Politică

articolul anterior articolul urmator

Ponta şi Şova, dezvăluiri din contractul secretizat Roşia Montană. „România trebuie să acopere despăgubiri de 500 de milioane de euro“

38
12 Sep 2013 13:57:58
Autor: Mihalache Madalina, Sebastian Zachmann
Premierul a scos la lumină unele date din contractul Roşia Montană
Premierul a scos la lumină unele date din contractul Roşia Montană

Premierul Victor Ponta şi ministrul Marilor Proiecte Dan Şova au organizat o conferinţă de presă comună la Parlament şi au prezentat unele prevederi din contractul încheiat între statul român şi compania RMGC, deşi dosarul are gradul de secretizare confidenţial.

„Licenţa de exploatare emisă de Guvernul României în 1999 şi transferată în 2000 către RMGC are gradul de secretizare confidenţial, dar eu consider că anumite informaţii pot să le fac publice. Durată licenţei este de 20 de ani, adică până în 2019,  titularul plăteşte o redevenţă de 2% , iar o redevenţă de 6% se poate face doar prin lege. iată de ce aveam nevoie d eo lege. Nivelul de 6% al redevenţei este comparabil cu cel al ţărilor din Europa care folosesc cianuri la exploatarea aurului, Finlanda şi Suedia.“, a spus Ponta. „Licenţa rămâne secretă, dar ceea ce e important pentru opinia piublică v-am spus eu“, a subliniat Ponta.

Premierul a avertizat din nou că România ar putea plăti despăgubiri.

„Consecinţe financiare: în baza respingerii legii, contractul nu se va realiza. România este obligată să facă ecologizarea zonei. Investiţiile făcute de Roşia Montană Gold Corporation la Roşia Montană se ridică la 550 de milioane de euro. Obligaţiile de mediu şi protecţia patrimoniului, pe care România trebuie să le acopere, dacă nu se face proiectul, se ridică la 480-500 de milioane de euro.Statul român trebuie să decontamineze această zonă.În măsura în care proiectul nu se va realiza, ecologizarea ne va costa 150 de milioane de euro“, a mai spus premierul.

Ministrul Marilor Proiecte a anunţat că toate documentele vor fi date publicităţii într-o săptămână. „Ne apucăm de scanat. În afara licenţei de exploatare vom face totul public“, a spus Şova.

Întrebat dacă va vota pro sau contra proiectului d ela Roşia Montană, Şova a ezitat. „Cred că acest proiect corespunde din punctul de vedere al condiţiilor de mediu. Senatorul Şova va spune da. Ministrul Şova a contribuit la acest proiect“, a anunţat ministrul.

"În legea din 1999 nu există nicio prevedere referitoare la protejarea patrimoniului cultural de la Roşia Montană. Există o prevedere referitoare la protecţia statului, dar e aşa, să protejăm mediul. În noua lege se asigură că nu se vor mai putea face creşteri de capital social peste statul român. S-a discutat despre exploatarea altor metale, în afară de aur şi argint, care este interzisă la Roşia Montană", a mai subliniat ministrul delegat pentru proiecte de investiţii“, a mai spus Şova.

„Dacă vrem să exploatăm singuri aurul de la Roşia Montană ne costă 1, 9 mld de doalri“, a declarat Şova, care a evitat să spună dacă ne permitem sau nu investiţia.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

cuore hombra
12.09.2013, 14:09:51

daca ar fi premier intr-un stat cat de cat democratic, atat Ponta cat si Sova si chiar Basescu ar fi la inchisoare. Insa cum cei ce trebuie sa supravegheze aplicarea legii sunt chiar cei care supravegheaza ne-respectarea ei, se fac partasi la marea devalizare a tarii. Deci amama lui Sova a fost reprezentanta RMGC pana la finele 2012; fiul ei - Dan Sova este ministrul lui Ponta, care trebuie sa organizeze exploatarea - adica IN FAMILIE, cu un numar cat mai restrans! Si de ce? Pentru ca mita luata de GCGR sa se imparta la cat mai putini. Partea proasta pentru ei este ca tocmai seful Gold Corporation are deja probleme cu Justitia in Elvetia. Probabil lucrurile vor avea o turnura neplacuta pentru coruptii nostrii politiceni, altfel jidanii vor pune iarasi laba pe o bucata de Romania, luand aurul pentru ei si lasand cianurile noua

+10 (14 voturi)
Mihaita Sandu
12.09.2013, 14:27:40

Cine oare a ridicat mingea la fileu RMGC-ului cu declaratia aia de 2mld $ ca sa poata plusa aia inca 2mld, hmm? Va mai indoiti ca individul respectiv a fost si e platit enorm sa nu apere interesele Romaniei? Si scandalul asta ar putea fi doar o picatura in oceanul de mizerii al USL-ului in special si al politicienilor romani in general.

+10 (10 voturi)
Ionel Niculaie
12.09.2013, 14:33:10

Eronat!Nu Romania, ci acei a caror semnatura se regaseste pe actele semnate!

+7 (7 voturi)
bulu lulu
12.09.2013, 14:38:48

Ponta minte, ca de obicei. RMGB nu a cheltuit nici un ban, dupa cum se vede pe site-ul ministerului de finante: Denumire platitor: ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION S.A. ROSIA MONTANA SUCURSALA BUCURESTI Adresa: Str. HERASTRAU 17 BUCUREŞTI Judetul: MUNICIPIUL BUCUREŞTI Numar de inmatriculare la Registrul Comertului: J40 /10764 /2000 Stare societate: INREGISTRAT din data 21 July 2005 Data inregistrarii ultimei declaratii: 10 November 2008 Data ultimei prelucrari: 06 June 2011 Impozit pe profit : NU Impozit pe veniturile microintr: NU Accize NU Taxa pe valoarea adaugata NU Contributia de asigurari sociale (data luarii in evidenta): NU Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorate de angajator (data luarii in evidenta): NU Contributia de asigurari pentru somaj (data luarii in evidenta): NU Contributia angajatorilor pentru Fondul de garantare pentru plata creantelor sociale (data luarii in evidenta): NU Contributia pentru asigurari de sanatate NU Contributii pentru concedii NU Taxa jocuri de noroc NU Impozit pe veniturile din salarii NU Impozit la titei NU Redevente miniere/Venituri din concesiuni NU Redevente petroliere NU

+7 (9 voturi)
Mihai
12.09.2013, 14:45:37

În legea din 1999 nu există nicio prevedere referitoare la protejarea patrimoniului cultural de la Roşia Montană. Ponta si sova mint de pute!! primul aviz negativ a fost in 1992!! Conform legii patrimponiului, investitorul este obligat sa plateasca descarcarea de sarcina arheologica, iar specialistii pot spune da, sau NU! in cazul asta este NU! de ce sa plateasca tot romanul MITA data de Golod corporation!!??? Poate ministrul micilor proiecte raspunde...

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările