VIDEO Ponta şi Băsescu şi-au trasat sferele de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Traian Băsescu au
semnat un protocol de coabitare  FOTO Adevărul
Victor Ponta şi Traian Băsescu au semnat un protocol de coabitare  FOTO Adevărul

Acordul de coabitare semnat de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta miercurea trecută, de la Cotroceni, stabileşte atribuţiile fiecăreia dintre părţi. Preşedintele şi premierul se angajează să evite atacurile reciproce.

Acordul de coabitare semnat de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta miercurea trecută, de la Cotroceni, stabileşte atribuţiile fiecăreia dintre părţi. Preşedintele şi premierul se angajează să evite atacurile reciproce.

Acordul a fost semnat în prezenţa preşedintelui PNL, Crin Antonescu, şi a secretarului general al PSD, Liviu Dragnea.

A doua zi, Băsescu a înmânat câte o copie liderilor UE la Consiliul European de la Bruxelles, refuzând însă să explice ce conţine documentul. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta şi-au delimitat, prin acordul semnat, „spaţii de responsabilitate preeminentă“, angajându-se totodată să coopereze „cu bună credinţă“ şi „să evite orice fel de blocaj, să discute şi să dezbată poziţii alternative“.

Fiecare componentă are atribuţii preeminente în anumite domenii de activitate. Preşedintele va avea „politica externă, de securitate, de apărare, reprezentarea la Consiliul European“.

Premierul va avea „politica economică şi socială, guvernarea ţării, probleme de ordin curent ce nu au direct incidenţă cu securitatea naţională, relaţii externe la nivel interguvernamental şi European“.

Preşedintele şi premierul se angajează să nu mai intre pe teritoriul părţii adverse.  „Părţile convin să respecte poziţiile formulate de responsabilul constituţional, să coopereze în formularea politicilor acolo unde e implicată şi cea de a doua parte, cu bună credinţă, să evite orice fel de blocaj, să discute şi să dezbată poziţii alternative“, se arată în document.

Dacă sunt puncte de vedere diferite, va avea prioritate decidentul final.

Cum se arbitrează disputele

Acordul prevede şi existenţa unui mecanism de soluţionare a disputelor, în cadrul căruia dezbaterile nu vor fi publice şi nici destinate publicităţii. Acesta se va aplica în cazurile în care nu există prevederi constituţionale clare şi nu se poate conveni o poziţie comună. Conform documentului, mecanismul de soluţionare a disputelor este alcătuit din consilieri şi miniştri, cu o persoană desemnată de către fiecare parte care să conducă fiecare componentă.

Desemnarea se va face în funcţie de tema discutată, şi vor fi evitate „persoanele controversate sau inacceptabile celeilalte părţi“ . Chestiunea se abordează tehnic şi juridic, se aleg variante şi opţiuni, prezentate celor doi decidenţi pentru a conveni asupra formulei finale.

Cod de conduită

Preşedintele şi premierul Victor Ponta s-au angajat să respecte regulile de adresare respectuoasă şi să evite expresiile dure şi atacurile de orice fel.

„Părţile vor îmbrăţişa reguli minimale de adresare respectuoasă, cu referire direct la funcţia partenerului şi la adresarea la plural. Părţile se angajează, de asemenea, să evite expresiile dure, atacurile de orice fel“, se menţionează la punctul „Codul de conduită general“ din textul documentului.

Regulile vor fi valabile şi pentru subordonaţii celor doi demnitari. Preşedintele şi premierul „se vor abţine în a încuraja abordări diferite la nivelul structurilor pe care le reprezintă şi vor sancţiona excesele sau ieşirile publice ale colegilor de partid sau angajaţilor care exced această regulă de comportament, bun-simţ, decenţă şi politeţe“.

Textul acordului a fost dat publicităţii ieri, atât de către premierul Victor Ponta, cât şi de către Administraţia Prezidenţială, care precizează că documentul a fost semnat 12 decembrie a.c., la ora 22.50, de către Traian Băsescu şi Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite