Ponta, greşelile capitale în scandalul Roşia Montană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta, în timpul discursului susţinut marţi în Parlament FOTO gov.ro
Premierul Victor Ponta, în timpul discursului susţinut marţi în Parlament FOTO gov.ro

A trimis la Parlament un proiect de lege despre care nici măcar membri importanţi ai cabinetului său nu ştiau nimic. A ignorat prezenţa la guvernare a componentei liberale.

A trecut proiectul prin cabinet fără nicio consultare cu Crin Antonescu. Mai mult, a cerut procedură de urgenţă pentru dezbaterea proiectului, fără să justifice de ce era nevoie de o astfel de procedură care limitează dramatic dezbaterea în comisii şi în plen.

A devenit duplicitar  în abordări declarându-se, ca deputat,  împotriva proiectului pe care îl susţinea în calitate de premier. Reacţia sa a alimentat temerile străzii că proiectul Roşia Montană ascunde ceva putred.

A organizat o conferinţă de presă în care a promis că va elucida toate aspectele neclare din proiectul de lege privind Roşia Montană. Nu a explicat nimic, în afara faptului că datele promise rămân secretizate.

A omis obligaţia legală de a supune proiectul de lege dezbaterii publice.

A  subestimat reacţia străzii, atât în ceea ce priveşte capacitatea de mobilizare, cât şi în ceea ce ţine de hotărârea de a susţine protestul pe o perioadă îndelungată. A identificat în mod eronat motivaţiile profunde ale protestatarilor şi a avut o imagine greşită despre statutul social al celor care ies în stradă.

A evitat  a dialogul  cu manifestanţii de la Bucureşti. A ignorat celelalte proteste din ţară.

A ales să se poziţioneze din ce în ce mai ferm de partea proiectului Roşia Montană fără să explice care sunt motivele pentru care procedează în acest mod.

A răspuns protestelor de la Roşia Montană şi s-a deplasat la faţa locului, dar nu a avut aceeaşi atitudine în cazul protestelor de la uşa Palatului Victoria.

A considerat că dacă trimite proiectul în Parlament rezolvă toate problemele legate de acest controversat proiect. Dar, promovarea exploatării de la Roşia Montană se putea face doar prin asumarea clară a responsabilităţii Guvernului. Oamenii vor să ştie cine răspunde pentru deciziile importante, nu se mulţumesc cu un vot abstract în Parlament.

A omis să dea  explicaţii privind obiecţiile majore emise de Ministerul Justiţiei în legătură cu constituţionalitatea şi oportunitatea proiectului de lege. Practic, respectarea avizului Ministerului justiţiei înseamnă renunţarea la promovarea legii în Parlament. Acest aviz demolează proiectul de lege şi ridică problema respingerii de către Curtea Constituţională, în cazul în care ar trece de Parlament.

A trecut cu prea multă uşurinţă peste aspectele politice ale chestiunii Roşia Montană. Cu zeci de mii de oameni în stradă, era evident că partidele din USL vor fi supuse unor tensiuni cu care nu au mai avut de a face până în prezent. Fără să  fi fost consultat de partenerul său de coaliţie, Crin Antonescu s-a simţit liber de obligaţiile USL şi a ieşit la rampă cu atacuri foarte tăioase la adresa premierului. Roşia Montană a devenit un motiv de război intern în USL care împinge coaliţia spre destrămare. Conflictul cu Traian Băsescu, ceea ce a dus la victoria cu 70% în alegeri,  este înlocuit astfel de lupta dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite