Politică

articolul anterior articolul urmator

Ponta şi Kelemen au semnat acordul de guvernare. Ce conţine documentul

0
3 Mar 2014 16:51:28
Autor: Alina Boghiceanu
Victor Ponta şi kelemen Hunor
Victor Ponta şi kelemen Hunor

Victor Ponta şi  Kelemen Hunor au semnat, luni, la Palatul Parlamentului, acordul pentru intrarea Uniunii la guvernare.

Potrivit articolului 1 din Acordul guvernamental, UDMR face poarte din formula guvernamentală şi îşi asumă programul Guvernului 2013-2016, adoptat de Parlamentul României în data de 21 decembrie 2012.
 
Articolul 2 arată că, pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor articolului 1, UDMR va avea membri în Guvernul României la nivel de miniştri şi secretari de stat, conform ponderii în cadrul majorităţii parlamentare.
 
Articolul 3 prevede că deciziile de acţiune la nivelul Guvernului se stabilesc prin consens între liderii partidelor şi formaţiunilor politice din cadrul coaliţiei de guvernare.
 
Acordul semnat, luni, de USD şi UDMR prevede, la articolul 9, faptul că părţile vor susţine o iniţiativă legislativă care să reglementeze cadrul legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora steaguri proprii pe instituţii, pe lângă cel al Uniunii Europene şi al României.
 
Părţile vor susţine, potrivit documentului, promovarea unei iniţiative parlamentare, în baza unei largi dezbateri publice, pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora pe instituţiile proprii, alături de steagul Ununii Europene şi al României, steaguri ale unităţilor administrative teritoriale pe care le reprezintă.
 
Acordul semnat între USD şi UDMR mai prevede continuarea lucrărilor la Autostrada Transivania, tronsoanele de la Câmpia Turzii la Târgu Mureş şi soluţii pentru continuarea lucrărilor de la Gilău la Oradea, dar şi promovarea în Parlament a unor legi de introducere a sistemului after-school şi a mesei calde pentru elevi.
Pentru susţinerea autorităţilor locale, părţile convin continuarea procesului de descentralizare, dar şi asigurarea resurselor financiare necesare pentru bugetele locale în vederea funcţionării eficiente a administraţiei publice locale.
 
În domeniul legislaţiei electorale, se vor elabora acte normative în materie electorală şi se vor integra într-un cod electoral care să genereze predictibilitate şi care să asigure un cadru unitar de competiţie pentru partidele politice, conform acordului.
 
Acordul este semnat de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, şi premierul Victor Ponta şi este valabil până la următoarele alegeri parlamentare.
 
Pe aceeaşi temă:
 
USD şi UDMR au bătut palma. UDMR va primi Cultura şi Mediul. Cum arată Guvernul Ponta 3
 
Negocierile dintre UDMR şi premierul Victor Ponta privitoare la componenţa, programul si structura noului Guvern au fost finalizate. Ministerul Sănătăţii va rămâne la PSD şi va fi condus de Nicolae Bănicioiu. UDMR va deţine portofoliile de la Mediu şi de la Cultură, precum şi un post de vicepremier. Victor Ponta va prezenta componenţa noului cabinet de la ora 16. 30.
 
Băsescu forţează uşa viitoarei guvernări
 
raian Băsescu condiţionează rămânerea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului de o nouă „redesemnare“ în funcţia de premier, în caz contrar ameninţând cu sesizarea CCR

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările