Ponta se întâlneşte astăzi cu premierul sârb, la Palatul Victoria. Ivica Dacic vine pentru a doua oară anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO gov.ro
Premierul Victor Ponta FOTO gov.ro

Premierul Victor Ponta primeşte astăzi vizita omologului său sârb, Ivica Dacic. Întâlnirea va avea loc la Palatul Victoria, începând cu ora 17.30.

Premierul sârb a mai efectuat o vizită în România în mai anul acesta, având întrevederi atât cu preşedintele Traian Băsescu, cât şi cu omologul său român Victor Ponta. 

Preşedintele Traian Băsescu l-a felicitat  pe premierul sârb, Ivica Dačić, pentru găsirea de resurse pentru un acord cu Priştina, menţionând că înţelege foarte bine cât este de greu, dar în acelaşi timp necesar pentru a se plia pe noile realităţi politice.

„Felicitări că aţi găsit resurse pentru un acord cu Priştina, vă asigur că înţeleg foarte bine cât vă este de greu, însă a trebuit să vă pliaţi pe nişte realităţi politice pe care noi le înţelegem şi mai ales nu puteaţi să sacrificaţi toată naţiunea sârbă în drumul ei către Uniunea Europeană, înţelegem foarte bine“, a spus Băsescu, potrivit imaginilor video transmise de Administraţia Prezidenţială de la primirea premierului sârb de către şeful statului român.

Dačić a arătat că Serbia a trebuit să adopte decizii care nu au fost deloc uşoare şi a mulţumit României pentru poziţia avută în aceşti ani.

„Noi a trebuit să adoptăm decizii care nu au fost deloc uşoare şi aceasta ne poate ajuta atât în drumul nostru către UE, dar şi pentru găsirea unei soluţii reale şi pentru problematica Kosovo. Şi de aceea doresc să vă mulţumesc, pentru că pentru noi a fost foarte importantă poziţia României în toţi aceşti ani“, a spus premierul sârb.

El a adăugat că ştie foarte bine că şi România este „sub presiuni la fel de puternice“, ca şi Serbia. „Eu ştiu foarte bine că şi voi sunteţi sub presiuni la fel de puternice, aşa cum suntem şi noi“, a spus Ivica Dačić.

„Noi nu avem presiuni pentru că poziţia noastră a fost cunoscută înainte de declararea independenţei Kosovo, deci noi acţionăm acum urmărind paşii Belgradului şi bineînţeles privind şi la interesele Moldovei legate de Transnistria, pentru noi aici este dificultatea politică“, a răspuns Băsescu, potrivit imaginilor difuzate presei.

Premierul sârb a declarat la finalul întrevederii cu omologul său român, Victor Ponta, de la Palatul Victoria, că înţelege foarte bine „presiunile“ care se fac asupra României pentru poziţia principială pe care aceasta o are în problema Kosovo şi a subliniat faptul că Guvernul de la Belgrad doreşte rezolvarea problemei şi găsirea unor soluţii acceptabile.  La rândul său, premierul Ponta l-a asigurat pe omologul sau sarb de sprijinul total al Romaniei pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeana.

În urmă cu o lună, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest lucru cât mai curând, scrie Mediafax.

Pe aceeaşi temă:

Băsescu, către premierul sârb: „Felicitări că aţi găsit resurse pentru acordul cu Priştina“

După acord, şi răsplată: Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Serbia


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite