Politică

articolul urmator

Politică pentru următoarele alegeri sau pentru următoarele generaţii? Soluţia ieşirii din criză

9
7 Nov 2021 12:47:15
Sebastian Burduja
La răscruce. Ce vom alege: următoarele alegeri sau următoarele generaţii? Sursa foto: Unsplash.com
La răscruce. Ce vom alege: următoarele alegeri sau următoarele generaţii? Sursa foto: Unsplash.com

Suntem la răscruce. Deciziile acestor zile vor determina viitorul următoarelor generaţii. În cel mai dificil moment din ultimii 30 de ani, traversăm cea mai lungă perioadă în care România postdecembristă nu are guvern cu puteri depline. Ce este de făcut?

În primul rând, nu avem timp de arătat cu degetul. A căuta vinovaţi înseamnă acum a dinamita orice şansă de ieşire din criză, pentru că tot aceleaşi partide sunt condamnate să conlucreze pentru o soluţie. Timpul le va lămuri pe toate, iar românii îi vor sancţiona la vot pe cei care au greşit. 

În al doilea rând, noi toţi, cei din arena publică, trebuie să ne asumăm răspunderea şi consecinţele deciziilor noastre. Eu unul am ales să intru în politică pentru a schimba în bine viaţa românilor, nu pentru a face calcule cinice despre ce dă mai bine. Acelea sunt pentru analiştii politici, nu pentru oamenii politici. Înţeleg că mulţi îşi freacă mâinile pentru că Partidul Naţional Liberal, în jurul căruia s-a format guvernul, decontează primul orice se întâmplă rău în ţară acum. Dar realitatea este că punctul în care suntem astăzi este responsabilitatea colectivă a tuturor partidelor şi a tuturor cetăţenilor, în contractul firesc al unei democraţii cu alegeri libere. 

Nu doar Partidul Naţional Liberal, ci fiecare partid democratic din România are în faţă o alegere dificilă. Este testul suprem: contează următoarele alegeri sau următoarele generaţii? 

Răspunsul va face diferenţa între liderii şi politicienii acestor vremuri. 

Câteva consideraţii personale


Prima opţiune pentru Partidul Naţional Liberal trebuie să fie refacerea coaliţiei de dreapta, lucru pe care l-am spus răspicat şi în ultimul BPN. Nu pot uita că pe 10 august 2018 am chemat diaspora acasă. Ca să aprindem lumina. Să ne facem vocile auzite şi să spunem lumii întregi că nu vom tolera abuzurile unor “lideri” PSD care voiau să ne pună libertatea în lanţuri. Unii dintre ei au plecat din politică direct în puşcărie, alţii s-au întors, iar rănile sunt încă deschise, la fel şi dosarele. 

În acelaşi timp, ca preşedinte PNL Sector 1, sunt probabil ultimul liberal care poate fi suspectat de jocuri în favoarea USR. Clotilde Armand a uitat în prima zi după ce s-a aşezat pe fotoliul de primar de parteneriatul din campanie şi de sacrificiul făcut de PNL prin renunţarea la susţinerea unui candidat propriu. Modul în care tratează PNL este incalificabil, dar mult mai grav este că nu este în stare să livreze rezultate în administraţie, iar nivelul de trai din sectorul 1 se scufundă în fiecare zi. Lucru valabil şi pentru alţi edili de la USR şi comunităţile lor, din păcate. 

Dar alegerile acestor zile nu sunt despre asta. În competiţia internă din Partidul Naţional Liberal, recent încheiată, am păstrat o abordare echidistantă şi am ales să vorbesc despre idei şi principii, nu despre oameni. Îmi menţin aceasta opţiune şi cred că misiunea noastră, a celor care am ales arena politică, nu este de a fi fideli unuia sau altuia, ci valorilor, principiilor şi proiectelor solide. Oamenii sunt trecători. 

Aşa cum am scris sau spus în repetate rânduri, România este în faţa unei oportunităţi unice într-o generaţie. Ne-am asumat prin PNRR peste 500 de ţinte şi borne de reforme. Nu doar proiecte, nu doar bife pe o foaie de hârtie, ci REFORME. Dintre cele mai dureroase, pe care nu putem să le facem decât cu motivaţia celor 30 de miliarde pentru dezvoltarea ţării. 

Crede cineva că aceste reforme pot fi implementate la fel de uşor în parteneriat cu PSD, un partid care deja condiţionează intrarea la guvernare creşterea pensiilor, salariilor şi alocaţiilor? Cum ar putea funcţiona un acord între PNL, un partid care de doi ani apasă pedala investiţiilor la maxim, chiar şi în timpul pandemiei (tocmai pentru a genera valoare adăugată în economie şi o creştere susţinută a productivităţii, deci a nivelului de trai) şi PSD, un partid adept al dezvoltării economice bazate pe consum şi a creşterilor din pix a veniturilor? Chiar dacă nu sunt de acord cu cei care califică USR drept un partid de dreapta, e clar că la nivel de politici publice PNL şi USR au, per total, o compatibilitate mai mare decât cu socialiştii.

Aşadar, la nivel personal, mi-aş dori refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR. Dacă asta nu se poate sau se poate doar cu o majoritate politică extrem de fragilă în Parlamentul României, cu riscul major al alegerilor anticipate - cel mai negru scenariu pentru România, pentru că în plină pandemie am avea din nou alegeri, iar PSD şi AUR ar fi singurele partide cu ceva de câştigat din asta - atunci militez pentru o largă coaliţie a tuturor partidelor democratice. De ce nu un guvern PNL-PSD-USR-UDMR? Această opţiune nu a fost discutată în spaţiul public, dar ar trebui să fie pe masă.

Următoarele alegeri sau următoarele generaţii?


Dacă ne gândim la următoarele alegeri, nu avem cum să depăşim criza actuală. PNL nu vrea cu PSD, pentru că va pierde voturi, mai ales din urbanul mare şi periurban. La fel şi USR. Nici pentru PSD nu e simplu, pentru că ar însemna să stea la masă cu oameni şi partide care au înfierat, pe bună dreptate, abaterile de la statul de drept şi încercările roşii de subordonare a justiţiei. Şi PSD are un public care nu va fi de acord cu asta. 

Dacă ne gândim însă la următoarele generaţii, soluţia optimă devine evidentă. Sunt două obiective mari şi late: pe termen scurt, să facem totul pentru ca românii să nu mai moară; pe termen mediu şi lung, să implementăm reformele asumate în PNRR, să absorbim banii europeni şi să facem saltul de dezvoltare pe care românii îl aşteaptă de 30 de ani. 

Dacă există un consens al clasei politice de astăzi, dar şi o aşteptare supremă a românilor, este că avem nevoie urgentă de o guvernare stabilă, care să ne scoată din criza actuală.

Aşadar, o formulă PNL-PSD-USR-UDMR, rezultat al unor negocieri pe bune, în care fiecare partid să îşi desemneze cei mai buni specialişti pentru echipa guvernamentală. Cu un program de guvernare cu obiective clare şi asumarea colectivă a îndeplinirii ţintelor din PNRR, cu termene limită şi responsabili clar stabiliţi. 

Să ne gândim bine. Ar fi un semnal pentru români că ne pasă de nevoile lor şi pentru toată Europa că partidele politice democratice pot să se unească şi să dea ţării o guvernare nouă, stabilă, dincolo de orgolii individuale. Ar însemna lăsarea în afara arcului guvernării - izolarea - forţelor politice iliberale, populist-extremiste. Ar însemna un gest de maximă responsabilitate şi, probabil, al doilea mare test trecut de clasa politică românească după 25 de ani de la Declaraţia de la Snagov pentru susţinerea transpartinică a integrării României în NATO şi UE. O resetare a întregului spaţiu politic românesc, excesiv de polarizat, cu prea multe croşee - unele, la propriu - şi acelaşi discurs negativ nociv, bazat pe ură, nu pe construcţie şi armonie socială. 

Rezolvarea crizei pandemice într-o astfel de formulă ar putea fi doar începutul unui nou mod de a face politică în România. Pe această temelie, partidele democratice vor putea aborda împreună reforma marilor sisteme, inclusiv reforma constituţională. Ar fi şi timpul. 

Închei prin cuvintele celui mai mare om de stat pe care l-a dat vreodată România: “Un partid poate lupta contra altora ca să dărâme o stare de lucruri, dar ca să zidească trebuie ca naţiunea întreagă, toate partidele să dea concursul lor; altminteri, ceea ce unii vor edifica, alţii vor surpa” (Ion C. Brătianu). Prea puţină lume ştie că anul acesta s-au împlinit 200 de ani de la naşterea părintelui fondator al Partidului Naţional Liberal şi al României moderne. Cel mai bun mod de a-i cinsti memoria şi exemplul ar fi să-i urmăm îndemnul şi să fim liderii de care România are nevoie. “Prin mintea, prin inima şi braţele noastre”, pentru următoarele generaţii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Vanatorul/dc
7.11.2021, 16:14:11

”Politică pentru următoarele alegeri sau pentru următoarele generaţii? Soluţia ieşirii din criză” O solutia a iesirii din criza ar putea fi obligativitatea oricarui politician de a trece testul poligraf, inainte de a ocupa o functie bugetara. oricare ar fi ea. Trece testul, primeste functia. Nu trece testul, nu primeste functia. Si sigur ca da, primele intrebari ar putea fi: 1. ”Faci politica pentru urmatoarele alegeri..?” 2. ”Faci politica pentru urmatoarele generatii..?” 3. ”Faci politica pentru a va infrupta tu, neamurile tale si clientela ta politica din banul public..?”

-22 (28 voturi)
Paun Al
7.11.2021, 16:21:11

Mi-a placut la inceput parcursul dv, cand cu idealuri si naivitati tineresti, ati incercat, cu buna credinta, sa obtineti voturile celor din Neamt. Apoi ati incercat cu un partid.. si v-ati lovit de realitatea dura din Romania.. Adica de o majoritatea de votanti care voteaza mai mult emotional, cu comportament de chibiti la fotbal, care tin cu primarul , parlamentarul, partidul lui si care este in stare sa-l ierte si sa-i justifice greselile. Asa ca dv. intelegand cum sta treaba la noi.. v-ati dus la PNL.. Si din pacate observ ca v-ati adaptat repede la comportamentul vechii clase politice, cu vorbe multe si fara continut.. O mare parte dintre votanti inteleg tot mai multe si se uita la fapte.. A pretinde ca persoana si ca partid sa fiti votati, inseamna niste promisiuni facute catre electorat, un fel de contract al partidului, care promite ceva electoralui.. PNL si dv ati promis ca ne veti scapa ce "ciuma rosie", ca veti face reforme, veti desfinta pensiile speciale ( in 30 de zile dupa spusele lui Rares Bogdan)..etc Ca sa obtina votul in Parlament in 2019 dl Orban a promis fiecarui partid ce a vrut sa auda ( la unii sa va desfinta sectia speciala, la ceilalti ca nu.. la unii ca va legifera votarea primarilor in doua tururi, la ceilati ca nu, la unii ca ii va lua la guvernare si nu i-a luat, la altii ca va declansa alegeri anticipate, etc.) Dupa alegeri cand ati format o coalitie, ati semnat un protocol, cu programul de guvernare si regulile dupa care se iau deciziile in coalitie. Dl Catu s-a crezut vataf pe mosie si a luat guvernarea pe persoana fizica si apoi pe echipa castigatoare.. Dupa prima destituire de ministru, destituire care nu respecta intelegerea, s-au clarificat din nou regulile de luare a deciziilor si de revocare.. insa dl Catu avea de "livrat" bani si sinecuri echipei castigatoare.. si iar s-a incalcat din nou intelegerea.. Consecintele le suferim cu totii.. inclusiv in mortii zilnic. ( Si presedintele si dl Catu ne-au spus din vara ca am invins pandemia, valul 4 va fi mic..) PSD-ul ar trebui sa fie foarte reticent ce semneaza cu dl Catu, cu PNL-ul. Pe scurt in loc de vorbe multe.. asteptam de la un politician nou, cu pretentii si principii declarate, fapte.. Sa ne spuneti ce a respectat si ce nu a respectat PNL-ul din intelegerea cu votantii( cand le-a cerut votul)? Ce a respectat si ce nu a respectat din protocolul si regulile de functionare in coalitie..? Si mai ales, ca sa fiti credibili, de ce poate sa creada un partener de coalitie al PNL-ului, oricare ar fi, sau votantii PNL-ului .. ca respectati promisiunile si regulile pe care le stabiliti? Lasati vorbele. Ele nu pot ascunde faptele.. dar din pacate ati invatat repede lectia de la politicienii vechi. Pentru mine care v-am urmarit evolutia si am crezut ca sunteti o speranta, deveniti o dezamagire. Pentru ca ori de cate ori criticam clasa politica si mi se spunea ca nu avem solutii.. spuneam, si inca mai spun, ca solutia este in romanii scoliti, sau care lucreaza in Occident, avand cariere performante, care muncesc, traiesc in societati democratice si au vazut practic cum este democratia. Si daca ar fi alesi, ar fi mai buni decat actuala clasa politica.

+14 (16 voturi)
Aprilie
8.11.2021, 04:36:59

Paun Al "spuneam, si inca mai spun, ca solutia este in romanii scoliti, sau care lucreaza in Occident, avand cariere performante, care muncesc, traiesc in societati democratice si au vazut practic cum este democratia." Daia spuneam ca nu politicienii sunt nenorocirea din Romania ci votantii . Votantii i-au votat pe toti politicienii si tot votantii propun noile catastrofe ale Romaniei . Ce e o noutate e doar ca unii votanti vin si critica evolutia politicienilor votati chiar de ei ! E ca la galeriile de fotbal cand inceteaza sa isi dea cu borduri in cap si incep sa vorbeasca despre fotbal .

-11 (13 voturi)
Ion Tamis
7.11.2021, 17:30:58

In esenta, autorul propune, cu smecherie argumentativa, crearea unui falanster (utopic!) de guvernantza, in care pnl (perdant in alegerile parlamentare!), mizand in taina pe sustinere consecvent anticonstitutionala din partea binefacatorului presedinte Johannis, ar continua sa joace rolul de primadona politica, in ciuda faptului ca la conducerea sa a ajuns o echipa haotica si incompetenta de toata jena.

+15 (15 voturi)
Aprilie
8.11.2021, 04:37:45

Mishto cum le ziceti tataie . Da asa de curiozitate asa ziceati si acum 2 ani de zile ?

-11 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările