Ponta asigurã cã Guvernul va reglementa rapid taxa auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a asigurat că Guvernul va reglementa cât de curând situaţia taxei auto
Premierul Victor Ponta a asigurat că Guvernul va reglementa cât de curând situaţia taxei auto

Premierul Victor Ponta a asigurat cã Guvernul va reglementa, în prima şedinţã de anul viitor, situaţia taxei auto, precizând cã taxa de primã înmatriculare va fi înlocuitã cu o taxã de mediu raportatã mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.

"A fost suspendată taxa pânã la 31 decembrie, iar pe 3 ianuarie – practic, pe 1 şi pe 2 bãnuiesc cã nu înmatriculeazã nimeni nicio maşinã - doamna Plumb îmi aduce noua formã a taxei, care nu e o taxã de primã înmatriculare, ci taxã de mediu care se referã în principal la modul în care o maşinã polueazã sau nu; o taxã de mediu exact în sensul a ceea ce discutasem cu Comisia Europeanã. Partea proastã este însã cã anul acesta, 2012, iar s-au dublat înmatriculãrile de maşini poluante aduse din strãinãtate, ceea ce nu e totuşi ideea pentru care facem o taxã de mediu", a spus Ponta la România TV.

Taxa de primã vânzare auto, suspendatã de fostul Guvern doar pânã la începutul anului viitor, va fi din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, Executivul urmând sã analizeze aceastã situaţie.

Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, sã prezinte Guvernului o informare pe aceastã temã în prima sau a doua şedinţã de anul viitor, a anunţat, joi, vicepremierul Liviu Dragnea.

Taxa de primã vânzare auto, introdusã de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia perceputã cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitatã taxa de poluare.

În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţãrii în care una dintre revendicãrile formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentalã PDL-UDMR a decis sã suspende pentru un an, pânã la 1 ianuarie 2013, taxa de primã vânzare, cu explicaţia cã proprietarii de maşini vechi trebuie sã beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

În luna octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat cã sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu anul viitor, prin înlocuirea actualei taxe de primã înmatriculare cu o taxã de mediu, calculatã în funcţie de nivelul de poluare, dar care sã nu fie mai mare decât preţul autoturismului.

El a precizat atunci cã un grup de lucru format la nivelul ministerelor Finanţelor şi Mediului analizeazã în prezent variantele pentru noul sistem de taxare, care sã încurajeze achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante, şi cã va fi solicitat acordul Comisiei Europene astfel încât noua taxã care sã fie introdusã de la 1 ianuarie 2013.

Sãptãmâna trecutã, la audierile din Parlament pentru validarea în postul de ministru al Mediului, Rovana Plumb a spus cã taxa auto este o problemã sensibilã asupra cãreia se vor aduce precizãri noi dupã finalizarea bugetului, ea susţinând ca aceasta sã fie o taxã de mediu, stabilitã în funcţie de nivelul de poluare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite