrează ceva din aura de vedetă de televiziune. Chiar dacă a fost, după părerea mea, o vedetă de carton, cu grave înclinaţii spre naţionalism şi populism, puţin contează. Omul are încă priză la public. Aşa că în nici un caz, dl. Orban nu îşi prea poate permite luxul de a-l trage pe dl. Bogdan pe linie moartă, chiar dacă ar obţine pentru această operaţiune înalta aprobare de la Cotroceni. Deşi dl. Bogdan a ajuns să se creadă buricul Pământului.

Mai rău e că acuze a formulat şi, până mai deunăzi, yesmanul Florin Roman. Cel care, în urmă cu ceva vreme, şi-a asumat misiunea de paratrăsnet, el fiind solul care ne-a adus vestea retragerii de la învestirea în funcţia de premier a d-lui Florin Cîţu. Acelaşi domn Cîţu care, mai nou, ne aduce numai veşti bune. Iată, nu mai departe decât tot marţi, l-am auzit pe dl. Cîţu, exuberant din cale afară, intervenind telefonic la Digi 24, spunându-ne că, odată trecută povestea cu COVID-19, România va avea o mare şansă de revenire economică rapidă. Să urce naţiunea spre comunism, în zbor! E drept, la numai o zi după ce ne-a promis numai lapte şi miere plus realizări nenumărate, dl. Cîţu a devenit mai realist şi a admis că ar putea exista probleme cu plata pensiilor şi salariilor dacă nu se realiează în termenii scontaţi execuţia bugetară.

În aceeaşi şedinţă, preşedintele PNL, dl. Ludovic Orban, nu a avut ce face şi a trebuit să admită că partidul a început să scadă în sondaje. Cel dat publicităţii de IMAS, la sfârşitul lunii martie, vorbeşte despre un minus de patru procente, comparativ cu luna anterioară. Enorm! Încă şi mai îngrijorător e faptul că aproape 80% dintre repondenţi consideră că, în acest moment, România se îndreaptă într-o direcţie greşită, Or, cine dă direcţia? Guvernul PNL. Ai cărui miniştrii sunt toată ziua la televizor. Lansând şi ei mesaje contradictorii.

Ar fi cumplit ca sub presiunea acestor sondaje, PNL să dea drumul la măsuri populiste. Din păcate, semne rele în acest sens deja există. Doamna Violeta Alexandru spune că nici vorbă să nu se mărească în septembrie pensiile cu 40% (de unde bani, doamnă?) şi, din câte se pare, vor fi mărite şi salariile profesorilor. Parcă ne-am fi întors în anul 2008 şi n-am fi învăţat nimic din ceea ce a venit în 2009-2010.

Aflu dintr-un articol din Evenimentul zilei că pe la colţuri s-ar vorbi despre o posibilă înlocuire a candidatului PNL la primăria Capitalei. S-ar lua în calcul, asta dacă luăm în considerare ceea ce scrie dl. Mirel Curea în sus-menţionata gazetă, despre renunţarea la serviciile de candidat ale d-lui Nicuşor Dan în favoarea d-lui Nelu Tătaru. Care a început să aibă o presă bună fiindcă trebuie să admitem că e dinamic, are credibilitate, se descurcă bine. Uneori, însă, dl. Tătaru mai şi minte. Ca, de exemplu, atunci când a susţinut că habar nu a avut până mai deunăzi despre aberaţiile cu iz fascistoid ale d-lui Streinu Cercel. Repet, propulsarea la condiţia de candidat la Primăria Capitalei a d-lui Nelu Tătaru ar fi o posibilitate doar dacă luăm în considerare ceea ce scrie dl. Curea care ia lumină mai curând de la PSD decât de la cinstea pe care o presupune profesia de jurnalist.

Reamintesc, au fost voci care, încă din momentul în care s-a făcut anunţul potrivit căruia PNL sau, mai curând, dl. Ludovic Orban l-a agreat pe dl. Dan în postura de candidat al partidului la Primăria Capitalei, au profeţit că, în timp, se va proceda la o înlocuire. Vocile acelea au venit predominant tot din zona EVZ care pe vremea aceea se lăuda că îl are drept vârf de lance pe dl. Ion Cristoiu. Dacă, totuşi, zvonurile acestea se adeveresc, ar fi un semn că PNL nu a învăţat nimic din greşelile în cascadă comise în 2016.

Cum spuneam, la mijloc poate să fie vorba despre o operaţiune de intoxicare. Tocmai de aceea, în orice caz, cred că e nevoie de o îmbunătăţire a comunicării. Capitol la care PNL, dar şi guvernul său au deficienţe majore.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite