Ponta merge iar cu pâra la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta nu s-a împăcat cu faptul că nu el va reprezenta România în Consiliile Europene de la Bruxelles atât timp cât la Cotroceni se va afla Traian Băsescu, chiar dacă au trecut mai bine de doi ani de când se află în fruntea Guvernului.

Victor Ponta a sesizat iar Curtea Constituţională, pe motiv că Traian Băsescu „nu a solicitat elemente de mandat Guvernului“ pentru participarea sa la Bruxelles. În consecinţă, premierul cere Curţii să constate conflictul juridic de natură constituţională generat de şeful statului.

„Preşedintele României nu a delegat primului-ministru atribuţia de reprezentare a statului român la Consiliu, deşi subiectele de pe ordinea de zi ţin în totalitate de atribuţiile constituţionale ale Guvernului. Mai mult decât atât, preşedintele României nu a solicitat elemente de mandat pentru participarea sa la reuniunea Consiliului European, demers în opinia mea necesar, având în vedere subiectele de pe agenda de lucru. De altfel, nici Guvernul şi nici Parlamentul nu au fost informate şi nici consultate asupra poziţiei pe care preşedintele României o va susţine la reuniunea Consiliului European din luna iunie“, arată Victor Ponta. 

Unul dintre subiectele foarte importante ce vor fi discutate în Consiliul European este semnarea acordului de liber schimb al UE cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.  Alte subiecte pe ordinea d ezi mai sunt: energia şi schimbările climatice, libera circulaţie şi justiţia.

„N-am nevoie de mandat“

Doleanţa lui Victor Ponta are şanse infime de reuşită, pentru că Traian Băsescu nu este obligat să ceară mandat din partea Guvernului , nici măcar a Parlamentului, pentru a participa la întrunirile cu şefii de stat şi de guvern din UE. Constituţia îi oferă puteri depline în acest sens, lucru stauat şi de CCR în vara lui 2012, când magistraţii constituţionalişti au mai decis că Traian Băsescu poate să-l trimită pe premier la Bruxelles, însă numai dacă doreşte.

„Vreau să fie foarte clar, preşedintele României nu are nevoie, în mod legal, de mandat de la prim-ministru, nici măcar nu poate funcţiona aşa ierarhia în stat“, a precizat Băsescu. În 2013, aleşii au adoptat Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, însă nu este stipulată nicăriei obligaţia preşedintelui de a-l mandata pe premier ca reprezentant la Consiliul European în funcţie de agenda discuţiilor. Legea spune clar că Parlamentul trebuie să fie informat de Guvern, care, al rândul său, trebuie să fie informat de Preşedinţie. Iar şeful statului susţine că a notificat Ministerul Afacerilor Externe.

„Îl informez pe premier că pe 19 iunie, Ministerului de Externe i-a fost adresată o scrisoare în care se solicita punctul de vedere al Guvernului, pe toată tematica de dezbatare a Consiliului European. Acest punct de vedere trebuie aprobat de primul-ministru, în aşa fel încât, în cazul în care preşedintele şi premierul au puncte de vedere diferite, să le putem armoniza. Dar, repet, mandatul Guvernului nu e imperativ pentru preşedinte“, a spus Traian Băsescu. Magistraţii CCR vor lua în discuţie sesizarea premierului pe data de 9 iulie.

Citeşte şi:


Băsescu nu-l lasă pe Ponta la Consiliul European. Ponta: Merge la Bruxelles doar ca să nu mă lase pe mine

Premierul Victor Ponta nu a primit mandat din partea preşedintelui Traian Băsescu să reprezinte România la Consiliul European de la Bruxelles. „Merge la Bruxelles doar ca să nu mă lase pe mine“, s-a plâns premierul.


Ponta: Voi cere mandat de la preşedinte să merg la Consiliul European. Şova: Băsescu nu mai are nicio credibilitate

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, vicepreşedinte PSD, spune că preşedintele Traian Băsescu trebuie să renunţe să mai reprezinte România pe plan extern şi să-i lase locul premierului Victor Ponta. Şova crede că Băsescu şi-a pierdut orice fel de credibilitate după scandalul izbucnit între fratele său şi Bercea Mondial.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite