Ponta încolţit devine periculos

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din toată joaca aceasta, de-a guvernarea, cel mai şifonat iese Victor Ponta. Cade de sus, acolo unde se cocoţase pe cele 75% susţinere în Parlament. Lovit sub centură nu de Băsescu sau de reaua opoziţie, ci de prietenul cel mai bun, Crin Antonescu.

Lovitura este năucitoare, îl transformă pe Ponta din arhanghelul călare pe un cal alb în răul absolut, în diavolul care blochează guvernarea României şi o transformă într-o ţară supusă riscurilor şi incertitudinilor.

Indiferent de motivaţiile liberalilor, care au stat alături de Crin Antonescu, concluzia e una singură: pentru alegătorii USL speranţele în viaţa mai bună promisă s-au transformat în deziluzii majore, în nesiguranţă şi incertitudine pentru ziua de mâine.

De aici şi frica teribilă transmisă de Victor Ponta colegilor săi: „dacă nu câştigăm prezidenţialele, scapă cine poate”. De DNA, desigur.

Indiferent de creşteri economice bombastice, de realizări miraculoase, în buzunarul şi portofelul omului de rând nu se regăsesc aceste reuşite. Preţurile cresc, locuri de muncă ioc, doar vorbe şi promisiuni.

În schimb, amnistia şi graţierea se află pe primul plan, pentru potolirea baronilor locali care se tot trezesc cu DNA la uşă sau la poartă.

Păstrarea unor prevederi greşite, dar avantajoase pentru infractori, în noile Coduri Penale, zidul în jurul deputatului Vlad Cosma, pentru a-l feri de arestare, pledoaria lui Ponta pentru eliberarea lui Becali şi “alţii”, (Năstase, Nicolescu?), trecerea STS la guvern sau Parlament, sunt semne evidente pentru ce vrea să facă Ponta în continuare.

Iar liberalii mai rău îl încurcă, îi blochează toate iniţiativele legislative date în apărarea corupţilor şi hoţilor.

Pe de altă parte, un guvern fără liberali, cu o majoritate fragilă, mai mult, cu o voce de opoziţie puternică şi care ştie multe din casă şi le poate scoate public oricând, reprezintă o afacere foarte proastă pentru Ponta.

Aşa cum au fugit parlamentarii, ca nişte şobolani, la căderea guvernului Ungureanu, pot fugi din nou, în sens invers, dacă le miroase ca e mai bine în altă parte, că guvernarea Ponta e pe butuci şi atârna de un fir de aţă.

Victor Ponta este încolţit. Rău de tot. Trebuie să se apere de atacuri venite din toate părţile. Şi este cu atât mai periculos.

UDMR ar putea juca un rol major în viitoarea majoritate, dar nu uită cum Voiculescu s-a opus categoric în 2012, când Ponta voia să-i ia la guvernare. Şi nici nu sunt încântaţi de măsurile populiste de stânga ale USD. Ce i-ar tenta, protecţia împotriva justiţiei, care este şi ea relativă, după cum se vede din intervenţiile ambasadei americane la sediul guvernului. Deşi Ponta avertizase ambasada să nu-I mai atragă atenţia “niciodată”.

Lozinca “jos Băsescu” nu mai are audienţă, nu Băsescu are de a face cu veniturile şi nivelul de trai al românilor, oricât s-ar strădui Ponta să demonstreze contrariul.

DNA şi justiţia dau asalturi după asalturi la baronii locali, Cosma, Constantinescu, Mazăre, Nicolescu, Bunea Stancu, alţii stau în vizorul DNA, gata să fie săltaţi. Ei bine, baronii pun o presiune fantastică pe Ponta, să-i salveze de justiţie, altfel nu contribuie la campaniile electorale de anul acesta. Nici la propriu, nici la figurat.

În exterior Ponta nu mai are credibilitate. Nu mai face vizite oficiale, a fost urecheat şi de şefii socialişti din UE, care intră şi ei în campanie pentru europarlamentare, iar Ponta le atârna ca o ghiulea de gât.

Reacţiile interne sunt devastatoare, elitele intelectuale şi presa cinstită stau cu tunurile aţintite pe guvern, nicio şmecheria nu scapă netaxată, acum când printr-un click poţi trimite presei orice documente compromiţătoare, cum a fost memorandumul semnat de Guvern, în noiembrie 2013, cu compania chineză Huawei şi apărut în presă.

Preşedintele Băsescu nu se dezminte, îl atacă pe Ponta pentru toate iniţiativele şi deciziile pe care le consideră acte de corupţie şi furt, pentru faptele miniştrilor sau secretarilor de stat, fie ca e vorba de Mariana Câmpeanu sau de Ştefania Duminică, practic îl pune la stâlpul infamiei pentru orice i se pare incorect şi necinstit.

Când românii au văzut că nici regimul USL nu e mai breaz, în asigurarea unor condiţii de trai măcar decente, toată propaganda şi gargara cu „jos Băsescu” a căzut în derizoriu, nu mai reprezintă muniţie pentru Ponta.

Dar cea mai mare lovitură împotriva regimului Ponta vine, totuşi, de la liberali.

Dacă partenerii de până mai ieri se leapădă de Ponta, ca de satana, lucrurile nu sunt de loc în regulă.

Un lup tânăr încolţit este cu atât mei periculos. Victor Ponta nu are prea multe variante să se apere. Vede doar atacul ca fiind profitabil. Atacul prin OUG-uri, publicate imediat în Monitorul Oficial pe care îl stăpâneşte. Şi în care poate tipări orice-i trece prin minte.

Nici de proteste de stradă nu-i este frică, atâta timp cât Gabriel Oprea poate ordona jandarmilor să înăbuşe în gaze şi bastoane orice protest. România nu-i Ucraina.

Nici atacul violent la Robert Turcescu nu prevesteste nimic bun. Victor Ponta se socoteşte în continuare stăpânul „jocurilor” politice din România şi nu are de gând să renunţe la acest rol cu una cu două. Nu-i pasă de presa liberă, de societatea civilă, de opoziţie. „L’etat c’est moi”, pare să declare Victor Ponta.

Ceva e putred rău de tot în actuala guvernare şi nu văd cum ar rezista guvernul Ponta unei posibile moţiuni de cenzură, ce poate interveni oricând, că tot suntem în campanie pentru europarlamentare.

Riscul unor reacţii necontrolate, nedemocratice, ale premierului Victor Ponta este imens, şi este bine să fim vigilenţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite