Politică

articolul anterior articolul urmator

Poate rezista Cîţu în fruntea guvernului?

10
13 Sep 2021 00:03:08
Cristian Preda

Ultima săptămână a agravat criza politică. Moţiunea de cenzură USRPLUS-AUR a fost depusă la Camere, apoi contestată la CCR. Partidul lui Barna şi Cioloş şi-a retras miniştrii din guvern, iar premierul a concediat şi secretarii de stat ai acestei formaţiuni. Cabinetul e, de-acum, minoritar. Klaus Iohannis, în vizită-n Elveţia, a declarat că guvernul poate merge mai departe. Dar cât şi, mai ales, cum anume?

Nu există un răspuns clar la aceste întrebări, fiindcă două dintre partidele coaliţiei tricolore sunt preocupate mai mult de propriile congrese decât de conturarea unei majorităţi. Pot fi detectate, totuşi, câteva opţiuni ale actorilor relevanţi.

În PNL, tabăra Iohannis-Cîţu mizează pe alegerea premierului în fruntea partidului şi pe folosirea unei asemenea autorităţi dobândite intern în negocierea cu celelalte formaţiuni parlamentare. Depunerea unei contestaţii la CCR cu privire la moţiunea de cenzură e o şicană, nu o soluţie: ea e susţinută de PSD, fiindcă principalul partid din opoziţie nu vrea să piardă acest statut, devenind votantul unei moţiuni depuse de alţii. Pe de altă parte, numirea miniştrilor interimari este valabilă doar 45 de zile, ceea ce înseamnă că, după congresul PNL, indiferent de rezultat, timpul rămas pentru negocieri referitoare la guvern va fi scurt.

Tabăra Orban se distanţează tot mai mult de preşedinte şi de premier. Şeful în funcţie al PNL a declarat că partidul nu-i datorează nimic lui Klaus Iohannis: electoral vorbind, e adevărat, căci şeful statului a fost ales de două ori cu sprijinul PNL, în timp ce partidul a pierdut cele două scrutine parlamentare ţinute în vremea mandatelor lui Iohannis. Despre Cîţu, Orban a afirmat că nu mai e în stare să negocieze un guvern. În schimb, el însuşi ar putea reînvia majoritatea în 48 de ore. Va fi acesta un argument care să-i determine pe delegaţii PNL la congres să-l confirme în funcţie pe Ludovic Orban, adică să voteze împotriva lui Iohannis?

USRPLUS e şi ea preocupată de alegerea liderului, ca şi a biroului naţional unificat. Plecat din Palatul Victoria, Dan Barna va căuta să convingă membrii de partid că poate garanta guvernarea: sloganul său intern o leagă de 2024, nu de prezent, aşa că fiecare e liber să înţeleagă ce vrea din proiectul fostului vice-premier. Contracandidatul său, Dacian Cioloş, a anunţat că pleacă din fruntea grupului Renew Europe din PE, dacă e ales liderul USRPLUS şi a avansat drept soluţie a crizei de guvern numirea unui premier USRPLUS. Toată lumea a înţeles despre cine e vorba. Inclusiv Iohannis. Care i-a delegat lui Cîţu sarcina unui surâs dispreţuitor.

Evoluţiile din PNL şi USRPLUS îi dau puţine şanse actualului premier să rămână în fruntea unui guvern care să aibă alcătuirea stabilită în decembrie 2020. Soluţia prezidenţială ar putea funcţiona doar cu ajutorul PSD. Dar mai este Klaus Iohannis dispus să dea acestui partid şansa de a controla din nou majoritatea?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

m wakki
13.09.2021, 00:37:55

Dar mai este Klaus Iohannis dispus să dea acestui partid şansa de a controla din nou majoritatea? Da, bineînțeles. Dacă nu era Dragnea cu manevrele lui de nebun disperat, Iohanis ar fi ținut PSD din șansă în șansă până astăzi. Dar mai e ceva, foarte important. Și în PNL există o majoritate consistentă care iubește PSD și ar vrea alături de ei.

+11 (17 voturi)
andrei ispas
13.09.2021, 03:03:59

Nimic nou in articol. N-aveti talent la scris povesti despre politica, iar ca sa-i ajustezi imaginea lui catzu trebuie sa fi geniu, deci renuntati.

+9 (15 voturi)
Iulian Arion
13.09.2021, 08:08:05

Poate rezista Cîţu în fruntea guvernului? Depinde foarte mult de problema mult mai arzatoare: cresterea pretului energiei electrice livrate cetatenilor. Seful ANRE din 2017, Chiriță Dumitru nu are cuantumul specific cunostintelor profesionale necesare functiei. În 1990 era un electrician cu studii medii. Actualul șef al ANRE și-a trecut în CV Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale din cadrul Universității Nicolae Titulescu și un Master în “Relaţii de muncă şi industriale” la Facultatea de Drept a Universității din București. Prin Iulian Iancu, PSD acuza Uniunea Europeana de cresterea pretului la electricitate. Realitatea este diferita. Aceleasi directive europene se aplica si altor state in care pretul energiei electrice este de 3 ori, 4 ori mai mic. ANRE condusa de actualul sef a reglementat in favoarea capitalului.

+10 (12 voturi)
Iulian Arion
13.09.2021, 09:09:46

Cum functioneaza Legea antitrust sau Antimonopol? La sfarsitul secolului al XIX-lea, guvernul SUA avea nevoie de otel pentru constrirea infrastructurii feroviare: cai ferate, poduri metalice, viaducte, tuneluri etc. Existau trei producatori de otel. Toti trei practicau acelasi pret. Ori cate licitatii se organizau, cei trei ofereau acelasi pret. Presedintele SUA de atunci a cerut Congresului sa adopte legea antitrust in forma urmatoare: Pasul#1 Cel care avea cota de piata cea mai mare, a fost obligat sa stabileasca un pret pentru o perioada data: 3 luni, 6 luni, un an etc. Pasul#2 Urmatorul furnizor, care era pe locul doi in topul producatorilor, a fost obligat sa stabileasca un pret diferit cu 5% in raport cu pretul anterior. Avea posibilitatea sa aleaga un pret mai mare sau mai mic, pe aceasi durata de timp. Pasul#3 Al treilea a fost obligat sa adopte un pret cu 5% diferit (mai mare sau mai mic) de oricare dintre ceilalti. Toti trei aveau voie sa reduca pretul, dar nu mai mult de 5%. Cand Romania a derat la UE, a demonstrat ca are autoritatile de reglementare necesare transpunerii directivelor europene. Directivele UE sunt obligatorii in toate statele membre. Autoritatile de reglementare au obligatia de a reglementa pentru a preveni abuzurile furnizorilor impotriva consumatorilor, pastrand nealterate principiile economiei de piata: stabilirea pretului in functie de cererea si oferta de pe piata, prevenirea aparitiei monpolurilor pe piata. Ce trebuie sa faca ANRE? 1. Stabileasca reguli anti trust precum exemplul de mai sus, 2. Consumatorul sa aiba dreptul sa schimbe furnizorul cand pretul creste cu mai mult de 1% sau5% sau 10%.

+10 (10 voturi)
Iancu Jianu RO
14.09.2021, 23:55:30

Ma simt nevoit sa va atrag din nou atentia ca motiunea este depusa de AUR si sprijinita de m UiStR plus :))) Stiti cum se spune, nu e prost cine greseste odata dar cine insista in greseala :)))

-9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările