Ponta: Băsescu e supărat pe Leancă dintr-o chestiune personală. Nu cred că-l vrea din nou pe Voronin la conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a comentat luni, la România TV, declaraţiile preşedintelui referitoare la relaţia dintre liderul Executivului român şi omologul său moldovean, Iurie Leancă. În opinia lui Ponta, preşedintele „este supărat pe prim-ministrul Moldovei dintr-o chestiune strict personală“.

„M-am întâlnit cu domnul Leancă vineri, dintr-un motiv simplu: Moldova şi Georgia sunt cele două ţări care, la Vilnius, au avut curajul să iniţieze Acordul de Asociere cu UE. Evident că a fost un gest de mare curaj politic. O să mă văd şi săptămânal, zilnic, dacă trebuie, cu cei doi premieri, cu care am relaţii prieteneşti, pentru a-i încuraja, pentru a-i sprijini în efortul lor de a duce cele două ţări spre integrarea europeană“, a declarat Ponta, într-o intervenţie telefonică la RTV, referitor la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu.

Totodată, el a subliniat că, oricare ar fi relaţia dintre Iurie Leancă şi Traian Băsescu, preşedintele trebuie să evite declanşarea unui conflict, inclusiv pe plan intern.

„Domnul preşedinte Băsescu e supărat pe prim-ministrul Moldovei. De ce? Dintr-o chestiune strict personală, nu are rost, nu-l conving eu, eu ştiu că trebuie să ajutăm Moldova, că e un guvern legitim, că acel prim-ministru a dovedit curaj şi noi trebuie să-i ajutăm ca nu cumva să câştige alegerile comuniştii. Nu cred că preşedintele l-ar vrea din nou pe Voronin la conducerea Moldovei. Eu încerc pe cât posibil să evit orice conflict, pentru că matematic, ca să citez, că acum am voie să citez, domnia sa nu va mai fi preşedinte. Cum am rezistat până acum, rezist şi până atunci, nu e nicio problemă“,  a mai spus Ponta.

În ce priveşte reprezentarea României la Consiliul European, Ponta a arătat că va respecta decizia Curţii Constituţionale.

„Nu o să merg, dar mi-am făcut datoria să atrag atenţia asupra faptului că preşedintele va merge, dar nu cunoaşte ce se va decide. Sper să aflăm şi noi ce s-a decis la Consiliul European. Eu doar am obligaţia legală, aceea de a informa asupra mandatului şi am transmis celor doi preşedinţi, că nu am cum să-i informez, pentru simpul motiv că preşedintele nu m-a întrebat ce să facă joi, care e poziţia României, nu am ce să comunic, din păcate“, a încheiat premierul.

Citeşte şi:

Băsescu, la Adevărul Live: Marea întrebare este dacă se vor aplica sancţiuni economice Rusiei. România va susţine această măsură

Traian Băsescu este de părere că, în acest moment, marea întrebare este dacă se va vrea politic o aplicare până la capăt a sancţiunilor împotriva Rusiei, subliniind că România va susţine acest lucru la următorul Consiliu de la Bruxelles.

Băsescu, la Adevărul Live: Nu va fi război nici în regiunea Mării Negre, nici în Ucraina

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la „Adevărul Live“ că nu va fi război nici în regiunea Mării Negre, nici în Ucraina, iar România nu se află într-un pericol iminent.

UPDATE Ponta a informat Parlamentul că Băsescu nu a cerut mandat pentru Consiliul European

Victor Ponta a transmis conducerii Senatului o informare în care precizează că Traian Băsescu nu a solicitat Guvernului elemente de mandat pentru reuniunea Consiliului European, care va avea loc în zilele de 20-21 martie, la Bruxelles.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite