PNL a sesizat CCR privind Legea de celebrare a Centenarului Marii Uniri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senator PNL, Iuliana Scântei FOTO Arhivă Adevărul
Senator PNL, Iuliana Scântei FOTO Arhivă Adevărul

Iuliana Scântei, senator PNL, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că PNL a sesizat Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea legii de celebrare a Centenarului Marii Uniri, pe motiv că PSD-ALDE nu au dorit să includă acţiuni care privesc întreaga ţară, nu doar Moldova. Senatoarea îl vede vinovat de această situaţie pe actualul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu.

„PNL a formulat o sesizare la CCR privind neconstituţionalitatea legii de celebrare a Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru reîntregirea neamului, întrucât coaliţia PSD-ALDE nu a dorit să includă acţiuni concrete în an de Centenar, care să privească nu doar Iaşiul, regiunea Moldovei, ci şi întreaga ţară. Secundar au inclus prevederi neconstituţionale. Au refuzat să menţină prevederea prin care se acorda titlul de «Oraş al Marii Uniri»  oraşelor Iaşi, Bucureşti şi Alba Iulia. Au dorit să evite prevederile constituţionale şi prerogativele prezidenţiale, în virtutea poziţiei curente a preşedintelui Klaus Iohannis, ignorând un act fundamental, şi posibilitatea şi distincţia pe care o pot avea cele trei oraşe prin decret prezidenţial, indiferent cine este preşedintele în funcţie", a spus Iuliana Laura Scântei.

Vinovatul pentru legea de celebra a Centarului, lege neconstituţională, ar fi actualul ministrul al Culturii, Lucian Romaşcanu, care, din poziţia de preşedintel al Comisiei de Cultură şi Media din Senat, a mininalizat tot ceea ce este legat de Centenar şi de Iaşi.

"Principalul iniţiator al legii neconstituţionale, cel care şi-a dorit practic să personalizeze într-un stil demagogic această lege, este actualul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu care, în calitate de preşedinte al Comisiei de Cultură şi Media din Senat, a făcut tot posibilul pentru a minimaliza din punct de vedere guvernamental şi parlamentar tot ceea ce este legat de Centenarul Marii Uniri, tot ceea ce este legat de Iaşi, şi este rezultatul muncii sale politice de a îngropa practic evenimentele Centenarului", a afirmat Iuliana Laura Scântei.

Proiecte concrete, nu „băi de mulţime”

Mai mult, senatoarea PNL a criticat şi faptul că, deşi ne aflăm deja în luna iulie, Guvernul nu are un program concret de acţiuni şi proiecte privind celebrarea Centenarului Marii Uniri.  Potrivit acesteia, 100 de ani de la Marea Unire ar trebui marcaţi prin proiecte concrete, precum primii 500 de metri din  autostradaă care să lege Transilvania de Moldova , nu prin intermediul „machetelor, medaliilor, festivităţilor sau băilor de mulţime”.

„O sută de ani de existenţă a României trebuiau marcaţi în primul rând prin nişte proiecte concrete care să dureze măcar 100 de ani, precum SRU, prima sapă sau primii 500 de metri din autostrada care să lege Transilvania de Moldova sau Nord-Sud, dar care să lege ceva de care românii să îşi amintească şi să citească în cărţi de istorie aşa cum noi acum sărbătorim ceva ce acum regăsim în cuprinsul cărţilor de istorie", a mai spus senatorul PNL Iuliana Laura Scântei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite