Ponta lansează "diversiunea EVZ" ca să acopere porcăriile Antenei 3

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul impuls a fost să-mi pun întrebarea: oare omul ăsta chiar şi-a pierdut minţile? Că de băut – vorba lui Ion Cristoiu – nu prea obişnuieşte să bea. Şi atunci, cum a putut recurge la o diversiune atât de grosolană precum scrisoarea adresată ziarului “Evenimentul zilei”?

Să parcurgem mai întâi “docomentul” care a fost postat vineri pe site-ul Guvernului. Carevasăzică, problemă importantă, domnule! Chestiune de stat!

SCRISOARE
În atenţia conducerii ziarului Evenimentul Zilei
În acord cu recomandările din cel mai recent raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, realizat de Comisia Europeană, doresc să remarc mai multe acţiuni care, susţinute de publicaţia dvs., vin în totală contradicţie cu recomandările pe care acest raport le face României:
- În primul rând, constat existenţa unei sistematice campanii în care se face presiune directă asupra justiţiei cu privire la decizia legată de suspendarea licenţei unei televiziuni (OTV), în urma unei hotărâri a CNA. Această presiune constă în contestarea mai multor decizii, inclusiv hotărâri judecătoreşti, prin catalogarea lor drept ilegale sau abuzive, în cadrul mai multor articole şi editoriale.
- În al doilea rând, sesizez o presiune constantă la adresa unei instituţii publice din România, Consiliul Naţional al Audiovizualului, care are drept scop contestarea activităţii şi deciziilor acesteia. Modul profund tendenţios în care este prezentată activitatea unei instituţii publice nu are nicio legătură cu sensul mesajului pe care România l-a primit din partea autorilor raportului privind MCV.
Astfel de campanii sunt contrare recomandărilor explicite pe care cel mai recent raport MCV le face la adresa României. Consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei sunt, aşadar, din această perspectivă, încălcate şi subminate de acţiunea dvs. Consider că, tocmai în spiritul acestor recomandări, este de datoria mea să evidenţiez prin poziţii publice greşeala pe care publicaţia dvs. o comite şi nu voi ezita să o fac nici în continuare, aşa cum recomandă Comisia Europeană.
Victor Ponta
Primul Ministru al României

Brrr! Daţi-vă cu apă rece pe faţă, pentru a vă reveni din stupefacţie, şi să purcedem la treabă.

În primul rând, de ce a fost nevoie de o asemenea ieşire? Dacă scoatem din calcul legendara impulsivitate a unui prim-ministru care vrea să fie prezent şi în buletinul meteo, mai rămâne o singură posibilă explicaţie: nevoia lui Ponta de a se prezenta luni, la Bruxelles, cu o hârtie care să arate preocuparea sa pentru rezolvarea uneia dintre multele probleme menţionate în Raportul Comisiei Europene. Barroso, crede Ponta, va fi fericit să afle că prim-ministrul român i-a depistat pe inamicii Justiţiei. În realitate, Barroso va afla, o data în plus, cât de neserios este şeful Guvernului de la Bucureşti.

Aşadar, nu Antena 3 e vinovată pentru campaniile barbare la adresa instituţiilor juridice şi a unor magistraţi, ci “Evenimentul zilei”! Victor Ponta reuşeşte o performanţă rară: este singurul cetăţean român care citeşte în această cheie Raportul Comisiei Europene. Nici măcar Gâdea, Badea sau Dana Grecu nu au această problemă de percepţie; problema lor e de execuţie, pentru că existenţa lor se derulează în zodia Varanului.

Tragedia e că şi Ponta se comportă ca şi cum ar acţiona sub bagheta sinistră a lui Dan Voiculescu. Să te pretezi la o diversiune atât de grosolană, de dragul scoaterii din încercuire a Antenei 3, arată o uriaşă capacitate de a recurge la mijloace josnice şi o mare disponibilitate de a coborî în mocirlă. În loc să facă efortul de a se desprinde din îmbrăţişarea otrăvitoare a Varanului, Ponta continua să-i savureze saliva toxică.

Părând sincer preocupat de soarta ţării, Victor Ponta invocă de şase ori, într-o singură filă de text, “recomandările Comisiei Europene”. Câtă ipocrizie! Aceleaşi recomandări sunt încălcate sistematic de Ponta şi de tovarăşii săi de guvernare, sfidând angajamentele pe care însuşi premierul român şi le-a asumat, sub semnătură, în faţa liderilor europeni.

Putem uita cum tuna Victor Ponta împotriva judecătorilor care l-au condamnat pe Adrian Năstase? Ori a procurorilor care anchetau fraudele de la referendum? Ne-o fi greu să ne aducem aminte cum s-a deplasat la Piteşti, în fruntea unui comando PSD (Năstase, Corlăţean, Negoiţă, Vanghelie etc.), pentru a-i ameninţa pe magistraţii care-l anchetau pe baronul Nicolescu? Putem şterge din memorie declaraţiile nesăbuite ale primului-ministru împotriva şefilor DNA, ANI, CSM ori a unor membri ai Curţii Constituţionale? Putem trece cu vederea gravele abuzuri la adresa statului de drept, prin utilizarea neconstituţională a ordonanţelor de urgenţă, inclusiv împotriva Curţii Constituţionale?

Astea nu sunt vorbe, sunt fapte. Iar dacă trecem pe tărâmul vorbelor, bunul-simţ ne obligă să constatăm că marele inamic mediatic al Justiţiei române este Antena 3, transformată de Dan Voiculescu într-un adevărat Minister al Propagandei şi pusă la dispoziţia USL. A suflat Victor Ponta vreo silabă despre Antena 3, “în spiritul recomandărilor Comisiei Europene”? A trimis şi Antenei 3 vreo scrisoare de genul celei trimise “Evenimentului zilei”?

Da’ de unde: tot ce-a găsit de cuviinţă iresponsabilul vesel a fost să lanseze “diversiunea EVZ” şi s-o promoveze pe toate canalele posibile, astfel încât publicul să fie năucit complet. Este metoda hoţilor de buzunare din autobuze: dacă-l prinzi pe unul cu mâna în buzunarul tău, nu apuci să deschizi gura, că şi începe altul să strige: “Ce-ai, mă, cu el? Ce, vrei să-i furi portofelul? Săriiiiţi, îi fură portofelul!”, până la prima staţie, când toată banda sare din autobus.  Ceilalţi călători, evident, nu mai pricep nimic: cine e hoţul şi cine păgubaşul?!

Încercând să-şi explice “isprava” la Realitatea TV, Ponta nu ne putea scuti de o minciună. Ba nu, două.

Prima minciună: “De vreo patru zile, e o campanie în «Evenimentul zilei», la fel de violentă ca la Antena 3, chiar mai violentă, prin care a făcut presiuni asupra unui proces în curs. În fiecare zi se scrie cât de rău este CNA”. Să confunzi CNA cu Justiţia (parcă despre Justiţie era vorba în Raportul Comisiei Europene, nu?) e o prostie, dar să afirmi că în România face cineva campanii “mai violente decât Antena 3”, în sensul murdar al cuvântului, e o ticăloşie. Înseamnă că ori nu cunoşti ţara pe care o guvernezi, ori umbli cu cioara vopsită.

A doua minciună: întrebat dacă scrisoarea sa către “Evenimentul zilei” angajează Guvernul României, Ponta a răspuns prompt: “Doamne fereşte!”. Ghinion: scrisoarea are antetul Guvernului, este semnată “Victor Ponta, Primul Ministru al României”, a fost postată pe site-ul Guvernului şi difuzată de Biroul de presă al Guvernului. Patru dovezi pentru o singură minciună! Dar poate că există două guverne: unul al ţării şi altul pentru folosinţa personală a lui Victor Ponta.

Gravă rămâne senzaţia că prim-ministrul României a atacat un ziar pentru a-l scoate din încurcătură pe aliatul său Dan Voiculescu, cel arătat cu degetul în Raportul Comisiei Europene. De altfel, Ponta a oferit o declaraţie străvezie: “«Evenimentul Zilei», când mai face campanii să fie pedepsite alte trusturi de presă, să-şi aducă aminte că astăzi mi-au răspuns că lor nu le place să le zică cineva când fac ei înşişi o campanie împotriva Justiţiei şi împotriva unei instituţii fundamentale”. Iată, aşadar, ce grijă îl frământa pe prim-ministrul României: criticile unui ziar la adresa Antenei 3...

Mă şi îngrozesc la gândul că acest om, cu o gândire atât de perversă, a fost cândva procuror. Şi că, dacă n-ar fi intrat în politică, ar mai face dosare şi astăzi.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite