PNL şi USR-PLUS îşi lasă reciproc secretarii de stat fără atribuţii. Care a fost mărul discordiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna l-a rugat pe Ludovic Orban să intervină în rezolvarea situaţiei de la Agricultură. FOTO Inquam Photos / George Calin
Dan Barna l-a rugat pe Ludovic Orban să intervină în rezolvarea situaţiei de la Agricultură. FOTO Inquam Photos / George Calin

Principalele forţe din coaliţia de guvernare, PNL şi USR-PLUS, au reînceput şicanarea reciprocă, forma găsită pentru exprimarea tensiunilor fiind retragerea atribuţiilor unor secretari de stat de către miniştrii proveniţi din celălalt partid.

Scânteia care a declanşat disputele a fost lăsarea fără atribuţii a secretarului de stat George Căţean (USR-PLUS) de la Agricultură, de către ministrul Adrian Oros (PNL), la sfârşitul săptămânii trecute. Mai precis, secretarul de stat avea atribuţii în domeniile industrie alimentară şi zonă montană, inclusiv problematica irigaţiilor fiind în subordinea reprezentantului USR-PLUS, susţin surse liberale. Pe de altă parte, potrivit celor din USR-PLUS, Căţean nu avea nicio responsabilitate pe partea de irigaţii.

 În şedinţa conducerii USR-PLUS de luni dimineaţă, lui Barna i s-a cerut să pună problema pe masa coaliţiei, fiind considerat inacceptabil comportamentul lui Oros. Surse liberale susţin pentru „Adevărul” că Oros ar fi invocat, în discuţiile cu colegii săi, faptul că USR-istul nu s-a preocupat cum trebuia de proiectul privind irigaţiile finanţate prin PNRR, ceea ce a dus la neacceptarea de către Bruxelles.

Întrebat despre nemulţumirile USR-PLUS, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus că „există discuţii privind atribuţiile secretarilor de stat” la nivelul coaliţiei şi a dat ca exemplu un secretar de stat liberal de la Ministerul Economiei, care ar fi fost lăsat fără atribuţii de către ministrul USR-PLUS Claudiu Năsui. Orban făcea referire la Daniela Nicolescu, o apropiată a liderului PNL, care a primit sarcina să se ocupe de industria de apărare, însă fără a avea în subordine şi companiile de stat din acest domeniu.

După şedinţa coaliţiei de guvernare, Dan Barna s-a eschivat să spună dacă Ludovic Orban va vorbi cu Adrian Oros pentru remedierea situaţiei. „Nu s-a pus niciun moment şi nu a fost niciun moment în discuţie demiterea vreunui coleg al nostru. Era o chestiune legată strict de atribuţii şi poziţia preşedintelui PNL era că orice decizie poate fi corectată. (...) Vom vedea în zilele următoare. Mesajul pe care l-am primit din partea preşedintelui PNL este că orice decizie poate fi corectată. Aceasta e partea de dialog care a avut loc legat de acest subiect astăzi în coaliţie”, a declarat copreşedintele USR-PLUS.

Liberalii se opun unui proiect al USR-PLUS

Un alt semnal a fost dat şi în Senat. Senatorii PNL nu au susţinut în plenul forului o iniţiativă a colegilor de coaliţie, prin care persoanele care se vaccinează beneficiază de o zi liberă când merg să-şi facă vaccinul anti-COVID sau când unul dintre copiii acestora fac acest lucru, cu toate că formaţiunea condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş a cerut public sprijin pentru trecerea proiectului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite