Ponta şi-a lansat candidatura de ziua sa: Sunt Victor Viorel Ponta şi vreau să reuşim Marea Unire!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta şi-a lansat astăzi, chiar de ziua sa de naştere, candidatura la Preşedinţie. Evenimentul gigant, la care au participat 50.000 de oameni şi care a blocat circulaţia în jurul stadionului Naţional, a durat mai bine de o oră. De la festivitate au lipsit, surprinzător, Ion Iliescu şi Adrian Năstase, oamenii care se confundă cu PSD, dar, în schimb, a fost prezent premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

UPDATE Evenimentul s-a încheiat. Arena Naţională s-a golit în mai puţin de 15 minute.

UPDATE Victor Ponta a primit un buchet de flori din partea unui cuplu din Maramureş, pe care l-a oferit, galant, soţiei sale. Împreună, de mână, au păşit în faţă şi au salutat publicul. Apoi, premierul a mai făcut câteva poze cu tinerii doritori. 

Discursul candidatul PSD la Preşedinţie, Victor Ponta:

Mai e puţin şi răsare soarele şi pe strada noastră! Vreau să vă rog să vă gândiţi că putem fi împreună, nu separat, că putem avea grijă unii de alţii, că putem face schimbarea noastră şi a ţării. Ştiţi, împreună putem să facem atât de multe lucruri, pe care le facem doar separat, mult mai bine pentru toată România. 

Vreau să avem încredere că suntem români şi că suntem mândri de asta! Schimbarea nu înseamnă doar schimbarea unui preşedinte, a unui sistem politic, înseamnă schimbarea noastră, a fiecăruia. 

Sunt Victor Viorel Ponta. Vreau să fiu preşedintele românilor. Al românilor care sunt împreună, care au speranţa că vor schimba ţara în bine!  Vă chem să fiţi alături de mine în marea bătălie către Marea Unire! 

Cel care crede în Dumnezeu e un om bun, un om care se gândeşte cu grijă la alţii. Sunt strănepotul unui om stabilit în Ardeal în 1917, nepotul unui preot, copilul unor părinţi ca ai dumneavoastră şi părintele unor copii care vrea să le ofere şansa de a se realiza aici, şi nu peste hotare! Sunt, de mulţi ani, împreună cu dvs., ştiţi multe dintre lucrurile bune pe care le-am făcut. Nu am nimic de ascuns, am multe de lucruri de schimbat la mine, dar vă spun că îmi e teamă de un singur lucru, să nu vă dezamăgesc!  

Am îndreptat lucrurile rele, am făcut multe lucruri bune, am arătat că România, românii pot avea grijă unii de alţii şi pot să trăiască în ţara lor aşa cum ne-o dorim cu toţii. Azi, la 42 de ani, mă simt pregătit, am curajul, am încrederea, am credinţa că împreună cu dvs. pot fi preşedintele românilor, putem face marea schimbare pe care o aşteptăm. 

Vreau să fiu preşedintele românilor care vor sărbători o sută de ani de la Marea Unire! Vreau să reuşim împreună Marea Unire! 

Vreau să pun o întrebare al cărui răspuns eu îl ştiu. Am reuşit să facem multe lucruri în condiţiile în care cei care trebuiau să ne ajute să facem bine României ne-au sabotat. Spun un singur lucru: vă daţi seama câte lucruri putem face dacă suntem toţi uniţi? Enorm de mult pentru România! 

Aş vrea să nu vă aduc aminte despre regimul cu care ne-am luptat. Am învăţat ceva important de la Băsescu. Ce să nu fac dacă ajung preşedinte, cum să nu mă comport dacă dvs, românii, veţi avea încrederea să îmi acordaţi această poziţie. Am învăţat cum să nu fac de râs ţara. Asta am învăţat şi vreau să spun încă o dată că voi fi preşedintele care va arăta respect, care va putea să arate dialog, înţelegere. Vreau să fiu acel preşedinte cu care să vă mândriţi. Vă propun să ne schimbăm cu toţii, nu doar preşedintele. Vreau să fim încrezători, mândri, să facem acea Marea Unire care ne dă speranţa în viitor. 

Vă rog şi vă cer să fiţi alături de mine în această mare schimbare a României! 

Am arătat în aceşti ani că pot să duc un război neîncetat împotriva unui regim pe care l-am considerat împotriva României. Azi simt că România are nevoie de pace, de construcţie, de unire. Vă cer sprijinul pentru pace şi pentru Marea Unire de care românul are nevoie! Ştiu că vă chem la un proiect naţional dificil, dar vreau să vă gândiţi, în urmă cu aproape o sută de ani, străbunicii noştri din Transilvania, Basarabia, Oltenia, Moldova au trecut prin încercări mai mari ca noi. Au fost războaie şi totuşi ei au reuşit! Noi putem să îi facem mândri de noi şi în 2018 să le arătăm că România pe care au dorit-o e o Românie mândră şi unită! Vă chem pe toţi românii să fim demni de străbunii noştri şi să sărbătorim în 2018 Marea Unire a românilor! 

Veniţi alături de mine să fim mândri că suntem români! Să facem din nou acea unire! Azi mă angajez să fiu cel care dă exemplul de unire, de toleranţă, de compasiune, de dialog. Cred că exemplul preşedintelui ţării este fundamental pentru ca noi toţi să mergem în această direcţie. Voi fi preşedintele tuturor românilor şi împreună cu dvs. vom fi acea ţară puternică şi unită pe care am dorit-o întotdeauna. Vă fac acel legământ şi sunt convins că veţi fi alături de mine în marea bătălie pentru Unirea României. 

FOTO Mediafax 

image

UPDATE Monica Macovei şi Elena Udrea au comentat ironic lansarea gradioasă a preşedintelui PSD. "Măreţe realizări îi urăm tovaraşului Victor Ponta, iubit conducător şi fiu al patriei, fierbinte şi adâncă recunoştinţă pentru toate cele ce le faci pentru noi!", a scris Macovei pe Facebook. "Victor Viorel Ponta face eforturi să se ridice la statura de pigmeu al lui Kim Jong Un. Numai în Coreea de Nord mai au loc astfel de manifestaţii", a scris şi Udrea pe contul său de Facebook.

UPDATE Următorii care şi-au arătat "toată susţinerea faţă de Victor Ponta", printr-un mesaj video, au fost baronii locali, dar şi personalităţi ale României din diverse domenii: Radu Beligan, Vasile Stângă, Marius Bodochi, Irinel Popescu.

UPDATE Liderii social-democraţi din toată Europa îi trasmit un mesaj de susţinere premierului Victor Ponta. "Victorie!", spune, în limba română, premierul Bulgariei, Serghei Stanisev.

UPDATE Liviu Dragnea susţine primul discurs. Sonorizarea este foarte proastă, atfel încât delegaţii din tribună nu prea înţeleg nimic. Galeria UNPR scandează "Victor Ponta!" în continuare, în timp ce Dragnea vorbeşte despre "unitatea ţării noastre".

FOTO Adevărul/David Muntean 

image

UPDATE 16.30 Ponta intră în scenă, cu Daciana de-a dreapta şi Leancă în stânga. Premierul strânge cât mai multe mâini, se îmbrăţişează cu oamenii. Este ovaţionat. Apoi, se sălută călduros cu Dan Şova, Valeriu Zgonea şi Ecaterina Andronescu. De la prezidiu lipsesc Ion Iliescu şi Adrian Năstase, figurile emblematice ale PSD.

UPDATE Spectacolul de lansare a început cu melodia "Noi gândim la fel!" După câteva minute, chiar în primele rânduri, lângă scenă, a leşinat un spectator, care a fost scos rapid cu targa din stadion.

UPDATE Radu Mazăre, însoţit de garda de manechine blonde, a intrat în stadion şi a provocat isterie. Oamenii s-au repezit să se fotografieze cu cel care vara aceasta a fost Ştefan cel Mare şi Ramses.

FOTO Mediafax 

image

UPDATE Victor Ponta sosit la stadion împreună cu soţia, Daciana, îmbrăcată cu o elegantă rochie albastră, la care şi-a asortat o curea gravată cu simboluri folclorice. Alături de premier se mai află omologul său moldovean, Iurie Leancă, dar şi vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea. Dan Şova, Gabriele Firea (îmbrăcată în costum naţional) şi viitorul comisar european Corina Creţu au ajuns, de asemenea, la marele eveniment. 

UPDATE 16.00 Atmosferă de mare meci pe Arena Naţională. UNPR a închiriat galeria unei echipe bucureştene de fotbal şi a ocupat peluza sud a stadionului. Câteva mii de oameni îmbrăcaţi complet în roşu scandează puternic: "Vic-tor Pon-ta, Vic-tor Pon-ta! şi România, România! Sunt echipaţi cu goarne, tobe şi steaguri. Stadionul este înţesat cu simboluri folclorice tradiţionale. 

UPDATE 15.00 Primii invitaţi la eveniment au început să intre pe Arena Naţională la ora 14.00. Toţi participanţii poartă tricouri roşii. 

image

UPDATE 11.00 Angajaţii RATB au fost invitaţi, printr-un anunţ lipit la autobaza Obregia, să participe la o "excursie pentru vizitarea" Arenei Naţionale. Conducerea şi sindicatul RATB neagă orice implicarea în acest demers.

"Sâmbătă, 20.09.2014, la ora 15.00, se va organiza o excursie pentru vizitarea Stadionului Naţional 'Lia Manoliu'. Pentru că transportul se face organizat, doritorii se vor înscrie pe listele existente la Staţia de Mişcare şi Atelierul de întreţinere până vineri, 19.09.2014, ora 7.00", a fost textul anunţului lipit, în această săptămână, pe geamuri de la autobaza Obregia a Regiei Autonome de Transport Bucur. Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii regiei au negat orice implicare a instituţiei în organizarea deplasării la stadion. "RATB nu se implică în astfel de acţiuni şi nu ia parte la ele. De altfel, când a fost căutat, vineri, un astfel de afiş, nu a mai fost găsit", a declarat purtătorul de cuvânt al RATB, Constantin Tobescu.

La rândul său, liderul de sindicat Mircea Ionescu a subliniat că "excursia" la Naţional Arena nu este organizată nici de conducerea RATB, şi nici de sindicalişti. "A existat un singur afiş, lipit la autobaza Obregia, probabil de unii colegi, simpatizanţi ai PSD. În weekend sunt liberi şapte-opt mii de salariaţi ai noştri, iar restul lucrează. În timpul liber, fiecare face ce vrea, nu i se poate impune unde să meargă", a spus Ionescu.

Liderul de sindicat a adăugat că pentru evenimentul electoral care va avea loc pe Arena Naţională "nu s-au cerut autobuze" de la RATB, pentru transportarea unor manifestanţi.

Peste o mie de autocare cu simpatizanţi sunt aşteptate sâmbătă, la Arena Naţională, anunţă Digi24 care precizează că aproximativ o mie de susţinători ai preşedintelui PSD au plecat încă de vineri seara din Timiş şi Cluj.   

Momentul lansării candidaturii prezidenţiabilului Victor Ponta nu a fost ales întâmplător: astăzi, premierul împlineşte 42 de ani.

Liderul senatorilor PSD şi socrul premierului, Ilie Sârbu, susţine că acţiunea de sâmbătă este cel mai important eveniment politic din ultimii 25 de ani.

„PSD este un partid unit şi determinat să-l ducă pe Victor Ponta la Cotroceni. Sâmbătă, pe Arena Naţională, vom vedea o Românie puternică şi unită care s-a hotărât că vrea o societate echilibrată după 10 ani de dezbinare şi furtuna semănată de la Cotroceni de către Traian Băsescu. A doua Mare Unire a României va începe atunci când vom trage toţi pentru acelaşi proiect de ţară“, a declarat Ilie Sârbu.

Evenimentul de lansare a început la ora 16.00 şi a dura aproximativ o oră şi jumătate. Gazonul a fost placat, astfel încât cei prezenţi vor putea sta şi în această zonă, scrie Mediafax.

Organizatorii au stabilit ca scena să fie montată în faţa unei peluze, astfel încât gazonul, tribunele şi peluza din faţă să poată fi folosite de către participanţi.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului naţional şi a Imnului partidului.

Lansarea de pe Arena Naţională este a doua experienţă politică pentru PSD de acest fel. În 2012, PSD, aflat în alianţă cu PNL, şi-a lansat candidaţii la parlamentare tot pe Arena Naţională. La evenimentul de atunci au participat aproximativ 60.000 de militanţi.

Măsuri drastice de trafic în jurul Arenei Naţionale

Numărul mare de autocare care au adus la eveniment mii de oameni şi care au staţionat pe tot parcursul acţiunii au impus autorităţilor să ia măsuri în ceea ce priveşte traficul din zonă. 

Astfel, Poliţia Locală le solicită conducătorilor auto din Capitală ca de vineri seara, începând cu ora 22.00, şi până sâmbătă, la ora 22.00, să nu oprească, să nu staţioneze şi să nu parcheze pe mai multe străzi din zona Arenei Naţionale. 

Străzile şi tronsoanele vizate sunt:

-Strada Maior Coravu, între Şoseaua Mihai Bravu şi rond intrare în stadion.
-Strada Pierre de Coubertin, între Şoseaua Iancului şi intrarea în stadion.
-Strada Vatra Luminoasă, între Şoseaua Mihai Bravu şi strada Pierre de Coubertin.
-Bulevardul Basarabia, între Piaţa Hurmuzachi şi Bulevardul Chişinău.

De asemenea, Poliţia Locală avertizează să solicitările sunt valabile şi în zonele stabilite pentru parcarea autovehiculelor:

-Bulevardul Basarabia, între Strada Morarilor şi Şoseaua Industriilor, pe banda I a ambelor sensuri
-Şoseaua Industriilor, între Calea Dudeşti - Pantelimon şi Drumul între Tarlale
-Bulevardul Gării Căţelu, între Calea Dudeşti - Pantelimon şo Şoseaua Industriilor
-Bulevardul Unirii, între Piaţa Alba Iulia şi Bulevardul I.C. Brătianu, pe banda I a ambelor sensuri
-Bulevardul Theodor Pallady, între Strada Ozana şi intrarea în Complex Auchan
-Bulevardul Nicolae Grigorescu, între Strada Postăvarului şi Bulevardul Basarabia
-Bulevardul 1 Decembrie 1918, între Bulevardul Basarabia şi Bulevardul Chişinău

Întrucât evenimentul a atras un număr mare de persoane, reprezentanţii Dispeceratului Poliţiei Municipale Bucureşti le-a cerut bucureştenilor care au maşinile parcate în zonele respective să le mute sau să le monitorizeze.

„Aceste informări fac parte dintr-o serie de măsuri care urmăresc menţinerea liniştii şi a ordinii publice, în cazul unui eveniment care are autorizaţie“, a explicat Răzvan Popa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti.

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Cine poate să-l bată pe Victor Ponta în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale

Doar doi lideri politici, Klaus Iohannis şi Mihai Răzvan Ungureanu, au în acest moment şanse reale de a-l învinge pe liderul PSD într-un eventual tur II al alegerilor prezidenţiale, arată un sondaj INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul”. Au şanse – dar nu certitidini, pentru că Ponta oricum e acum pe primul loc. Însă cei doi pot recupera diferenţa care îi separă acum de liderul PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite