Cum comentează Victor Ponta pe marginea documentului cu salariile din companiile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO: Arhiva Adevărul
Victor Ponta FOTO: Arhiva Adevărul

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, că în documentul dat publicităţii de Guvern nu se regăsesc salariile managerilor din companiile de stat, ci proiectele de bugete pentru anul 2013.

„Mininstrul bugetului, dl. Voinea, ne-a propus bugetele pe 2013. Am cerut o situaţie pentru că fusesem informat că la Nuclearelectrica se propusese un salariu de 14.000 de euro şi mi s-a părut absolut incorect“, a explicat Victor Ponta, la RTV. 

Întrebat care sunt şansele de concretizare, premierul a răspuns că, prin ordonanţa adoptată astăzi în şedinţa de Guvern, copiată din legea similară aplicată în Polonia, se introduc două criterii: un venit fix, care înseamnă maximum de şase ori salariu mediu pe ramura respectivă. Al doilea criteriu relevă faptul că, în baza contractelor de management, se pot acorda, în plus, bonusuri pentru îndeplinirea criteriilor de performanţă. 

„Asta înseamnă că cine are acum salariul mai mic îl păstrează de trei ori sau de patru ori. Deci, nu este de şase ori o sumă fixă, ci este plafonul maxim. Cei care au 2.500 sau 3.000 nu vor avea creşteri de salarii“, a spus Ponta.

Premierul a mai spus că, în principiu, ordonanţa se va publica mâine în Monitorul Oficial, iar de săptămâna viitoare va intra în vigoare.

Potrivit datelor prezentate, cel mai mare nivel lunar al indemnizaţiei de manager este prezentat la CN Căi Ferate CFR SA, de 14.583 euro, şi la Poşta Română, de aproximativ 14.280 euro.

Mai sunt prezentate indemnizaţii de manager de peste 11.000 euro în cazul Electrica, la circa 10.000 euro la Nuclearelectrica, Cuprumin, Tarom şi Romatsa, la 9.500 euro în cazul CFR Marfă şi 9.100 euro pentru CFR Călători, la peste 8.500 euro în cazul CN Imprimeria Română sau Electrrica Furnizare şi la peste 7.500 euro în cazul Administraţei Porturilor Maritime Constanţa.

Indemnizaţii între 5.000 şi 6.000 euro lunar mai sunt prezentate la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu, Complexul Energetic Oltenia, Transgaz, Electrica Distribuţie Muntenia Nord.

Totodată, pentru un membru de CA la Electrica este prezentată o indemnizaţie de peste 7.300 euro, pentru un membru de CA la RA Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi este prezentată o indemnizaţie de peste 5.000 euro lunar, iar pentru un membru al CA la CFR este indicată o sumă de peste 3.400 euro lunar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite