Ponta, părăsit de Antonescu în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul
Copreşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul

Guvernul, prin vocea premierului Victor Ponta, şi-a angajat marţi răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul privind legea descentralizării administrative. Şedinţa a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a fost secondat de vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, cel care i-a ţinut locul lui Crin Antonescu.

Preşedintele PNL, al doilea om în stat, a lipsit nemotivat de la întâlnirea cu Guvernul. În timp ce premierul a refuzat să comenteze absenţa partenereului său de alianţă, Liviu Dragnea a fost mai direct: „N-am resimţit absenţa lui Antonescu”.

De la tribuna Parlamentului, premierul Victor Ponta şi-a exprimat încă o dată încrederea în acest proiect legislativ.
„Este vorba despre descentralizarea administrativă şi financiară, un pas extrem de important, în sfârşit concret şi pragmatic de modernizare a statului român. Prin acest proiect de lege reuşim să avansăm cu ceea ce înseamnă un serviciu public mai apropiat de cetăţean, care poate fi cenzurat de cetăţeni şi care se află în coordonarea directă a aleşilor locali, economisirea unor resurse locale, o activitate cu mai puţină birocraţie şi corupţie”, a prezentat Ponta avantajele legii.

2015, ANUL REORGANIZĂRII

Principalii beneficiari ai acestui proiect legislativ vor fi baronii locali, care vor administra noile instituţii desprinse din subordinea ministerelor. Însă premierul a avut o altă interpretare.

„Statul român rămâne un stat naţional unitar, iar cât mai multă autoritate pentru aleşii locali înseamnă un stat modern”, a ţinut premierul să le ia partea aleşilor din teritoriu. „Există propaganda băsistă împotriva aleşilor locali. Sunt răi preşedinţii de consilii judeţene din Alba şi Arad ai PDL, primarul de Cluj este rău? Ca persoane, cred că nu sunt buni, dar nu poţi să gândeşti: aleşii mei locali sunt buni, ai altora sunt răi. Propaganda împotriva aleşilor locali este, cred, o gândire mioapă”, a tranşat Ponta.

Premierul a dat asigurări că nimeni nu va fi dat afară anul viitor, în urma procesului de descentralizare, însă a avertizat că, începând cu 2015, instituţiile trebuie să se reorganizeze. „Impactul bugetar va fi, pentru 2014, neutru, deoarece aceste instituţii trec cu tot cu buget. Nimeni nu va fi dat afară, însă anul viitor, aşa cum scrie în programul nostru politic, instituţiile trebuie să-şi facă anumite norme la standardele europene şi să hotărască de câte persoane au nevoie şi de ce buget dispun. Atunci administraţia locală va face şi reduceri, dar nu acum, ci pentru bugetul din 2015”, a atenţionat Ponta.

DRAGNEA SUSPINĂ DUPĂ POLIŢIE

Vicepremierul Liviu Dragnea, patriarhul descentralizării, nu s-a împăcat încă cu ideea că Poliţia nu a trecut sub aripa autorităţilor centrale.

„Poliţiştii care ar fi fost transferaţi sub autoritatea primarilor nu ar fi avut probleme, ar fi putut primi beneficii de la primării. Ceri primarilor să asigure ordinea publică, numai că nu au acest instrument. Există poliţii locale la câteva oraşe mari care îşi permit, dar la cele care nu îşi permit, comunitatea simte acest lucru”, a declarat, cu regret, vicepremierul.

PAŞII PROCEDURALI

Parlamentarii PDL, principalul partid de Opoziţie, nu s-au prezentat la şedinţa de ieri, însă au la dispoziţie trei zile să-i convingă şi pe ceilalţi parlamentari din Opoziţie pentru a depune o moţiune de cenzură.
Conform Constituţiei, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură este depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege asupra căruia şi-a angajat răspunderea. Dacă Guvernul nu este demis, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat şi ajunge direct pe masa preşedintelui pentru promulgare.


Grupul PSD Constanţa: descentralizare, regionalizare, autonomie

Pentru grupul PSD de la Constanţa, condus de primarul Radu Mazăre şi de Nicuşor Constantinescu, vicele Consiliului Judeţean, descentralizarea este începutul împlinirii unui vis: autonomia pe care o promite regionalizarea.
Teritoriul administrativ dintre Dunăre şi mare deţine obiective de interes strategic naţional: Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă, Canalul Dunăre-Marea Neagră, Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” sau Portul Constanţa. Acestea sunt companii de stat, cu portofoliu majoritar de acţiuni aflate în proprietatea ministerelor (Economiei, Transporturilor) şi cu un pachet de acţiuni alocat administraţiei locale.

Mai mult, fiind mari contribuabili la bugetul de stat, companiile virează taxele şi impozitele la Bucureşti, nu la Constanţa, unde activează. Acestea sunt cele două chestiuni care nu dau pace grupării Mazăre, cea care conduce judeţul Constanţa şi care îşi doreşte tot acest venit. Mai ales pe cel generat de cea mai profitabilă companie − Administraţia Porturilor Maritime.

Primarul Radu Mazăre îşi dorea chiar mai mult decât prevede proiectul vicepremierului Liviu Dragnea. Descentralizarea prevede ca Sănătatea, Agricultura, Mediul, Învăţământul preuniversitar, Cultura şi Sportul şi Turismul să revină autorităţilor locale, în timp ce Poliţia, Agenţia de prestaţii sociale, cinematografele, precum şi Portul să rămână în structurile centrale. „Nu v-ar conveni să-l chem la şedinţa de Consiliu Local pe şeful Poliţiei să-l tragem la răspundere dacă face prostii?“, a spus Mazăre. (Sînziana Ionescu)

Pe aceeaşi temă:

Brutarul cu 1.724 de obiecţii la Legea descentralizării

Dragnea: Discuţia pe descentralizare continuă. Poliţiştii ar fi beneficiat dacă se aflau în subordinea primarilor

Guvernul a admis 568 de amendamente la legea descentralizării

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe descentralizare. Ponta: Propaganda împotriva aleşilor locali, rezultatul unei gândiri mioape
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite