Politică

articolul anterior articolul urmator

Politica…, o „poveste” frumoasă

3
4 Dec 2020 13:20:58
Ancelin Roseti

John Dalberg Acton era de părere că puterea ajunge să corupă şi, prin proiecţie evolutivă, puterea absolută va corupe în mod absolut. Aşadar, în ceea ce mă priveşte, nu mă încred prea mult în existenţa „oamenilor de bună credinţă”, altfel decât ca excepţii, nu neapărat foarte rare.

Dar, oricum, aceştia nu au acces la pupitrul de comandă, iar atunci când ajung la el, au „viaţă” scurtă ― asta din câte a reuşit experienţa să ne înveţe, ajungându-ne din urmă.

Tot românul a învăţat deja că politica este cheia succesului personal în „toate”, calea cea mai scurtă spre „fericire” şi trambulina-regulă spre cele trei mari „idealuri”: putere, avere, faimă/celebritate („glorie”). De aceea mediul politic e aşa cum e, şi asemenea lui, societatea. Restul sunt poveşti, care iau, după caz, chipul ipocriziei, populismului, demagogiei.

Prin urmare, într-o lume demonică, e foarte obositor să-ţi asumi rolul de înger...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lucifer
4.12.2020, 13:27:01

Asta ce-o mai fi? Domnilor, o societate trebuie condusă, fie că ne place sau nu....

-7 (9 voturi)
ana_
5.12.2020, 05:59:12

„Restul sunt poveşti” Generalul De Gaulle (un nume predestinat) nu și-a pus niciodată problema că Franța e „povești”, ci a făcut tot ce i-a stat în putință pentru „franțuzoaice și francezi” (fermecătoare formulă, folosită și azi). Și nici JFK (Nu te întreba ce poate face țara ta pentru tine, ci întreabă-te ce poți face tu pentru ea). Am avea măcar două modele de urmat, chiar dacă ignorăm localnicii (Brătieni, de exemplu).

+3 (3 voturi)
False Mirror
6.12.2020, 18:20:47

Nimic nu mai e ce a fost. Nici măcar îngerii. N-am auzit de vreun înger care să renunțe la job, cel mult schimbă obiectivul de protejat cu unul mai avantajos. Că și îngerii sunt la bază tot oameni, nu-i așa? Lumea se adaptează, aripile albe nu mai sunt la modă de când cu poluarea, se mai vopsesc, se mai pliază, mai pun un veșmânt... S-a mai schimbat fișa postului și la îngeri. Orice interlop mai acătării, de exemplu, are măcar un un înger în poliție, dacă nu e mai boss și are îngeri peste tot. Care îngeri respectă și ei ierarhiile, dacă vor să rămână cu aripile netunse. Așa că nu de îngeri ducem noi lipsă, ci de un Sfânt Petru numit prin concurs, cu CV fără pată. Să nu mai pătrundă oricine pe Poarta Raiului. În mod sigur, ocupat cu Universul cum Îl știm, Dumnezeu nu bănuiește ce du-te vino de nevolnici e pe-acolo. Dacă am putea sta odată de vorbă cu El, să-i povestim...

Modifică Setările