Politică

articolul anterior articolul urmator

PNL s-a legat singur la mâini şi la picioare

58
23 Feb 2020 08:46:22
Mircea Morariu

Încheiem o săptămână dezastruoasă din punct de vedere politic pentru PNL şi preşedintelui partidului, d-l Ludovic Orban. Probabil cea mai proastă din momentul în care, în decembrie 2016, peneliştii s-au aflat în situaţia de a constata că neinspirata preşedinţie a doamnei Alina Gorghiu i-a plasat în vecinătatea dezastrului.

Nu am în vedere când spun şi scriu asta doar umilirea fără precedent, măcelărirea la propriu de care au avut parte în aşa-zisele comisii de specialitate ale Parlamentului nefericitele persoane ce ar urma să facă parte din viitorul guvern Orban 2, ci îndeosebi faptul că devine din ce în ce mai clar că nici măcar nu mai poate fi vorba despre alegeri anticipate. Chiar dacă avizul respectivelor Comisii parlamentare este unul pur consultativ, nu e tocmai de colea ca doar 4 dintre miniştrii propuşi să le primească avizul. Şi, din păcate, unii dintre ei chiar nu îl meritau. Cap de listă doamna Monica Anisie de la Educaţie şi dl. Bogdan  Gheorghiu, fost otevist rătăcit pe la Cultură, mai vid cultural şi mai nepriceput în domeniu chiar decât pesediştii Lucian Romaşcanu şi Daniel Breaz împreună.

Mai grav este însă faptul că PSD a obţinut  respingerea în Senat în OUG referitoare la modalitatea de desfăşurare a alegerilor anticipate, că a anunţat ferm că va încerca acelaşi lucru şi în Camera Deputaţilor şi că are toate şansele de reuşită, dar şi că nici nu va lua parte la votul de învestitură  a Executivului a cărui cădere şi-ar fi dorit-o peneliştii. Ceea ce înseamnă că învestirea va avea loc la un Sfântu-Aşteaptă care e totuşi posibil să vină însă  foarte târziu. Undeva, în martie.

Or, în ritmul acesta cea de-a treia cădere, programată, a guvernului liberal de abia dacă se va putea produce în buza lui aprilie fapt care echivalează cu înmormântarea ideii de alegeri anticipate.

Ce înseamnă asta? Că PNL-ului nu i-a ieşit nici măcar o singură socoteală.  Nici cea referitoare la alegeri locale în două tururi, nici cea care avea în vedere organizarea de alegeri anticipate. Toate acestea socoteli greşite şi iluzii pierdute- nu, PNL nu are nici o scuză şi în zadar invocă acum o Constituţie prost făcută pentru că ştia bine care e situaţia- adăugându-se  altor eşecuri. Enumăr în cele ce urmează doar câteva.

Zilele trecute, CCR a declarat neconstituţională ordonanţa care prevedea interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Şi ce mare tam-tam a mai făcut conducerea PNL pe acest act despre care existau însă toate indiciile că nu are nici cea mai mică şansă de a se transforma în realitate. Este foarte posibil ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu legea care ar fi adus cu sine înmormântarea pensiilor speciale. Faptul că PSD a votat-o cu un entuziasm suspect trebuia să îi pună pe penelişti în gardă. Totul nu a fost decât o capcană în care au căzut cu brio. Şi nu ştiu dacă îşi vor putea scoate eşecul la vopsea declarând  că ei au vrut, dar nu s-a putut. Neputinţa aceasta are o cauză. În lipsa de prevedere a PNL. Impresia că îşi poate permite orice. Că preşedintele Iohannis este un semizeu aşa că i se îngăduie totul şi i se îndeplineşte orice dorinţă.

 Orice s-ar spune sunt totuşi mult prea multe situaţiile în care guvernarea PNL s-a văzut lăsată cu buzele umflate. Şi mult prea multe ocaziile în care s-a dovedit că respectiva guvernare şi-a supraevaluat şansele. 

Calculele greşite ale PNL ca şi cele ale preşedintelui Iohannis  vor avea costuri serioase. În primul rând, e din ce în ce mai limpede că ţara va fi administrată multe luni de acum încolo, adică până după alegerile parlamentare la termen care vor avea loc în cel mai bun caz la sfârşitul lunii noiembrie, de un guvern interimar. Îndrituit să rezolve doar problemele curente.  Ce înseamnă  asta? Că în fruntea ministerelor se vor afla exact aceleaşi persoane, bune, rele, care au făcut parte din guvernul Orban 1, numai că înzestrate cu puteri decizionale mult limitate faţă de cum stăteau lucrurile înainte de moţiunea de cenzură. Pe care PNL-ul a căutat-o cu lumânarea.

În al doilea rând, România este percepută drept instabilă politic. Ceea ce se va deconta şi în dobânzile cu care dl. Florin Cîţu va realiza viitoarele împrumuturi. Probabil că românii vor trebui să plătească un euro mai scump pe zi ce trece şi asta se va reflecta negativ în cheltuielile lor zilnice. Vineri euro a ajuns la un maxim istoric de 4, 8 lei pentru un euro. Iar d-na Raluca Turcan, vicepremierul cu veleităţi de Mioriţă , nu tace şi are impertinenţa de a declara că asta nu ar avea nici o legătură nici cu prostul mers al economiei, nici cu criza politică în care ea şi partidul ei au aruncat ţara. I

În al treilea rând, este indubitabil că, în loc să crească electoral, PNL îşi va vedea diminuate procentele în opţiunile alegătorilor.  Iar această diminuare va fi în favoarea PSD care deja este în situaţia de a-şi vedea stopată căderea. Sigur, cei dezamăgiţi de PNL nu vor migra în zona PSD, însă nu prea cred nici că vor decide să se orienteze către zona USR-PLUS. Din ce în ce mai dezamăgitoare. Mai degrabă, vor prefera soluţia absenteismului. Adică vor face exact ceea ce îşi doreşte PSD. Să ne reamintim că zdrobitoarea victorie a social-democraţilor, recte a lui Liviu Dragnea la alegerile parlamentare din decembrie 2016 exact de absenteism a fost favorizată.

Va găsi PNL soluţia la această situaţie imposibilă? Deocamdată se vede legat la mâini şi la picioare. Grav e că s-a legat singur. Chiar şi-a adus şi sfoara de acasă. Şi a adus atât de multă încât ne-a legat cu ea şi pe noi, cei care doar am comis greşeala de a crede în capacitatea lui.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

 

 

 

 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

Vanatorul/d.c.
23.02.2020, 09:11:34

Romani, adevaratul pericol pentru voi si tara nu mai este in acest moment mafia pesedista, ci mafia penalist-iohannist-securitica si propagandistii ei ..! Puneti cap la cap toate lucrurile care s-au intamplat de cand Iohannis si mafia penelista au preluat guvernarea, si veti intelege singuri ca sunteti cu mult mai mintiti, mai saraciti s mai vanduti decat erati pe vrema guvernarii mafiei pesediste ..! Si indiferent de cat va dura guvernarea (interimara) iohannit-penelist-securitica, la capatul ei veti fi cu mult mai saraci, mai datori si mai..”somalezii” UE..! Practic, Iohannis si restul borfasilor si escrocilor politici care s-au dovedit a fi ”liberali” isi bat pur si simplu joc de Romania si de romani, tinandu-le mintea ocupata cu ”anticipatele”, ”anticipate” care nu-s altceva dacât o falsa problema, un fel de ”praf in ochi” menit a distrage atentia de la manariile lor de tradatori ai intereselor nationale , precum si de la problemele si lipsurile cu adevarat importante si GRAVE, probleme si lipsuri de existenta carora Iohannis si cocalarii lui liberali sunt vinovati in egala cu mafiotii pesedisti, si asta inca din de pe vremea cand mafiotii pesedisti si liberali, impreuna cu Dan Voicuescu, il plimbau pe Iohannis pe la mitingurile lor pe un pudel docil in lesa pentru a-l propune romanilor ca premier-marioneta (2009) , dar si mai taziu (2014) cand Iohannis era mândru uselist si se milogea de premierul mitoman pesedist Victor Ponta sa-l faca si pe el un pic vicepremier si ministru la Interne..! La ultimile alegeri prezidentiale ati avut posibilitatea sa alegeti in persoana unui intelectual ”de rasa” ca Th.Paleologu, sau in persoana unul manager de succes in sectorul privat al economiei ca Dan Barna, un presedinte cu adevarat inteligent , tanar, patriot , nemânjit de aliante si ”tunuri” trase impreuna cu mafiotii pesedisti sau penelisti..! Si ce-ati facut..? V-ati lasat prostiti de propaganda iohannist-securistica care i-a improscat pe amandoi cu toate mizeriile si ati ales tot un fripturist uselist, un escroc imobiliar cu 17 dosare penale pe care, dupa cum poate vedea oricine, il doare taman in dos de tara si romani, si care se si autodemonstrase deja de tradator al intereselor Romaniei si Romanilor in postul de presedinte, timp de 5 ani..!

-3 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
23.02.2020, 09:16:36

Traiti in tara Noii Securitati si a „plantatilor” acesteia in cele mai inalte functii in statul roman si in institutiile sale, tara in care a ajuns sa fie posibil tot inimaginabilul din primele zile de dupa Revolutia din dec 1989, tara in care largi categorii de oamenii (indiferent de nivelul lor cultural si profesional) mint fara nicio tresarire de..constiință si se lasa mintiti cu tampă comoditate si placere, o țară tinuta in loc de ceea ce, datorita politicienilor gen Klaus Iohannis sau Liviu Dragnea, precum si rândașilor lor mediatici cu sau fara titluri si fasoane academice, toti avand aceesi mentalitate fanariota inoculata si iobagimii lor digitale si electorale (pesediste, liberale, iohanniste, udemeriste), a devenit caracteristica nationala: lichelismul de masa. Repet..Va lamentati ca sunteti saraci, ca sunteti omorati cu zile prin spitale, ca tara e bagata in crize politic epaguboase, ca sunteti batjocoriti de politicieni si de oamenii lor, de functionarii publici care se cred mici Dumnezei si care va trateaza ca pe niste nimicuri prin zecile de mii de birouri apartinand institutiilor statului roman, va ofensati ca celelalte state europene va privesc ca pe somalezii Europei si va trateaza ca atare supunându-va la tot felul de nedreptati si umilinte..! Ei bine, nu mai aveti nici un drept sa faceti asta..! Traiti si aveti ceea ce v-ati dorit si ati votat timp de aproape 30 de ani..! Nu americanii, nu europeni din Vest, nu klingonienii sau romulanii i-au votat mereu pe candidatii celor doua mafii nationale (PSD si PNL), mafii care si-au impartit frateste monopolul postedecembrist avut pe jafuri, devalizari, pe mânarii legislative, pe tradarea intereselor nationale, pe batjocorirea voastra, pe aducerea Romaniei la statutul de ”ultima gaina” a UE..! Voi i-ati votat mereu, voi cu mana voastra ati facut-o..! Vreti sa traiti in continuare asa..? Ok, votati in continuare candidatii celor doua mafii nationale, e dreptul vostru..! Insa ciocu mic si nu mai dati vina pe altii pentru toate mizeriile care vi se intampla si pentru felul in care sunteti priviti si judecati..! Sunteti ceea ce votati, si cu asta basta..!

-4 (12 voturi)
Stefan din Nord
23.02.2020, 09:23:51

Vedea -i-as langa fratii lor taranisti undeva la 0.5 la suta

-1 (9 voturi)
Iulian Arion
23.02.2020, 09:50:16

Liberalii au venit la putere pentru a copia modul de lucru al celeilalte structuri de crima organizata, PSD in a achizitiona bunuri si servicii inutile (rechizite pentru administratia locala si centrala, benzina pentru autoturismele sefimii), fictive, supraevaluate sau inoportune. Anul trecut au cheltuit 21 miliarde de lei in aceasta prostie, hotie, risipa si alte practici de tip mafiot. Vor ei sa faca ;a fel in acest an! Idem in "investitiile de capital", adica achizitia de autoturisme straine si scumpe (Tuareg pentru parlament), inutile(1 000 tv pentru jandarmerie, la 1000 euro bucata) etc. Suma a fost de 29 miliarde, dintre care 17 miliarde au fost active nefinanciare: construirea de garaje pentru capeteniile entitatilor publice, asfatari de drumuri pentru a ajunge la conacele montane, cabane de vanatoare alte case "de odihna" si centre de "instruire activa" pentru judecatori si procurori. Nu numai ca nu sunt cu mainile legate, dar au toate procedurile scrise de PSD. Interimarii nu au nevoie de legiferat furtul. A facut-o PSD-profesionistii devalizarii banului public.

+1 (7 voturi)
LazyBear
23.02.2020, 10:08:41

USR are o sansa UNICA si IMENSA sa castige alegerile. Mark my words. Este sansa unica si nesperata sa fie in postura ”invingatorul ia totul”. Trebuie doar sa incheie zazania din interior si sa fuzioneze cu PLUS. Sa loveasca in PSD. Zi de zi, fara mila. Sa repete la nesfarsit toate nemerniciile din epoca Dragnea&Dancila ca romanii sa nu uite (se stie ca au memoria scurta) si sa explice cum a blocat PSD-ul alegerile anticipate ducând cursul euro la 5 lei. Nu sunt specialist in politica sau sociologie, dar cred sincer ca daca adopta strategia de razboi TOTAL, fara compromisuri, vor castiga.

-3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (58)

Modifică Setările