Politică

articolul anterior articolul urmator

Ponta, despre gazele de şist: Dacă nu avem gaze din producţia internă, le luăm din Rusia?

26
7 Apr 2014 10:53:17
Autor: Alina Boghiceanu
Victor Ponta
Victor Ponta

În contextul protestelor care au avut loc ieri în mai multe judeţe din ţară, premierul Victor Ponta a afirmat luni că gazele de şist reprezintă un subiect care trebuie discutat serios, precizând că, dacă nu există gaze din producţia internă, atunci alternativa este cumpărarea acestora din Rusia.

„Am văzut ieri - chiar dacă nu a fost foarte mediatizat, eu iau foarte în serios - discuţia despre gazele de şist. A fost o zi de organizare a unor proteste apropos de gazele de şist şi cred că e un alt subiect asupra căruia trebuie să discutăm foarte serios, pentru că trebuie spus «Bun, şi dacă nu avem gaze din producţia internă, de unde le luăm ? Din Rusia». Adică, în contextul actual, cred că orice protest trebuie să aibă un scop şi o finalitate şi cred că o discuţie serioasă pe orice temă e utilă", a spus Ponta.

Peste 350 de persoane au participat, duminică după-amiază, în municipiul Vaslui, la un marş de protest faţă de gazele de şist.

Acţiuni similară au avut loc şi în localitatea Banca, unde aproximativ 30 de oameni s-au adunat în curtea sediului Căminului Cultural, precum şi în municipiul Bârlad, unde peste 100 de localnici şi-au exprimat nemulţumirile în faţa sediului primăriei, potrivit Mediafax

Proteste faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist au avut loc şi în Bucureşti, Arad, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Sâmbătă, la Pungeşti, cu o zi înainte de Ziua Naţională de Luptă Împotriva Fracturării Hidraulice, peste o sută de persoane, majoritatea localnici, au protestat faţă de gazele de şist, oamenii mărşăluind pe o distanţă de câţiva kilometri pe drumul judeţean care tranzitează comuna, până în apropierea perimetrului deţinut de compania Chevron.

Citeşte şi:

Gazele de şist – Înger sau Demon? Proteste în 60 de oraşe, în timp ce Rusia ameninţă Europa cu gazele naturale

În timp ce românii s-au mobilizat şi protestează, la sfârşitul acestei săptămâni, faţă de ameninţarea gazelor de şist, restul Europei, dar şi Statele Unite privesc cu jind către aceleaşi resurse, care le-ar permite să demoleze hegemonia gazului rusesc.

Campanie de informare despre gaze de şist dedicată locuitorilor din comuna Băceşti, organizată de ANRM la Vaslui

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) organizează, astăzi, o campanie de informare despre ceea ce înseamnă explorarea şi exploatarea gazelor de şist, care îi vizează pe locuitorii comunei Băceşti.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

zero
7.04.2014, 12:09:50

Pe zi ce trece omul devine din ce in ce mai stupid.In loc sa cointereseze localnicii in explorarea-exploatarea resurselor el trimite jindarii sa-i convinga ci bastoanele si lacrimogenele.Cum se poate face cointeresarea?Simplu.De ex : 1. redevente juste (nu spaga pentru redevente scazute,...), 2. o parte din profit sa ramana la comuniatea locala 3. statul sa isi asume raspunderea pentru eventualele daune produse de explorare-exploatare 4. angajarea localnicilor n .... Ma intreb ce face omul pentru explorarea - expoatarea resurselor din Marea Neagra unde bastinasii nu trebuie convinsi cu bastoane si lacrimogene. Sperietoarea cu Rusia ? In cativa ani,poate zeci, se termina toate gazele din Romania si ma intreb ce planuri are omul ?

+6 (6 voturi)
I Inox
7.04.2014, 13:21:04

Pe teren privat profitul trebuie sa fie al privatului. Nici vorba de redeventa daca vrem capitalism adevarat. In socialismul romanesc daca pe teren privat se gaseste gaz, proprietarul este expropriat pe pret de nimic si bugetarii de la conducere dau oricarei firme dreptul de exploatare cu conditia sa exista o mare spaga. Repet daca vrem capitalism gazul de pe teren privat va fi al privatului care poate vinde oricare companii ce exploateaza fara donatii catre stat ori comunitatea locala.

+1 (5 voturi)
blini
7.04.2014, 12:22:00

Domnule Ponta, fara gaze, omul traieste pe planeta asta de mii de ani! Ce o sa se faca omul de acum incolo cu gazele, daca apa si terenurile vor fi poluate !? Resursele combustibile sunt oare mai importante decat cele care ne asigura existenta !?? Trebuie oare, sa facem doar ce ne spun ceilalti!??? Vointa noastra, nu poate sa fie numai a noastra ????

+4 (4 voturi)
D D
7.04.2014, 12:33:14

Ce argumente murdare: "daca nu avem gaze din productia interna, le luam din Rusia"? Si completarea: "daca avem gaze din productia interna si omoram zilnic oameni prin poluarea panzei freatice, si zeci mii de oameni sufera de cancer, leucemie, NE PASA? Se pare ca lui Ponta NU II PASA DE ROMANIA SI ROMANI !!! Oarecum isi merita soarta romanii: au votat diavolul, isi primesc roadele minciunii.... Ponta a mintita ca se va opune Rosia Montana si gazelor de sist. Acum este cel mai mare LOBIST pentru proiectele de mai sus. OARE CATI BANI IA IN CAMPANIA ELECTORALA PONTA DE LA COMPANIILE MAI SUS MENTIONATE ???

+5 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
7.04.2014, 12:34:44

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările