Politica profesionistă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Noi suntem procurori, profesori, oameni de afaceri etc. În politică suntem ca să vă facem vouă un bine...” What?! Cum ar zice corporatistul. Nu ştiu voi, dar eu nu mă las convins. Ar fi onestă şi constructivă asumarea statutului de politician profesionist.

Diferenţa între un profesionist şi un amator nu este că profesionistul este mai bun, ci că din acea activitate îşi câştigă pâinea. (Am auzit destui care în baie cântau mult mai bine decât mine pe scenă :)) Şi de aici decurg multe).

Eu am să ma refer doar la aspectele legate de expresivitatea comunicării.

Ieri, în confruntarea Iohannis – Ponta nu am avut o încleştare pe viaţă şi pe moarte pe care ne-o doream. Şi ne-o dorim pentru că vrem să ştim câtă pasiune, energie, determinare au aceşti domni să ne rezolve nouă problemele.

De ce nu a fost aşa? Pentru că niciunul dintre cei doi nu ştia că trebuie să pună miza pe propriul discurs. Unul a ramas „procuror,” iar altul „profesor”. Amândoi afişează detaşarea faţă de rezultatul confruntării şi de aici profunda insatisfacţie pe care o trăim noi, cei care am vrea să fim convinşi. E ca şi cum ar avea de sărit un şanţ, dar le-ar fi ruşine să-şi facă elan.

Schimbând radical poziţionarea, cei doi ar trebui să renunţe la imaginea de oameni relaxaţi. Relaxarea e pentru cei aflaţi in vacanţă, domnilor. Noi vrem să vedem nişte oameni decişi, lucizi, calmi sau furioşi, determinaţi până la sacrificiu să îşi facă treaba, jobul de politician. Aşa cum şi-au făcut-o atâţia politicieni din istoria mare a României. Nu dau nume, că le ştim prea bine.

Din această relaxare decurge monotonia de profesor obişnuit să fie ascultat indiferent ce s-ar întâmpla a dlui Iohannis.

Daca viaţa domniei sale ar fi fost în joc, am fi văzut un Iron Man/Hulk/Sfarmapiatra ce distruge totul în faţă, iar noi l-am fi iubit, pentru că nouă, românilor, ne plac eroii. Ritmul interior, pulsul domniei sale era aproape de infarct, dar nu a înţeles că ar trebui să ne lase să vedem acest lucru ca pe o dovadă că îi pasă. Ieri s-a înroşit la faţă, şi-a ferit privirea de la contracandidatul său, a gesticulat pasiv şi a afişat cu mare greutate zâmbetul nemţesc ce l-a consacrat. Acea energie ar fi dat viaţă vocii. Ar fi proiectat inflexiuni vii, ar fi scurtat pauzele şi ar fi lăsat replicile decisive să puncteze. Noi le-am avut, domnia sa le-a reţinut.

De cealaltă parte, dl Ponta nu se lasă mai prejos în a se da altceva decât este. Imaginea şablon de „procuror” pus pe acuzat orice, gata să se ia de orice scamă şi, poate cel mai grav, să afirme zâmbind  fără să clipeasca, precum în „Îmblânzirea scorpiei”, că soarele e lună şi luna e soare, nu ne convinge că este un profesionist în politică.

Rămâne aceeaşi impresie că sacrifică din timpul procurorului ca să ne facă, dezinteresat, ca pe un favor, un bine.

Revin la miză. Victor Ponta nu ne exprimă miza uriaşă a momentului. Nu îl vedem implicat în a apăra valori fundamentale. Vocea domniei sale nu are nimic olimpian. E din Moromeţii. „Casual,” cum ar spune acelaşi corporatist. Are drăgălăşenia unui administrator de bloc care ne sfătuieşte să punem apometre de la firma X, nu de la Y, că aia fură prea mult. Miza e mult prea mică. Gesturile domniei sale sunt foarte bine studiate, naturale, cursive, deschise, chiar sincer-controlate,  însă slujesc atitudinii de om neimplicat, relaxat.

Fără să dau în scris, şi mai ales gratis, lecţii de expresivitate unora care cheltuie averi pe bannere, înţelegem că poziţionarea este greşită.

Un politician profesionist ştie că trebuie să aibă informaţii, sa aibă strategie, dar şi un brand personal: cum se îmbracă, cum se comportă, cu ce oameni se vede, cu ce maşină merge, dar şi cum îi sună vocea, cât de clar vorbeşte, cât de logic vorbeşte, ce mesaje transmite în timp ce vorbeşte, din voce, gesturi, mimică, corp, câtă energie ce se transformă în motivare şi simpatie emite în public.

Poate de acum încolo să ştim ce vrem să primim, măcar în planul expresivităţii, de la cei care prea des confundă relaxarea cu calmul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite