Politică

articolul urmator

PNRR, ne împrumutăm la maxim fără să ştim pentru ce

22
11 Jun 2021 09:29:04
Miron Mitrea
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Nu toate guvernele au aceeaşi putere. Întâmplarea face ca Guvernul Cîţu să fie unul istoric. Pentru că istoria e o suma de evenimente, cu plus sau cu minus. Iar Guvernul Cîţu ia decizii pentru 30 de ani. Planul National de Redresare şi Rezilienţă aruncă România în braţele prim-ministrului Florin Cîţu pe termen lung.

Aproximativ 25 de miliarde de euro vor plăti românii până în 2053 pentru partea de 15 miliarde de euro, împrumuturi accesate. Sunt bani pe care România vrea să-i împrumute peste cele 14 miliarde de euro granturi. Marea întrebare este ca să facem ce? Cum vom produce plus valoare mai performant, în ce ii investim ca să avem o economie mai profitabilă, iar oamenii să câştige mai mult şi să trăiască mai bine? Guvernul nu are răspuns. PNRR trebuia să fie un proiect de ţară pe termen mediu şi lung. Ce s-a trimis la Bruxelles e o listă de cheltuieli. Dar România îşi schimbă garderoba, nu-şi găseşte un loc în economia europeană. Cheltuim, nu investim. În cea mai bună variantă vom călători pe drumuri mai bune, dar vom avea mai puţin sau aceiaşi bani de carburant. Cu ce preţ?

Cu preţul supravegherii FMI şi al unor măsuri de îngheţare a veniturilor şi dilatare a impozitelor şi taxelor! Nu creşteri salariale, nu indexări de pensii, adio facilităţi în IT şi construcţii.

Unde se investesc banii pentru care datoria publică va depăşi 55% şi potrivit legii trebuie să îngheţăm veniturile oamenilor şi cheltuielile de asistenta socială? Care este investiţia profitabilă? Ce va produce România ca să fie capabilă să ramburseze aceste împrumuturi? Sunt întrebări pe care le adresez public de mai bine de 3 săptămâni. Nu sunt singurul. În schimb, nimeni nu a primit niciun răspuns.

Creşterea şi investiţia pas cu pas era cu siguranţă o strategie mai potrivită pentru o ţară cu grad scăzut de absorbţie a fondurilor europene, cu guverne incapabile să cheltuiască eficient banii publici, incapabile să pună în practică promisiunile grandioase de pe hârtie, împotmolite adeseori la stadiul de proiecte de fezabilitate şi consultanţă.

Mai grav, angajamentul echipei guvernamentale este de revizuire a sistemului de impozite şi taxe. Dintr-un sistem fiscal favorabil antreprenoriatului suntem pe cale să fim cocoşaţi de datorii pe o piaţă supraimpozitată şi neprietenoasă cu afacerile de orice fel. România e obligată la un plan pe 30 de ani. Dar Guvernul Cîţu şi-a făcut un proiect de încasări pe 1 an, maxim doi. Apoi? După noi potopul!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Stefan din Nord
11.06.2021, 09:39:19

Nu te ingrijora Conform spuselor lui Citzu suntem tigrul Europei la crestere economica

-9 (15 voturi)
Iulian Arion
11.06.2021, 09:46:12

Nu este niciun secret ca Florin-Vasile Cîţu este un copil rasfatat de Securitate. La fel ca vv Ponta. Pentru acest PNNR trebuia acordul parlamentului, dupa ce era prezentat, discutat si ascultate toate opiniile. Un proiect are cateva atribute: 1. Sa fie definit, adica sa aiba un scop. 2. Sa aiba un cost total si un termen de finalizare. 3. Sa aiba buget alocat, de regula finantat de o banca. 4. Sa aiba obiective si termene intermediare pentru verificarea stadiului realizarii. 5. Sa aiba un administrator si o autoritate careia sa i se subordoneze. 6. Sa fie asigurat de catre o societate de asigurari care sa preia riscurile: falimentele firmelor contractoare, incompetenta administrativa a proiectului, indeplinirea termenelor intermediare, asigurarea calitatii si verificarea de catre persoane fizice/juridice licentiate de catre Autoritatile de Reglementare. Altfel, Esecul este garantat!

-6 (18 voturi)
Andrei Adrian
11.06.2021, 11:55:58

Tu-i vorbesti lui Miron Mitrea despre Securitate?! Pentru el nu-i niciun secret.

+9 (11 voturi)
Iulian Arion
11.06.2021, 09:50:52

Domnule Mitrea, Ca fost membru unui partid parlamentar, ati avut sentimentul ca este o structura de crima organizata? Listele de candidati pentru alegerea reprezentatilor erau propuse si votate in filialele partidului sau erau impuse acestora pe cai oculte? Ce ati facut cand ati sesizat aspectele de mai sus? daca le-ati sesizat, desigur. Tacerea inseamna confirmare la primele doua.

-5 (13 voturi)
Stanila Ion
11.06.2021, 10:49:13

Adevarul se straduieste sa se compromita apeland la "tov Manivela" pe post de "consultant"...

-6 (22 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările