Ponta insistă pentru revizuirea Constituţiei: „PNL îşi bate joc de oameni. Putem trece proiectul la vot“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Mediafax
Victor Ponta FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a declarat luni, după şedinţa conducerii PSD, că speră că liberalii îşi vor schimba poziţia cu privire la revizuirea Constituţiei, cu atât mai mult cu cât prevederile referitoare la imunitatea parlamentarilor pot fi modificate doar în Legea fundamentală.

„Reamintesc că toţi parlamentarii PSD, PC, PNL sunt votaţi ca parlamentari ai USL. Am discutat despre un alt mare proiect pe care l-am susţinut toţi în 2012, am candidat în alegeri şi ne-am apucat apoi de treabă – revizuirea Constituţiei. În ciuda apelului pe care l-am făcut, PNL a decis să blocheze revizuirea Constituţiei după ce reprezentanţii PNL au propus o republică parlamentară, acum una prezidenţială. E o bătaie de joc la adresa oamenilor“, a declarat Ponta.

El a subliniat că proiectul poate fi votat rapid în Parlament, dacă PNL îşi schimbă poziţia cu privire la revizuirea Legii fundamentale.

„Proiectul a fost întocmit sub conducerea lui Crin Antonescu. Proiectul putem să-l trecem la vot, sunt probleme care pot fi rezolvate doar prin modificarea Constituţiei. PNL văd că se ocupă de imunităţi – foarte bine, să modificăm Constituţia! Suntem foarte avansaţi, am trecut de proceduri, avem avize şi este o şansă pe care o avem acum, în 2015, an neelectoral. Opoziţia PNL nu are nicio explicaţie şi niciun sens“, mai spus Ponta.

Săptămâna trecută, premierul a făcut un apel la conducerea PNL să nu "saboteze" revizuirea Legii fundamentale.

„Fac un APEL foarte, foarte hotărât la conducerea PNL să nu saboteze Proiectul de revizuire a Constituţiei!!! Din motive politicianiste greu de înţeles, astfel se va pierde o oportunitate care apare o dată la 10-15 ani de a moderniza instituţiile statului şi de a adapta sistemele de protecţie a drepturilor fundamentale! Orice reformă reală a vieţii politice nu poate fi completă fără modificarea Constituţiei! Şi trebuie să le reamintesc parlamentarilor liberali că aceasta a fost una dintre principalele promisiuni pe care le-am făcut în campania din 2012 când am fost toţi aleşi! Îngroparea acestui proiect ar fi o gravă trădare a tuturor celor care au avut încredere în noi! Propun să avem cât mai curând o întâlnire a liderilor tuturor partidelor parlamentare în care să decidem finalizarea procesului de revizuire a Constituţiei (ţinând cont de observaţiile Comisiei de la Veneţia şi ale Curţii Constituţionale)!“, a scris Ponta pe Facebook.

Comisia de revizuire a Constituţiei nu a ajuns, săptămâna trecută, la nicio concluzie.  Membrii comisiei au decis să se întâlnească la 13 mai, pentru a vedea dacă există un consens referitor la revizuirea Legii fundamentale sau dacă activitatea comisiei îşi mai are rostul.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite