Ponta, despre semnarea decorării lui Opriş: Dacă CCR decide, semnez. Dar este o greşeală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Adevarul

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că va contrasemna decretul de decorare pentru directorulSTS, Marcel Opriş, în cazul în care CCR va decide în acest sens, subliniind însă că decorarea acestuia este o greşeală în condiţiile în care şi-a păstrat funcţia după accidentul din Apuseni.

„Dacă îmi cere Curtea Constituţională, dacă decide pe 21 că trebuie să semnez şi pentru Opriş, evident că voi semna. Eu am considerat că, mai ales în condiţiile accidentului din Apuseni, atunci când în mod clar şi STS a avut o responsabilitate. Şeful de la ISU, ministrul de Interne, şeful ROMATSA şi-au pierdut funcţia, Opriş şi-a păstrat-o. Să îl şi decorăm pentru asta mi s-a părut o greşeală“, a spus Ponta.

Potrivit premierului, problema nu este Opriş sau fosta conducere ICR, ci faptul că preşedintele decorează oameni care au adus servicii ţării sau care i-au adus servicii lui personal.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, ieri, prim-ministrului Victor Ponta  un decret de decorare a şefului Serviciului Român de Telecomunicaţii, Marcel Opriş, pe care premierul a refuzat, de asemenea, să îl contrasemneze, ca şi în cazul conducerii ICR.

Pentru Marcel Opriş a fost propus Ordinul Naţional Steaua României în grad de comandor.

Decretul a fost transmis spre contrasemnare în ultimele zile şi nu a fost încă returnat, dar premierul va refuza să contrasemneze.

"Premierul a contrasemnat peste 200 de decrete de decorare din 2012 şi până acum şi l-a refuzat pe cel legat de Institutul Cultural Român, dar şi încă unul trimis zilele trecute, care încă nu a fost returnat, dar care nu va fi semnat de premier, şi anume pentru Marcel Opriş", au declarat sursele citate, citate de Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis Curţii Constituţionale o sesizare care îl vizează pe premierul Victor Ponta, legată de faptul că şeful Guvernului nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau "înalte personalităţi ce au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012".

În sesizarea adresată CC, preşedintele arată că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, refuzul contrasemnării „este evidenţiat de un simplu «NU» subliniat, urmat de semnătura prim-ministrului şi ştampila rotundă ce se regăseşte pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnată de către domnul Gheorghe Angelescu, consilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale“.

Citeşte şi: 

De ce nu contrasemnează Ponta decorarea foştilor lideri ai ICR: Domnul Mihăieş e un fascist bătrân. Mihăieş: Este o neghiobie

Victor Ponta a declarat, miercuri, la Giurgiu, că nu a contrasemnat documentele pentru decorarea lui Horia Roman Patapievici pentru că există un raport al Curţii de Conturi care arată nereguli în gestionarea banilor la ICR în perioada în care acesta a condus institutia. Pe fostul vicepreşedinte al ICR, Mircea Mihăieş, premierul l-a gratulat cu apelativul fascist bătrân. „Este o neghiobie“, i-a replicat Mihăieş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite