Ponta mai acceptă o castană de la socialiştii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, l-a criticat în plen pe Victor Ponta, după ce premierul român l-a numit „nazist“ pe eurodeputatul german Elmar Brok. Nu mai departe de luna decembrie, liderul socialiştilor europeni, Hannes Swoboda, îl critica şi el  pe Ponta pentru legea amnistiei.

În deschiderea sesiunii Parlamentului European, preşedintele Martin Schulz a tranşat conflictul dintre premierul român şi eurodeputatul german Elmar Brok, care ar fi propus amprentarea imigranţilor români şi bulgari, în favoarea celui din urmă.  „Este inacceptabil că Ponta l-a tratat pe Brok drept nazist“, a declarat Schulz, în faţa aleşilor europeni. În realitate, Brock a vorbit despre eventualitatea unei amprentări doar a imigranţilor care încearcă să fraudeze sistemele de protecţie socială din ţările în care merg.

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a încercat, la rândul lui, să ia cuvântul, dar a fost întrerupt de Schulz, care l-a anunţat că are suficiente informaţii cu privire la acest subiect şi intenţionează să aibă o discuţie cu Ponta.

Ponta dă vina pe traducere

Convorbirea dintre Schulz şi Ponta s-a încheiat, potrivit premierului, cu o scuză din partea oficialului român, care a sugerat că declaraţia lui Brok ar fi fost greşit tradusă de presa din România. „Aseară am avut o discuţie cu domnul Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, care m-a sunat pentru a lămuri situaţia declanşată de declaraţiile parlamentarului Elmar Brok şi de reacţia noastră la ele. Am înţeles  că declaraţia lui Elmar Brok a fost, nu ştiu, fie greşit înţeleasă, fie greşit tradusă în presa română şi că nu se referea la amprentarea tuturor românilor din Germania”, a explicat premierul.

În aceste condiţii, Ponta a admis că i-a cerut scuze lui Schulz. „Dacă nu vorbea domnul Brok de amprentarea românilor, evident că, atunci, şi reacţia mea este nefericită şi regret că am folosit un cuvânt dacă acea situaţie nu exista“, s-a justificat şeful Guvernului.

Nu este prima dată când premierul este admonestat de liderii de la Bruxelles. Liderul socialiştilor din PE, Hannes Swoboda, a criticat în decembrie modificările aduse Codului penal şi legea amnistiei. „PSD trebuie să spună foarte clar că acest gen de activităţi pripite şi negândite, care contravin valorilor europene sunt inacceptabile“, declara Swoboda la RFI România. Critici acerbe au primit socialiştii români de la cei europeni şi în vara anului 2012, după tentative de demitere a preşedintelui Băsescu.

Ivan a înţeles din nou greşit

Deşi demersurile lui Boştinaru nu au avut succes în plenul Parlamentului European, aleşii social-democraţi l-au apărat, în schimb,  pe liderul lor în faţa celor de acasă. Drept urmare, europarlamentarul PSD Corina Creţu a opinat că reacţia lui Schulz este un demers politic.

„Domnul Schulz se află într-o situaţie destul de sensibilă , pentru că are nevoie şi de sprijinul CDU pentru nominalizarea sa ca preşedinte al Comisiei Europene şi a devenit foarte pacifist în ultima perioadă“, a declarat Creţu, insinuant.

Purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, europarlamentarul Cătălin Ivan, a avansat o teorie diferită referitoare la declaraţiile făcute de Schulz. Potrivit lui Cătălin Ivan, mesajul lui Schulz a fost pentru Traian Băsescu.

„În primul rând, nu a fost foarte clar la cine s-a referit, pentru că vorbea de preşedintele unei ţări. Apoi, într-un final, a zis de prim-ministru, dar în niciun caz nu era un ton acuzator sau un atac la Victor Ponta, ci pur şi simplu a menţionat declaraţiile lui Brok şi a spus că va avea o discuţie cu prim-ministrul“, a fost reacţia lui Ivan. De altfel, purtătorul de cuvânt al PSD este la a doua interpretare eronată din ultimele două zile. Vizita Victoriei Nuland la Bucureşti, adjunctului secretarului de stat al SUA, a fost tradusă de Ivan drept „una de felicitare“.

Cearta Ponta-Brok, menţionată de BBC

Conflictul dintre premierul Ponta şi eurodeputatul german Elmar Brok a fost amintit şi de BBC, care a transcris integral declaraţia lui Schulz, inclusiv un fragment în care Schulz îl caracteriza pe Brok drept “un om deosebit de integru”.

Materiale pe aceeaşi temă:

Schulz spune că va avea o discuţie cu Ponta în legătură cu declaraţiile la adresa lui Elmar Brok

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a precizat, luni, în deschiderea sesiunii PE, că declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta la adresa europarlamentarului PPE Elmar Brok sunt reprobabile şi că va avea o discuţie cu şeful Guvernului de la Bucureşti pe acest subiect.

Ponta: Am discutat cu Schulz. Declaraţia privind amprentarea românilor a fost greşit tradusă

Premierul Victor Ponta a discutat cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi i-a cerut scuze pentru declaraţiile făcute la adresa lui Elmar Brok, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Schulz, citat de B1 TV. La rândul lui, premierul a admis că a discutat cu liderul PE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite