Ponta: Orban mi-a făcut un compliment când a zis că până în 2012 s-a înţeles foarte bine cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Victor Ponta Arhivă Adevărul
FOTO Victor Ponta Arhivă Adevărul

Premierul Victor Ponta a declarat că prim-ministrul ungar Viktor Orban i-a făcut un compliment spunând că până în 2012 s-a înţeles foarte bine cu Guvernul României, el arătând totodată că atitudinile acestuia sunt "jignitoare" şi "inacceptabile", din punct de vedere politic, între două ţări vecine.

Prezent într-o emisiune la Antena 3, luni seară, Victor Ponta a fost întrebat de moderator cum comentează manifestările premierului ungar, Viktor Orban, care a participat la un eveniment politic în România şi, în acest context, premierul român a afirmat că a apreciat favorabil, în ceea ce-l priveşte, declaraţiile omologului său de la Budapesta.

"Domnul Viktor Orban mi-a făcut un compliment, mi-a zis că până în 2012 se înţelegea foarte bine cu Guvernul din România şi din 2012, nu. Eu am luat-o ca un compliment, pentru că mie mi se pare că atitudinile domniei-sale, nu ca prim-ministru - dacă am vreo problemă ca prim-ministru, discutăm noi - ci ca lider politic sunt atitudini jignitoare la adresa României şi atitudini inacceptabile din punct de vedere politic între două ţări vecine şi prietene", a spus Ponta.

El a precizat că nu vrea să răspundă la provocări şi să "pună gaz pe foc", dar consideră că premierul ungar are un comportament "nu doar ofensator, ci şi provocator".

Victor Ponta a afirmat că cetăţenii României nu vor mai accepta un guvern cu care Viktor Orban să se înţeleagă bine.

Premierul român a amintit că şi el a fost în Ungaria, la o reuniune politică, dar şi-a arătat respect faţă de vecinii României.

El consideră că premierul Ungariei are asemenea manifestări pentru că sunt politicieni români cu care acesta este coleg în Partidul Popular European care îl laudă.

"Doamna Macovei şi domnul Laszlo Tokes sunt cei care îi cântă în strună lui Orban, dar mai există şi alţi cetăţeni. Întrebaţi-l pe Blaga ce crede, că înţeleg că guvernul dinainte de 2012 îi plăcea domnului Orban", a mai spus Ponta.

Şeful Executivului a explicat că Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat pentru că "aşa trebuie".

Promovarea de către premierul ungar, Viktor Orban, a simbolurilor Ungariei Mari şi ale Ţinutului Secuiesc, la doar o zi după ce s-a pronunţat pentru "relaţii eficiente" româno-ungare, este complet inacceptabilă, a transmis MAE.

"Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism şi s-a pronunţat în favoarea unei relaţii eficiente româno-ungare, premierul ungar V. Orban a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari şi ale Ţinutului Secuiesc", se arată într-o reacţie a MAE, postată pe Facebook.

MAE mai precizează că "promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile şi contrare spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară din 1996, Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 şi ordinii constituţionale din România".

Mai mult, ministerul român al Afacerilor Externe mai spune că o astfel de atitudine "nu contribuie nicidecum la eficientizarea relaţiei româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere, aşa cum îşi propunea, cu numai o zi în urmă, premierul ungar".

"Atâta vreme cât partea ungară nu dovedeşte neîndoielnic că este dispusă să respecte parametrii politico-juridici definiţi de comun acord de România şi Ungaria în documentele sus-menţionate, relaţia bilaterală nu va putea deveni cu adevărat echilibrată şi construită pe încredere reciprocă. România – în ce o priveşte – este deschisă şi doreşte ca dialogul bilateral să se dezvolte, însă în strictă conformitate cu aceşti parametri, în beneficiul cetăţenilor celor două ţări, ca state membre ale UE şi Aliaţi în NATO", a conchis MAE.

Premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban, a postat o serie de fotografii cu simboluri ale aşa-numitului "Ţinut Secuiesc" şi "Ungariei mari", după ce a participat sâmbătă la Universitatea de Vară "Tusványos" de la Băile Tuşnad. Printre imaginile difuzate de Viktor Orban din zona vizitată sunt unele cu insigne metalice şi de lemn ale "Ungariei mari" şi ale aşa-numitului "Ţinut Secuiesc".

Fotografiile postate de pagina de Facebook a lui Viktor Orban includ fotografii care prezintă simboluri istorice, declară şeful biroului de presă al cabinetului premierului ungur, într-un răspuns la criticile care i-au fost aduse de România în weekend, relatează MTI.

Într-una dintre fotografii, făcută la Universitatea Liberă Balvanyos, în centrul României, un vânzător oferă insigne cu o hartă a Ungariei de dinainte de Primul Război Mondial, în timp ce în altă fotografie apare un steag al Ţinutului Secuiesc, scrie MTI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite