PNL trebuie să ia taurul de coarne

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la un punct, e cum nu se poate mai în firescul lucrurilor anunţul făcut zilele trecute de preşedintele interimar al PSD, dl. Marcel Ciolacu, că partidul pe care îl conduce va recurge la începutul lunii februarie la exerciţiul democratic al moţiunii de cenzură.

Acesta este, la urma urmei, unul dintre rolurile fundamentale ale Opoziţiei parlamentare. Să sancţioneze, respectiv să cenzureze acţiunile Puterii.

Ceva mai neclare sunt reproşurile pe care PSD intenţionează să le aducă guvernului Orban. Sunt toate indiciile că ele vor fi circumstanţiale. Dl. Ciolacu a spus chiar că ele vor fi precizate doar după ce CCR se va pronunţa asupra obiecţiilor de neconstituţionalitate pe care aşa-zişii social-democraţi români le-au formulat asupra unor legi şi acte normative pentru care guvernul Orban şi-a asumat răspunderea la sfârşitul anului 2019. Pentru a evita obstrucţii la CCR la cele referitoare la modificările la mult disputata Ordonanţă 114, guvernul a recurs, în şedinţa lui de ieri, la soluţia Ordonanţei de urgenţă,

Încă şi mai tulbure mi se pare logica d-lui Ciolacu în clipa în care acuză ceea ce socoteşte a fi conduita complet nedemocratică a guvernului în privinţa alegerilor anticipate. Pe care e din ce în ce mai evident că PSD nu şi le doreşte. Or, în cazul în care moţiunea de cenzură trece s-a înfăptuit deja primul pas către anticipate. Mai mult. Dl. Ciolacu îşi freacă deja de fericire mâinile numai la gândul că, dacă CCR va admite sesizarea lui, făcută în calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi a d-lui Teodor Meleşcanu, ca preşedinte al Senatului, în privinţa conflictului de interese între Guvern şi Parlament în privinţa legii Bugetului, dl. Ludovic Orban va fi obligat să abandoneze funcţia de prim-ministru. Aceasta însemnând tot o şansă dată aceloraşi alegeri anticipate.

O altă mare inteligenţă a aceluiaşi partid aflat azi în opoziţie, dl. Mircea Budăi, fost ministru al Muncii şi Protecţiei sociale, prezent aproape seară de seară, fie în persoană, fie numai telefonic la postul de televiziune România tv, a spus zilele trecute că PNL ar plănui să organizeze alegeri anticipate şi pentru a le trage mai apoi o mare păcăleală pensionarilor. Pretinde dl. Budăi că, în cazul în care PNL ar câştiga, aşa cum se aşteaptă, posibilele alegeri anticipate, va profita de victorie, dar şi de faptul că urmează patru ani fără consultări electorale spre a nu mai pune în practică majorările de pensii ce ar trebui să intre în vigoare cu începere de la 1 septembrie. Dl. Budăi nu a recurs, spunând asta, decât la o mică, nesemnificativă schimbare de retorică pentru a afirma de fapt acelaşi lucru pe care îl tot repetă şi el, şi alţi vectori de imagine ai PSD de la căderea guvernului Dăncilă încoace. Şi anume că preşedintele Iohannis şi PNL de abia aşteaptă să purceadă la amputări de pensii şi salarii.

Cred că orice om cu mintea întreagă nu dă o para chioară pe zicerile personajului cu pricina. Cum nu acordă prea multă atenţie nici spuselor d-lui Ciolacu. PNL în care coexistă şi  vechiul partid liberal, şi PDL-ul care s-a aflat la putere pe vremea când tandemul Băsescu-Boc a recurs la tăieri de salarii a învăţat că nu se poate juca chiar oricum cu veniturile oamenilor. Respectiva tăiere s-a aflat la originea, poate îndepărtată, a seriei de revolte ce au condus la gonirea  de la putere a PDL la începutul verii anului 2012. A durat aproape doi ani până să se întâmple asta- în 2010 populaţia a lăsat impresia că ar fi înghiţit găluşca- dar până la urmă decontul  a venit şi nu a fost nicidecum ieftin.

Cu toate acestea, cred că PNL ar face cum nu se poate mai bine să tranşeze cât mai curând problema anticipatelor. Ar fi nevoie ca preşedintele partidului, dl. Ludovic Orban, el şi nimeni altcineva, cu atât mai puţin dl. Rareş Bogdan, să spună limpede dacă PNL vrea sau nu cu adevărat alegeri anticipate. Adică lasă să treacă şi anul acesta, cu toate pierderile aferente la capitolul reforme şi îşi asigură victoria la Parlamentare sau ia taurul de coarne. Asumându-şi riscurile în consecinţă. Pentru a clarifica aceste lucruri PNL nu are nevoie de sondajele sociologice de care vorbea ieri dl. Orban.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite