Politică

articolul anterior articolul urmator

Politicieni fără viziune şi fără strategie, dar care aşteaptă să fie votaţi

11
16 Aug 2020 00:10:12
Carmen Zamfirescu

Suntem la cinci luni de când România a intrat în starea de urgenţă, urmată de mai multe prelungiri ale stării de alertă. Liberalii din 2020 se străduiesc să comită greşeli pe care le-a comis, în 1989, fostul lider comunist Nicolae Ceauşescu. Alegerile vin, promisiunile sunt mari, iar electoratul pare tot mai lipsit de speranţă.

Încep rândurile de faţă prin a spune că nu sunt adepta niciunui partid politic care şi-ar trimite candidaţi la Primăria Generală a Capitalei. Din punctul meu de vedere, toate partidele politice parlamentare din ultimii 30 de ani au greşit fundamental cât s-au aflat, fie în Parlament fie la guvernarea României.

În 12 aprilie 1989, Nicolae Ceauşescu anunţa plata integrală a datoriei externe. Toată lumea aşepta cu sufletul la gură să scape de cozile la carburant şi alimente, de întreruperea energiei electrice, să aibă căldură la calorifere în iarna care se apropia. Foarte mulţi intelectuali credeau în posibilitatea ca Nicu Ceauşescu să-i urmeze tatălui său. Fie că această idee era ”gogoriţă” lansată cu bună ştiinţă de autorităţi, fie că era o simplă speculaţie, cert este că la Congresul al XIV-lea, Nicolae Ceauşescu a spulberat chiar şi iluziile celui mai optimist dintre români, fiind ”unanim reales” în fruntea partidului şi a statului. Până în decembrie 1989, la o lună după Congres, toate regimurile comuniste se prăbuşiseră paşnic.

Huliganii  şi cârciuma

În România, după 16 decembrie 1989, regimul a încercat să reprime manifestaţia din Timişoara, apoi, după 21 decembrie 1989, a repetat scenariul la Bucureşti. Nicolae Ceauşescu vorbea despre huliganii care trebuiau puşi la punct prin uz de armă cu muniţie de război. ”Huliganii” erau de fapt muncitorii pentru care Partidul Comunist Român se angajase să lupte, la ultimul Congres pentru a le face viaţa mai bună. Însuşi Ceauşescu le mai promisese, printre huiduieli, îndemnat de consoartă, o sută de lei....

Timpul a trecut, iar în martie 2020, în România, românii vedeau din nou blindatele Armatei patrulând pe străzi, soldaţi înarmaţi până în dinţi şi oameni ţinuţi în case de teama pandemiei de Covid 19. Asta în timp ce despre Guvernul României, au apărut şi apar ştiri şi anchete documentate despre cum au fost făcute afaceri bănoase şi dubioase cu dezinfectanţi, aparatură, măşti.

Din aprilie şi până în august 2020, liberalii lui Ludovic Orban au reuşit să lovească exact în baza electorală a PNL: proprietarii de restaurante, antreprenori, profesori. Dacă restaurantele mai lucrează azi doar în regim de catering, profesorii au aflat din gura lui Ludovic Orban că dacă li se dă mărirea de salariu prevăzută de lege, acest fapt echivalează cu modul în care cineva care duce lipsă de bani, ar cheltui, ceea ce are, în cârciumă: ”Uitaţi-vă la datele prezentate de INS şi la prognoza privitoare la creşterea economică, în care noi estimăm o contracţie economică, o scădere economică de 3,8%. E ca într-o familie – când îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă.

Dictatorul Stalin, la un moment dat, supărat că era bătut la cap în Politburo (Biroul Politic al PCUS) cu importanţa unei noi hidrocentrale, dorind să folosească banii în direcţia înarmării,  dăduse un răspuns ceva mai elegant: ”a face hidrocentrala era ca şi cum ţăranul sovietic şi-ar lua gramofon în loc de vacă”. Nu sunt deloc admiratoarea dictatorilor, însă şi ei o mai făceau pe spiritualii câteodată. Tot Stalin, cunoscut pentru crimele sale, pentru deportarea intelectualilor şi ”culacilor” în Gulag, a mai rămas în memoria colectivă printr-o scrisoare în care îşi cerea scuze profesorului fiului său Vasili, pentru că, el, ”tătucul” Stalin nu a avut timp să se ocupe de educaţia lui Vasili şi că acesta era cam neobrăzat.

Liberalul Ludovic Orban, care stă pe scaunul Brătienilor compară plata drepturilor legale acordate cadrelor didactice cu a cheltui banii în cârciumă. Oricât a încercat să repare gafa monumentală, comparaţia neinspirată rămâne. Nici măcar sângerosul dictator Stalin n-a îndrăznit să jignească într-un asemenea mod cadrele didactice.

În 2008, când se cerea mărirea salariilor profesorilor cu 50%, Traian Băsescu, în calitate de Preşedinte al României a promulgat legea, dar Călin Popescu Tăriceanu, premierul liberal s-a opus. Călin Popescu Tăriceanu spunea că profesorii au cele mai multe vacanţe şi muncesc puţin într-o zi, ceea ce i-a adus critici puternice şi chiar înfrângerea la alegerile generale din 2008: ” Iertaţi-mă, am lucrat şi eu în învăţământ, programul nu e de opt ore pe zi, în învăţământul preuniversitar, dacă pui la cap toate vacanţele, ai patru luni de vacanţă pe an. Patru luni de vacanţă.  Azi, Călin Popescu Tăriceanu, candidat la fotoliul de Primar General al Capitalei, uită ce a spus atunci şi condamnă atitudinea premierului Ludovic Orban.

În 2010, Traian Băsescu şi guvernul PDL condus de Emil Boc au tăiat salariile bugetarilor cu 25 %, ceea ce a dus la succesul alianţei PSD-PNL în 2012, succes de care cei doi aliaţi nu-şi prea amintesc cu plăcere şi pe care vor să-l uite. A fost un soi de pact Ribbentrop-Molotov care a adus România în pragul dezastrului.

Aşadar, PNL face aceeaşi greşeală ca PCR. PCR, în decembrie 1989 a tras în clasa muncitoare, azi PNL distruge antreprenorii şi intelectualii. PNL primeşte dezertori de la PSD, pregătindu-se de alegeri locale şi parlamentare.

Cum poate Traian Băsescu să ia caimacul acestor alegeri

Traian Băsescu, după ce şi-a încheiat al doilea mandat de preşedinte în 2014, a continuat să activeze ca parlamentar şi apoi ca europarlamentar. Intervenţiile sale în mass-media au fost tot mai dese, mai ales când apăreau decizii controversate ale unor politicieni aflaţi în posturi de răspundere.

Au rămas memorabile obţinerea de către el a cetăţeniei Republicii Moldova, asumarea Unirii cu Basarabia ca proiect politic personal. Dacă Igor Dodon, preşedintele socialist al Republicii Moldova, i-a retras cetăţenia Republicii Moldova, Traian Băsescu a continuat să menţină relaţiile de cooperare cu Maia Sandu, exponenta liniei pro-unioniste şi europene a Republicii Moldova.

Traian Băsescu a fost văzut de mulţi ca favorit pentru postul de prim-ministru din partea Dreptei româneşti, numai că fostul preşedinte al României nu a dat curs acestor speculaţii.

Faptul că Traian Băsescu vrea să candideze la Primăria Generală a Capitalei nu poate surprinde pe nimeni. Traian Băsescu a pornit pe acest drum fiind sigur că va da o lovitură de imagine.

În Bucureşti, sunt mii de moldoveni de dincolo de Prut care au faimosul ”buletin de Bucureşti”.  În Bucureşti, trăiesc sute de mii de români care nu au ”buletin de Bucureşti”, deci nu pot vota. Aceştia, veniţi din provincie, fac parte din electoratul PNL şi USR. PSD are un electorat îmbătrânit format mai ales din pensionari şi din bugetari.

Aşadar, Traian Băsescu având sprijinul moldovenilor de peste Prut poate miza pe voturi sigure, fiind printre favoriţi, mai ales că spre el se pot îndrepta şi foştii membri PD-L, intraţi în PNL şi pe care Traian Băsescu i-a chemat deschis alături de el. Mulţi membri PNL au decis să părăsească partidul după ce Sectorul 2 a fost cedat de PNL pentru un candidat al USR la postul de primar.

Cum Ludovic Orban a reuşit performanţa să îşi ia adio de la voturile profesorilor, iar liderii de sindicat au ameninţat cu blocarea anului şcolar, şansele lui Traian Băsescu pot creşte în mod substanţial, fiindcă, la ora actuală, este cel mai sigur candidat pe voturile sale.

Din păcate, deşi s-a vorbit mereu de ”oamenii noi” din politică, aceştia nu şi-au făcut apariţia între candidaţii din acest an electoral. Nu există o nouă viziune, nu există o strategie coerentă pentru Bucureşti. USR chiar a reuşit să-i dezamăgească şi pe cei mai optimişti dintre votanţii din acest an. Mesajul lor critic nu este însoţit de soluţii viabile la marile probleme din Bucureşti şi din România.

La un moment dat, am avut impresia că domnul Ludovic Orban a încercat să schimbe cursul politicii româneşti spre un viitor mai bun, dar din păcate, constat că totul a rămas la stadiul de intenţie.

Mă întreb, dragi cititori, cine va fi acel Primar General al Capitalei şi dacă viitorul Primar General al Capitalei se va ocupa de problemele bucureştenilor şi va ajuta Bucureştiul să recupereze decalajul în raport cu marile capitale europene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Lica Mosu
16.08.2020, 09:07:50

@ CZ Orbetele și-a pus ,,în cap” nu numai profesorii, ci și părinții elevilor care trebuie să stea la școală 7 (șapte!) ore !! Cu mască!!!

+1 (1 vot)
Vanatorul/d.c.
16.08.2020, 11:55:26

”PSD - partidul fostilor nomenclaturisti comunisti si a urmasilor lor care au inca umbra marelui criminal al secolului trecut- cucuveaua ilici pe post de Mumie 2 PNL - un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanta” (A. Popescu) Basescu..? Are deja valoare de postulat faptul ca, pana in urma cu aproape 5 ani si jumate, deci pana la plantarea la Cotroceni a marionetei cu ”cap de neamț” Klaunus Iohannis (o nulitate politica fanfaronarda care, atunci cand nu a fost plecat in excursii sau nu a dormit pe el, a maimutarit presedintia statului pana a dus-o in derizoriu), in Romania toate aliantele scursurilor umane (cu sau fara carnet de partid), ale cozilor de topor moscovite, ale borfasilor politici pesedisti, penelisti, udemeristi, ale politrucilor si traseistilor, ale babuinilor gainari imobiliari, toti niste mafioti notorii sau simpli lachei flamanzi aflati in slujba acestoara, au vizat..incalecarea Justitiei si evitarea puscariei prin hairupiste incercari maoisto-securistice de denigrare si ”anihilare” a unui singur om - Traian Basescu. Nu le-a iesit niciodata..pasienta cu ”anihilarea”, fie ca a fost vorba de referendumuri pentru demiterea lui, fie de alte manarii (inclusiv fabricarea de catre Luluța si Coldea de dosare penale revanșarde, lui, rudelor lui (fiica, frate), colaboratorilor lui, prietenilor lui apropiati..! Basescu si-a dus pana la capat mandatele, dandu-le mereu suturi in dos nemernicilor Sistemului (politicieni mafioti, judecatori si procurori care fac sluj in fata mafiotilor, etc), din toate pozitiile..! Continua s-o faca si acum, ca ”pensionar”..! Multi dintre penalii si babuinii pesedisti si penelisti care au incercat toate manevrele impotriva lui, au populat puscariile, unii le populeaza si azi, si vor continua s-o faca inca ani buni de-acum incolo, statistica aratand ca productia nationala de puscariasi pana in iarna lui 2014 (an in care Sistemul Mafiot National si-a luat tara inapoi odata cu plantarea lui Iohannis la Cotroceni) era asigurata in procentaj de peste 90% si aproape la paritate de catre cele doua mafii nationale care-si spun PSD si PNL..! Ori, in mod evident, toate asta ii..turbeaza pe mafioti uselisti, pe fosti activisti PCR, pe securistii recalibrati SRI-isti si procurori generali gen sobolanul rosu Gusti Lazar , pe escrocii imobiliari ajunsi presedinti, pe lacheii lor din Justitie sau pe cei trimisi sa-si exhibe sistematic lichelismul, obsesiile si frustarile ”anti-basiste” pe site-urile publice, sperand ca astfel vor distrage atentia de la adevaratii tradatori ai intereselor Romanei si romanilor, de la adevaratii autori ai transformarii Romaniei in ultimii 5 ani jumate in Somalia Europei, de la adevaratii ”capi” ai re-mafiotizarii institutiilor statului..! Cert este ca ceea ce nu s-a reusit in cele 2 mandate de presedinte de cate 5 ani ale lui Basescu, incalecarea Justitiei si transformarea Romaniei in..colonie, s-a reusit doar dupa primele luni ani mandat de presedinte la fara frecventa al figurantului-marioneta plantat in decembrie 2014 de catre Sistemul politico-sereisto-juridico-mafiot..! Asa ca sa nu trebuie sa mire pe nimeni de ce, doar dupa numai 5 ani de de regim Iohannis-Noua Securitate, Romania a ajuns ”ultima gaina” UE iar multinationanele, guvernele unor tari precum Germania, Franta, Olanda, Austria plus gruparile politico-financiar-mafiote ale globalismului neomarxist si pulifricii de birocrati corupti plantati de catre aceste guverne si de catre aceste grupari politico-mafiote tranfronataliere in staff-ul de la Bruxelles o trateaza ca pe-o colonie locuita de..babuini..!

-2 (6 voturi)
Lica Mosu
16.08.2020, 09:09:40

2 . Chioretele e senil ! A uitat ce-a ,,făcut” ! Bucureștenii, nu!!

-1 (3 voturi)
Lucifer
16.08.2020, 11:06:43

Da, doamna Z....nu ține cu nimeni, dar știe cu cine NU ține: PNL. C'asa e 'telectualitatea română... imparțială...

-5 (5 voturi)
Sorin Ionascu
16.08.2020, 12:28:47

Mai mult decat atat, face si un subtil lobby pentru Base. Nu spun ca, in mod fundamental nu are dreptate, pentru ca, pe zi ce trece, liberalii reusesc sa se apropie tot mai mult de imaginea pe care au reusit sa si-o creeze pesedistii. Din tot ce au promis s-a cam ales praful, in schimb reusesc gafa dupa gafa, care le scade vertiginos cota de incredere. Si nici useristii nu stau degeaba, reusesc si ei cate o "duma" din cand in cand, asa, ca sa nu-i uite lumea. Pesedeul a ramas in continuare sub nivelul marii, doar cativa nostalgici sau / si foarte interesati ii mai voteaza. Dar Basescu? Sigur, a avut cateva realizari notabile (desi unele nu-i apartin efectiv, cum ar fi intrarea in UE, care fusese negociata cu mult timp inainte), dar are si foarte multe "bube", pe care oamenii inca nu le-au uitat. Inclusiv povestea cu taierea salariilor bugetare, in conditiile in care nu a stopat dezmatul financiar la nivelul structurilor de putere. Iar ca primar nu a facut nici macar o particica din cate a facut Firea-cea-hulita (si nu degeaba!!!), poate singura realizare importanta fiind fortarea terminarii podului de la gara Basarab, pod a carui constructie se blocase in hatisuri birocratice si financiare si care reusise sa enerveze jumatate din oras; dar la capitolul asta Firea egaleaza scorul cu finalizarea pasajului de la Big Berceni si largirea soselei Fabrica de Glucoza. Dar tema de baza, a lipsei unor politicieni credibili cu viziune, e foarte adevarata si foarte prezenta. E destul de greu de ales intre Firea, antipatica prin definitie, care a facut cateva lucruri bune dar si multe prostii si nu a facut nimic pentru rezolvarea unor probleme foarte grave ale orasului, Nicushor, lipsit de charisma si care nu a reusit sa creeze o imagine suficient de puternica de om de actiune si cu viziune, sau Basescu, un ticalos cu state vechi, care e capabil sa calce pe cadavre (si chiar sa le produca la nevoie) doar ca sa "se scoata" pe sine insusi. O oferta destul de neapetisantaa.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările