Politică, afaceri, presă: Ce punem în loc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru clasa politică, afaceri şi presă, aşa cum le ştiam, a venit doomsday. Vârfurile politicii cu tot cu eşaloanele secundare din politică şi administraţie sunt programate pentru audieri, reţineri sau arestări. Din antreprenoriatul românesc au mai rămas doar câteva domenii neatinse de anticorupţie. Patroni de presă centrală şi finanţatori informali fac şedinţe de sumar în arestul poliţiei Sfârşitul e aproape.

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a intrat azi pe uşa Parchetului dar nu pentru a împodobi cu laude procurorii ca odinioară, ci ca învinuit. Şi dosarul de şantaj, că şantaj a fost oricât am dipreţui-o pe Gabriela Vrânceanu Firea, este doar primul, numărătoarea inversă de-abia a început. Protejata lui Elena Udrea este în arest, iar unul dintre amicii ei, Radu Mazăre a ieşit din celulă dar nu se ştie pentru câtă vreme. Combinatorul politicii Viorel Hrebenciuc e şi el în arest, acolo unde se pregăteşte să ajungă şi cel pe care urma să-l sprijine să fie preşedintele PSD, Dan Şova şi unde stă de câteva zile şi inamicul lor nr. 1 Marian Vanghelie.  Procurorii au intrat şi în familia premierului Victor Ponta să caute scheletele din dulap. 

Anticorupţia a destructurat vechile partide, construite pe clientelism, iar în urma ei a rămas pustiu.  Nu au căzut doar vechii lideri ci şi mulţi dintre cei noi, care au fost propulsaţi în vârf în urma contraselecţiei bazate pe alte criterii decât valorile, mai exact banii.  Întrebarea esenţială este cine va ocupa locurile goale din politică? Până acum doar partidul Monicăi Macovei se chinuie să se nască, dar o nouă lege a partidelor politice, mai puţin restrictivă decât cea în vigoare, poate contribui, teoretic, la apariţia unor partide noi, locale şi naţionale.  

Şi cine va susţine financiar noile partide? Ziarul Financiar a evaluat  că zeci de antreprenori şi oameni de afaceri români care au fost arestaţi în ultimul an au lăsat în urmă afaceri cumulate de aproape 8 miliarde de lei, active bancare de 4 miliarde de lei şi un număr de 16.000 de angajaţi. Antreprenori cu afaceri în domeniul construcţiilor (Nelu Iordache, Dan Beşciu, Theodor Berna, Alexandru Horpos sau Vlad Vameşu), în cel al transporturilor (Gruia Stoica, Ilie Carabulea), în sectorul medical privat (Ioana Daniela Vonica), în cel hotelier (George Copos), în IT (Irina Socol) au ajuns să fie inclulpaţi, unii chiar condamnaţi, iar potrivit ZF acest fapt a făcut ca în unele domenii aproape să dispară reprezentanţi ai capitalismului românesc. ZF prognozează că de afacerile acestora se  va alege praful, în lipsa unor succesori care să le preia, cu pierderi pentru economie şi angajaţi 

Patru patroni de presă sunt inculpaţi, reţinuţi sau condamnaţi, Dan Voiculescu, Adrian Sârbu, Dan Adamescu, Maricel Păcurariu, iar un alt cincilea Sebastian Ghiţă este învinuit într-un dosar de corupţie. Presa nu şi-a pierdut doar patronii ci şi finanţatorii informali precum Nicolae Dumitru sau Dorin Cocoş, aflaţi sub control judiciar. Media tradţională se zbate în lipsă de lichiditzăţi, în unele redacţii nu s-au mai luat salariile de luni de zile, altele au mai rămas în câţiva jurnalişti, îi numeri pe degete. Şi cine ar mai fi interesat să preia afacerile muribunde în condiţiile în care piaţa este în scădere în concurenţa cu social media, iar trusturile occidentale şi-au luat tălpăşiţa la începutul crizei? Visul oricărui patron media wannabe a fost spulberat: nu mai poate face nici afaceri conexe pe bază de trafic din influenţă cu DNA în coastă, presa  nu asigură protecţia în faţa justiţiei şi nici nu mai câştigi alegerile cu ea, vezi cazul Victor Ponta la prezidenţiale.  

Cine va ocupa terenul lăsat gol din politică, afaceri şi media? Există în societatea românească acele idei şi energii din care să se nască viitorul în politică, antreprenoriat sau presă? E posibil să existe, dar nu se vede un val ci mai degrabă se simte o adiere de schimbare, ce poate fi înşelătoare. E foarte posibil ca terenul din business să fie adjudecat de companii străine, care aşteaptă să cumpere pe nimic afacerile spulberate de campania anticorupţie, desi si ele sunt în unele cazuri mituitoare de demnitari. Dar în politică şi în presă nu suntem decât noi. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite