Ponta la strâmtoare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am crezut că n-aud bine. Ieri-alaltăieri, prim-ministrul s-a lansat în ameninţări grave la adresa justiţiei şi a manipulatorilor ei. Nu i-a nominalizat, dar nu e greu de ghicit cine ar fi vizaţi, adică cei ce manevrează justiţia din culise: Băsescu la loc de frunte, Kovesi, probabil şi Maior precum şi cei din sistem care se lasă cu uşurinţă părtaşi sau manevraţi.

Aveţi răbdare până la toamnă le-a spus promiţător dl. Ponta, când vor da seamă pentru ceea ce fac acum, încercând astfel să liniştească suita certaţilor cu legea. O atitudine care nedumereşte profund şi ridică serioase semne de întrebare.

Dl. Ponta este jurist-procuror la bază, prin urmare ştie ce responsabilitate apasă în zilele noastre asupra justiţiei. Prim-ministrul este conştient şi de faptul că pe zi ce trece justiţia îşi face cu nepărtinire şi cu obiectivitate datoria. Este, spre exemplu cazul ilustrativ al lui Adrian Videanu şi Varujan Vosganian: pentru amândoi, fără nicio discriminare, s-a cerut deslegare spre a fi anchetaţi pentru fapte asemănătoare. Pe când preşedintele Băsescu a dat cale liberă cercetării în cazul lui Videanu, Senatul, instituţie aflată sub controlul politic al d-lui Ponta şi USL (la acea vreme), a blocat actul de justiţie în cazul lui Vosganian. Precum şi în cazul altor demnitari obedienţi de rang asemănător.

Sigur că este conştient de toate acestea. Întrebarea este dacă dl. Ponta face acest joc din propriu impuls. Ceva mai greu de răspuns, dar sigur la mijloc este vorba de o puternică determinare politică. Cuţitul justiţiei a ajuns în sfârşit la osul baroniadei politice de toate soiurile. A stârnit o veritabilă panică. Aceştia ameninţă cu răzvrătirea electorală. La mijloc este deci puterea şi viitorul scaunului politic. Dl.Ponta a ales: nu intervine (nu poate interveni) direct în actul de justiţie, în schimb îi ia în braţe pe N.Constantinescu, pe Duicu, pe Mazăre, se solidarizează cu ei şi, cum arătam, le promite răzbunare. Cu alte cuvinte ştim de pe acum ce se poate întâmpla cu justiţia dacă domnia sa sau un candidat de orientare asemănătoare va ajunge la Cotroceni.

Numai că, apreciez, dl.Ponta joacă pe o carte perdantă. Lăsând la o parte compromiterea alinierii la nivelul unui Duicu, Mazăre sau alţii de teapa lor, îşi atrage judecata tot mai multor susţinători de bună-credinţă când marşează în continuare pe linia Iliescu-Năstase de care, se dovedeşte, nu se poate desprinde. Riscă astfel să-şi restrângă tot mai mult aria susţinătorilor la detaşamentul (ce-i drept încă foarte numeros) al infractorilor de tot soiul, al fanaticilor puterii politice pentru a cărei botez şi menţinere sunt gata să treacă prin foc şi sabie, al populismului ieftin în continuă subţiere.

Dl.Ponta nu ignoră desigur perspectiva pe care o deschide anul 2014. Anume că societatea românească conştientizează tot mai mult necesitatea consolidării regimului democratic al cărei condiţie esenţială este preeminenţa legii, a calităţii şi respectului ei. Trăim sub imperiul unui proces lent, nu lipsit de obstacole dar ireversibil, de consolidare a democraţiei şi statului de drept, dar pe coordonate diferite de cele agreate de dl.Ponta et. Comp. Cel puţin justiţia dă semne clare că este angajată pe acest drum nu numai la nivelul factorilor de conducere ci şi la nivelul structurii de masă.

Când împrăştie ameninţări în stânga şi dreapta, dl. Ponta uită apoi că România nu s-a angajat singură pe acest drum. Nu mai mult decât ieri, ambasada SUA la Bucureşti a omagiat aportul Laurei Codruţa Kovesi şi ai unor activişti civici, la consolidarea actului de justiţie şi a statului de drept, în deplin contrast cu ameninţările d-lui Ponta. De asemenea, nu ţine seamă de esenţiala condiţie a apartenenţei noastre la UE, aceeaşi, privind statul de drept şi independenţa justiţiei.

Se înţelege că poziţia şi atitudinea d-lui Ponta sunt influenţate şi determinate de considerente politice. Problema este în ce măsură şi până unde se poate merge ca jurist şi mai vârtos, ca prim-ministru al ţării, cu insinuări nedovedite de influenţare a actului de justiţie, cu ameninţări şi virtuale represalii, în sprijinul unor politicieni, fie ei şi mai apropiaţi, suspectaţi că încalcă flagrant legile ţării?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite