Politică

articolul anterior articolul urmator

Poate emite guvernul OUG prin care să schimbe statutul ordonatorilor principali de credite?

21
12 Sep 2019 12:29:33
Ştefan Vlaston

Foarte dificilă situaţia angajaţilor bugetari care nu-şi pot primi salariile în absenţa ordonatorilor principali de credite, care să semeneze ordine de plată şi alte documente financiar contabile. Şi urgenţa este evidentă. Sunt familii care trăiesc de la un salariu la altul, şi orice întârziere le afectează traiul de zi cu zi. Totuşi, trebuie ca actele normative emise să se supună Constituţiei şi legislatiei în vigoare.

Guvernul vrea sa emită astăzi o OUG prin care să transfere calitatea de ordonator principal de credite de la ministru la Secretarul general al ministerului. Ce s-ar întâmpla dacă, în urma unei sesizări la CCR, OUG-ul sau legea de aprobare a OUG-ului ar fi respinse, se anulează toate actele financiar-contabile, emise în baza acestui OUG?

Situaţia actuală nu poate fi schimbată prin OUG

Ministrul este ordonator principal de credite, el semnează ordine de plată, state de plată şi orice acte financiar-contabile emise la nivelul ministerului. De exemplu, repartizarea sumelor prevăzute în buget pentru instituţiile subordonate ministerului. El poate delega, cât timp este în funcţie, pe timp limitat, o parte din aceste atribuţii ce-i revin din calitatea de ordonator de credite. Şi sub supravegherea şi controlul sau, persoana delegată semnează anumite documente.

Schimbarea statutului ordonatorului principal de credite, mai precis trecerea atribuţiilor de la ministru la Secretarul general al ministerului, se loveşte de câteva prevederi constituţionale şi legale.

În art 108 din Constituţie se prevede:

(4) Hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de primul-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa hotărârii sau a ordonanţei. Hotărârile care au caracter militar se comunică numai instituţiilor interesate.

Miniştrii care au obligaţia punerii în aplicare a unei OUG, referitoare la o schimbare importantă din propriile ministere, nu există, pentru că OUG se referă la ministerele care au rămas fără miniştri prin plecarea celor de la ALDE, sau expirarea interimatului la ministerul de Interne. Este îndeplinită atunci cerinta art. 108 dim Constituţie? În opinia mea, nu este îndeplinită.

Iată şi art. 115, Delegarea legislativă:

(6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

OUG-urile nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului. Ori, calitatea de ordonator principal de credite este evident o prevedere ce ţine de regimul ministerelor, instituţii fundamentale ale statului. Miniştrii au cu totul un alt statut, comparativ cu Secretarii generali ai ministerelor. Miniştrii sunt aprobaţi de parlament şi numiţi prin decret prezidenţial de către preşedintele României. Secretarul general al ministerului este numit de către premier, printr-un act evident inferior ca valoare juridică. Nu i se poate atribui, aşa dar, calitatea de a dispune de banii ministerului, uneori sume extrem de mari, pentru salarii sau alte plăţi de facturi. În cazul unor facturi pentru achitarea unor obligaţii din contracte mari, de infrastructură, sumele pot ajunge la sute de milioane de euro. De care dispune Secretarul general al ministerului, nu ministrul.

În concluzie. Este bine că se rezolvă problema salarizării a mii de angajaţi bugetari. Dar prin soluţia aleasă, există riscul ca OUG-ul pe care doreşte să-l emită azi guvernul să fie respins de CCR sau de parlament, şi atunci toate actele emise în baza acestui OUG să devină nule. Cu consecinţe greu de evaluat în acest moment.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Casandra II
12.09.2019, 12:40:02

Sigur ca poate. Toanty Viorica n-are vreme sa citeasca si sa respecte Constitutia. Pana cand OUG va fi anulata de catre ccr, bugetarii isi vor fi incasat salariile....

+5 (7 voturi)
Casandra II
12.09.2019, 12:56:35

Scopul toantei e sa asmuta bugetarii impotiva lui Johannis, invocand tertipuri electorale. Daca ar tine cont de litera Constitutiei, atunci toanty n-ar fi pesedista adevarata: adica mincinoasa si ticaloasa. Nu cred ca sfatuitorii Vioricai nu stiu cum stau lucrurile, dar in pura traditie psd-ista, nu pot sa recunoasca faptul ca sunt in ofsaid de 5 metri, altfel i-ar intoarce si pe cei mai incuiati l a minte bugetari, impotiva lor. Oare, cum va explica toanty Viorica faptul ca pretenul Valer nu i-a dat dreptate in chestiunea ordonantei, asta in caz ca duduia Renate va ataca OUG la ccr? Va da in continuare vina pe Johannis? La cat este de impiedicata, Joiana de Videle, sunt convinsa ca o va asocia si pe Renate in calitate de dusmanca a poporului pesedist ca sa nu se simta presedintele singur... Cica, toamna se numara bobocii. Toanty isi va numara, insa, scaunele goale de la sedinta de nuliguvern... La cat este de "inimoasa", Toanty ar tine sedinte de guvern si daca ar ramane singura: ea ar vorbi, ea ar auzi......

+5 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.09.2019, 13:34:51

De rasul lumii au ajuns si Iohannis , si cocalarii lui limberali, si propagandistii lor si babuinizatii acestora care sa plang ca pesedistii nu vor sa plece de buna voie de la guvernare (cine dă gaina cu oua de aur din mana, pe cioara de pe gard?, cine si unde mai pleaca de buna voie de la guvernare, atata timp cat inca se poate felia si infuleca cascavalul statului..?:) Iohannis si cocalarii lui limberali, ii au acum in gasca opozitiei si pe mafotii lui Tariceanu, si pe cei ai lui Ponta, si pe cei ai UDMR-ului, si , cu toate astea, inca se codesc sa depuna o motiune de cenzura si sa preia guvernarea..! Si-atunci cine e de vina ca Viorica Dancila si mafiotii pesedisti inca guverneaza, bai politruci iohanisto-limberalo-securistici si babuinizatilor iohannisti..? Sau ati crezut ca alungati mafia pesedista de la guvernare numai cu gargara maoista si cu..”mure PSD”..? Iaca ca acum va da murele inapoi, iar voi, in loc sa-i mătrășiti cat mai repede de la butoanele cascavalului bugetar, o lungiti cu motiunea de cenzura si fugiti de guvernare ca ”dracu de tamăie”, mai precis ca niste limbrici politici ce sunteti, ati fost si veti fi..!

-10 (12 voturi)
NAMALAS
12.09.2019, 13:45:36

VIDANJOR/d.c.at aka Vanatorul/d.c.aka Serban Dragan Iata ce spunea puscariasul Voicuelscu despre papagali lui pusi in rolul de troli, in postulatul de 10 ani la puscarie, emis cand mergea agale si abatut, spre Rahova "De rasul lumii am ajuns si eu si trolli mei din Grivco, niste cocalarii limberali, propagandistii scoliti de mini, si babuinizatii la Tiraspol. Se vede la trolli mei ruserloci ca sunt cei mai imbecili troli din galaxie, recte din Grivco , ca prostia, cand este univoca, cand este neunivoca, in functie de rahatul expirat care vine sau nu mai vine din Kremlin via Tiraspol. Nu au imaginatie,sunt doar niste tampi care reprezinta un sablon specific celor racolati de mine, puscariasul Voiculescu." Pe intelesul tau, reprezinti trollul din Grivco creat de puscariasul Voiculescu. Mare atentie la cum zboara licurici rosii pe peretii si tavanele din Grivco in dublu exemplare.Ca de acolo vine rahatul..:)

+9 (11 voturi)
#CIA
12.09.2019, 13:37:30

Raspunsul este simplu, NU se poate, intr-un stat democratic. In celelate tipuri de state, gen ruserlocia, chinezoi, togolez, koreea de nord, etc...acolo se poate. Sa nu uitam ca la guvernare este ciuma rosie ruserloca.

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările