PNL înghite greu pilula amară Kővesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii nu sunt de acord cu numirea Laurei Codruţa Kövesi în fruntea DNA, dar nu pot bloca planurile lui Victor Ponta.

Intenţia lui Victor Ponta de a o propune pe Laura Codruţa Kövesi în fruntea DNA a provocat dispute în interiorul USL. După un schimb de replici acide, în care s-a invocat, inclusiv, posibilitatea ruperii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta au ieşit, ieri după-amiază, cu un mesaj de împăcare.

Procedura de numire a procurorilor-şefi îşi va urma cursul, Victor Ponta urmând să se întâlnească, astăzi, cu secţia de procurori a CSM şi cu preşedintele Traian Băsescu. Nemulţumirea liberalilor a fost exprimată chiar de şeful PNL, Crin Antonescu, în cadrul unei emisiuni a postului Antena 3.

El a explicat că, dacă premierul Victor Ponta, ca ministru interimar al Justiţiei, o propune pe Codruţa Kövesi pentru şefia DNA, „categoric acest lucru nu va fi susţinut de PNL, va fi în dezacord cu PNL“.

Antonescu a adăugat că i-a transmis nemulţumirea şi premierului Victor Ponta. „Nu sunt de acord, mă opun, consider că e o mare greşeală şi din punct de vedere al sistemului juridic “, a comentat Crin Antonescu.

„Mai departe, ce să facem, să rupem USL? Poate e şi asta o variantă“, a continuat liderul PNL, adăugând însă că are îndoieli în această privinţă.

Antonescu a explicat că PNL nu i-a cedat Ministerul Justiţiei lui Victor Ponta pentru 45 de zile, dar „nu e exclus să-l cedeze de tot“.

Ironiile lui Ponta

Comentariile lui Antonescu i-au prilejuit lui Victor Ponta o replică acidă. Premierul le-a reamintit liberalilor că nu i-a criticat atunci când au racolat oameni apropiaţi de Traian Băsescu şi le-a cerut să dea dovadă de solidaritate.

„Eu o să fiu întotdeauna solidar cu colegii liberali şi când vor lua ei decizii controversate, eu i-am sprijinit când i-au luat pe domnii Frunzăverde şi Stănişoară, care au fost mult mai apropiaţi de Traian Băsescu decât a fost Kövesi, şi eu nu o pun  pe Kövesi vicepreşedinte la PSD“, a afirmat Ponta, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Ponta a ţinut să adauge că, spre deosebire de Crin Antonescu, el nu are motive să fie în campanie pentru alegeri. „Am responsabilitatea guvernării ţării până la anul când domnul Antonescu devine preşedinte şi trebuie să aibă o ţară pe care să o conducă. Nu vreau să stăm în blocaj”, a subliniat ironic premierul. „ Eu niciodată nu mă spăl pe mâini ca Pilat din Pont“, a adăugat premierul.

El a susţinut că i-a explicat lui Crin Antonescu, înainte de a prelua interimatul la Justiţie, că vrea să rezolve problema numirilor la Parchetul General şi DNA.

„Am avut cu domnul Antonescu o discuţie despre numiri, credeţi că asumam funcţia de ministru interimar fără să vorbesc sau am semnat pactul de coabitare când era plecat domnul Antonescu din cameră?“, a povestit Ponta.

Calmarea spiritelor

După schimbul de replici, liderii USL s-au întâlnit în biroul lui Crin Antonescu de la Senat, în încercarea de a calma spiritele.

„Nu se rupe USL. Avem o întâlnire calmă pe tema modificării Constituţiei“, a susţinut Crin Antonescu. El a afirmat că Ponta nu făcut declaraţii „dure“ la adresa PNL, ci comentarii „nuanţate“. „Nu o percep ca pe o declaraţie dură la adresa mea, cred că ştim bine, după atâta vreme, şi eu şi premierul să ne amenajăm inclusiv în registrul declaraţiilor publice raporturile dintre noi“, a comentat Antonescu.

La rândul său, Victor
Ponta a afirmat că spiritele s-au calmat pentru că părţile au dat dovadă de „înţelepciune“. ;

Cum arată compromisul Băsescu-Ponta

În ultimele zile, au circulat informaţii neoficiale, potrivit cărora Victor Ponta îi va propune pe Laura Codruţa Kövesi  pentru şefia DNA şi pe Tiberiu Niţu pentru şefia Parchetului General. O asemenea variantă de compromis ar fi satisfăcătoare atât pentru preşedinte, care o susţine pe Laura Codruţa Kövesi, cât şi pentru premierul Victor Ponta, care îl susţine pe Tiberiu Niţu.

Varianta ar avea darul de a debloca mecanismul constituţional, potrivit căruia preşedintele îi desemnează pe cei doi procurori şefi, la propunerea ministrului Justiţiei, iar avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este consultativ. Ponta a evitat să confirme, oficial, cele două nume, dar nu a exclus posibilitatea de o numi pe Laura Codruţa Kövesi, fost procuror general,  în fruntea DNA.

De altfel, Victor Ponta a anunţat, ieri, că astăzi se va întâlni cu secţia de procurori a CSM după care va discuta cu preşedintele Traian Băsescu.

 Şi Băsescu a cedat

Victor Ponta a insistat, ieri, pe ideea că şi preşedintele Traian Băsescu a acceptat un compromis, renunţând să îl mai sprijine pe Daniel Morar pentru şefia Parchetului General.

„Cedează şi domnul Băsescu, să ştiţi! Că nu cred că e foarte fericit că nu e domnul Morar procuror general. Asta e! A făcut şi domnul Băsescu un compromis“, a spus Ponta.

Întrebat dacă acest compromis viza tandemul Morar  - în altă parte decât procuror general, iar Kövesi - la DNA, Ponta a precizat că el nu l-ar fi propus pe Morar la şefia DNA.

„Îi reproşez acţiunea din vară împotriva celor care au votat la referendum şi, da, cred că gestul preşedintelui de a-l numi la Curtea Constituţională a fost o înţelegere a faptului că nu l-aş numi niciodată şi a faptului că altfel rămâneam blocaţi practic cu numirile“, a adăugat Ponta. ;

Premierul ironizează Antena 3

 Premierul Victor Ponta a făcut şi o trimitere la postul Antena 3 în condiţiile în care a explicat că Biroul Permanent Naţional nu discută subiectul numirii procurorilor.

„O să o dezamăgesc pe colega noastră de la Antena 3, dar nu vorbim la şedinţă despre procurori, că procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL. Dacă e, îi punem la Antena 3, dar la PSD nu punem procurori şi nici la PNL, şi deci nu avem subiectul ăsta pe ordinea de zi. Am văzut că era o îngrijorare mare şi am vrut să o lămuresc de acum“, a explicat Ponta.

Reacţia lui Victor Ponta a venit în condiţiile în care  postul Antena 3 l-a criticat, de mai multe ori, pe premier, pentru intenţia de a o nominaliza pe Laura Codruţa Kövesi în fruntea DNA.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite