Politicienii noştri, fie mari cinefili, fie protagonişti imaginari în filme poliţiste

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele trecute cineva îşi exprima, pe internet, îngrijorarea cu privire la situaţia aviatorului politic şi a romancierului în fiecare an iminent câştigător, al premiului Nobel pentru literatură Varujan Vosganian.

Marele politician şi imensul autoînchipuit om de litere nu mai fusese de niscaiva vreme văzut în public, plus că nu mai existau ştiri referitoare la opţiunile lui politice. Mai exact, nu se mai ştia din ce partid face insul cu pricina. A mai rămas în din ce în ce mai răsfiratul ALDE sau deja a dat şi el buzna în tot mai îngrăşatul Partid al Puterii Umaniste al generalului de Securitate Dan Voiculescu care i-ar putea asigura totuşi un loc în viitorul Parlament, având în vedere faptul că Varanul are monedă de negociere, aceasta însemnând serviciile de propagandă oferite de imperiul media pe care îl deţine?

Joi s-a lămurit enigma. De, fapt, dl. Vosganian s-a refugiat într-o sală de proiecţie cu scopul de a revedea filmul Mihai Viteazul al lui Sergiu Nicolaescu. Avea nevoie să îşi reamintească o replică pentru ca la reapariţia în public să facă senzaţie declamând-o. Numai că fie vârsta, fie neatenţia l-au făcut pe dl. Vosganian să citeze greşit şi titlul filmului, a spus Mihai Viteazu, şi replica atribuită lui Sinan Paşa, cea cu ultimele zvâcniri ale ghiaurului, fapt pentru care a fost drastic pus la punct de gazetarul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu. Eşec pe toată linia pentru dl. Vosganian. Încă unul.

Dacă dl. Vosganian este, după cum se vede, doar un prost, un superficial spectator de filme, unele mărimi din PSD se cred chiar personaje de policier-uri. Avem câteva exemple la îndemână şi mi se pare cum nu se poate mai util să le reamintim în cuprinsul acestui comentariu de sfârşit de săptămână.

În luna mai 2017, fostul ministru de Interne, doamna Carmen Dan, care sper să nu scape nepedepsită pentru infracţiunile de partid şi de stat comise cu ocazia evenimentelor din ziua de 10 august 2018, alerta presa, Poliţia, Serviciile Secrete,  pretinzând că ar fi găsit în priză un dispozitiv de ascultare. Nu a fost decât  o biată farsă, iar visurile de starletă de multă vreme ieşită din termen a protejatei azi puşcăriaşului Liviu Nicolae Dragnea s-au dus rapid pe apa Sâmbetei. La data de 5 mai 2018, cotidianul Adevărul publica “Filmul complet al Operaţiunii Microfonul . Cum a fost păcălită Carmen Dan, ce rol a avut sora ei şi cine a plantat, de fapt, microfonul în casa ministrului”. Citiţi-l. E savuros şi arată şi câte mintiucă are ilustra specialista în gazare a cetăţenilor români a PSD.

În august 2018, chiar fostul preşedinte al PSD, azi banditul dovedit cu sejur garantat la Rahova, nimeni altul decât numitul Dragnea Nicolae Liviu, se auto-prezenta drept personaj al unui film ce de departe se vedea producţia creieraşului cuiva care a văzut prea multe filme din creaţia lui Alfred Hitchcock. Fără a fi înţeles mai nimic din ele. Dl. Dragnea zicea că ar fi fost protagonistul unei urmăriri primejdioase, puse la cale de patru agenţi ce s-au cazat la Athénée Palace. Să citeşti, să crezi şi să mori de râs, nu alta! Viaţa lui Dragnea în pericol! Irinuca Tănase, candidată la văduvie.  Dragnea putea să aibă trista soartă a lui Armand Călinescu, deşi nu i-a ieşit să fie prim-ministru ! Altă farsă, tot de prost gust, alt produs de serie C al minţii unui fiu de toată ruşinea al Teleormanului. Nepot de haiduc, cum a avut grijă să se prezinte în câteva rânduri chiar el însuşi.

Câteva luni mai târziu, a venit rândul Gabrielei Firea. Care s-a gândit să rivalizeze fie cu Ingrid Bergman, fie cu Audrey Hepburn. Ne-a spus că în preţiosul ei colon s-ar fi găsit, cu ocazia unei intervenţii chirurgicale, o bucată de sârmă lungă de 4 centimetri. Plantată acolo, cum altfel decât cu gânduri criminale, de adversarii ei politici. Zilele trecute, primăriţa Capitalei, cea care dacă nu ştiţi, vă informez eu că este şi membră a Uniunii Scriitorilor (Doamne păzeşte şi iartă !) a debitat la Antena 3 fantezia că este mai mult ca sigur urmărită în vreme ce parcurge eroic, eminamente spre binele bucureştenilor, drumul de la Primărie spre Casă.

Aştept ca cineva, dacă nu chiar un scenarist sau un mare producător de filme, măcar un dramaturg să scrie o piesă despre asta. Care să intre în regim de maximă urgenţă, în repertoriul Teatrului Sputnik. Pariez că directoarea de acolo de abia aşteaptă să pună în repetiţii consemnarea scenică a jertfei zilnice a doamnei Firea.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite