PNL vrea să scutească angajatorii de plata dublă a concediului medical. „PSD are nevoie de orice leu la un buget strâmb”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mara Mareş - FOTO Eduard Enea
Mara Mareş - FOTO Eduard Enea

Deputaţii PNL Mara Mareş şi Robert Sighiartău au depus joi o iniţiativă legislativă prin care vor să-i scutească pe angajatori de plata primelor cinci zile de concediu medical, acestea urmând să fie plătite de la bugetul de stat.

Cei doi deputaţi reclamă faptul că birocraţia le pune pierdici firmelor din România şi explică că în prezent angajatorii trebuie să plătească de două ori concediile medicale ale angajaţilor: „o dată, prin contribuţia la asigurări sociale pentru cei aflaţi în incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii şi a doua oară prin plata primelor 5 zile de concediu medical pentru aceştia, aşa cum se întâmplă în condiţiile actualului cadru legislativ”, se arată într-un comunicat de presă.

Liberalii mai sesizează că astfel de „anomalii legislative” descurajează iniţiativele economice şi că au ajuns la această propunere după mai multe discuţii cu angajatori. Totodată, cei doi critică guvernarea PSD pentru că „nu este interesată să corecteze situaţiile de acest fel, în condiţiile în care au nevoie disperată de orice leu în plus la un buget de stat alcătuit strâmb”.

Atfel, Mareş şi Sighiartău susţin în proiectul de lege ca indemnizaţia angajaţilor aflaţi în concediu medical să fie plătit integral de stat, din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

 
„Pentru a evita situaţia absurdă în care statul încasează de două ori plata pentru angajaţii aflaţi în incapacitate temporară de muncă, am propus ca această indemnizaţie să fie achitată integral, din prima zi de concediu medical, din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, fără ca angajatorii să mai plătească un leu în plus. Acum, acest Fond acoperă practic plata concediilor medicale pentru toate celelalte categorii incluse în lege – maternitate, risc maternal, îngrijirea copilului bolnav, situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale. Este stupid ca angajatorii să plătească de două ori pentru cazurile în care angajaţii se află în situaţia nefericită a incapacităţii temporare de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii”, au afirmat liberalii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite