Ponta, atac dur la adresa ministrului Justiţiei: Prună, un ministru securist, ce nu vrea să transpună directiva europeană privind garanţiile procesuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Victor Ponta. FOTO Mediafax
Fostul premier Victor Ponta. FOTO Mediafax

Victor Ponta a anunţat că, cel târziu la începutul săptămânii viitoare, va depune împreună cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, proiectul de lege care transpune directiva europeană privind garanţiile procesuale şi a spus despre ministrul Justiţiei, Raluca Prună, că are „mentalitate de KGB“ pentru că nu vrea să transpună directiva în legislaţia românească.

„Am vorbit cu domnul Tăriceanu, mi-a zis că se uită încă o dată pe textul final şi probabil dacă e gata mâine îl depunem la Parlament, dacă nu, cel mai târziu luni. Îl depunem sub semnătura senatorului Tăriceanu şi a deputatului Ponta. Vreau să fie foarte clar despre ce e vorba: este vorba despre textul, cuvânt cu cuvânt, al Directivei europene adoptate în 16 februarie, anul acesta, de către Comisia Europeană, anterior de către Parlamentul European şi de către Consiliu care priveşte garanţii procesuale şi pe care doamna Prună, cu mentalitatea domniei sale de KGB, de securitate, mă rog, anii '50, ne-a anunţat foarte clar că nu vrea să o transpună în legislaţia românească deşi România e încă membră a UE şi are această obligaţie“, a declarat, marţi la Parlament, fostul prim-ministru Victor Ponta, potrivit News.ro

Fostul prim-ministru şi-a continuat atacul la adresa ministrului Justiţiei precizând că este pentru prima dată începând din 2007, de când România e membră a UE, când un ministru refuză să transpună în legislaţia românească o directivă europeană. „Tovarăşa Prună, fiind cu Uniunea Sovietică, ne-a zis că ea nu aplică, că avem timp până în 2018 sau nu ştiu când. Pentru prima dată în istoria României, din 2007 încoace de când suntem membri ai UE, ne aflăm în faţa refuzului unui ministru securist de a aplica directiva europeană, adică de a face proiectul de lege care vine după aceea în Parlament sau eventual de a da ordonanţă de urgenţă, pentru că de multe ori când a fost vorba de directive europene am dat ordonanţe de urgenţă şi guvernul condus de domnul Tăriceanu şi guvernul condus de mine", a adăugat Ponta, sigur că proiectul său şi al lui Tăriceanu va trece de Parlament.

Ministrul Justiţiei a postat pe pagina sa de Facebook un răspuns la acuzaţiile celor doi politicieni, pe care l-a intitulat ”„Despre drept european in a nutshell sau cronica unei îngrijorări neaşteptate”. 

„Salut o preocupare pe care nimic nu o anunţa privind transpunerea în termen a directivelor UE. E preocuparea celor care, deşi au putut, nu au făcut. Doctorii în drept ştiu deja: termenul general de transpunere în dreptul intern al unei directive este de regulă 2 ani (uneori chiar 3 ani). România nu are chiar un track record impecabil în materia asta (adesea din vina nemijlocită a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un număr de 4 Directive pentru care termenul de transpunere era depăşit uneori chiar de ... 6 ani”, a scris Raluca Prună, miercurea trecută. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite