Ponta a devenit „akzeptabel“ pentru Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta se va întâlni săptămâna viitoare cu cancelarul german Angela Merkel, în încercarea de se reabilita după scandalul suspendării din vară.

Întâlnirea dintre cancelarul Angela Merkel şi premierul Victor Ponta se va desfăşura la Berlin în data de 10 iunie, potrivit Deutsche Welle.

Postul german precizează că „în cercurile politice oficiale de la Bucureşti, perfectarea acestei vizite este văzută ca o victorie politică semnificativă, menită să risipească norii care se adunaseră deasupra relaţiei româno-germane după criza politică din vara anului trecut.“

Deutsche Welle menţionează că  politica economică a Guvernului de la Bucureşti a urmat cu stricteţe planurile convenite cu FMI şi UE, iar cât priveşte modificarea Constituţiei au existat foarte multe dovezi că lucrurile se îndreaptă într-un sens care dezminte îngrijorările.

Potrivit sursei citate, premierul de la Bucureşti are de răspuns şi altor semne de întrebare. Victor Ponta a dat de înţeles la un moment dat, în continuarea mesajelor din campania electorală, că doreşte o coalizare a stângii europene împotriva politicii de austeritate promovate de cancelarul Angela Merkel.

Subiectul vizitei la Berlin este abordat şi pe blogul Deutsche Welle de pe site-ul Adevărul.

„Simţindu-se nu de azi, de ieri cu mai multe muşte pe căciulă, una dintre ele fiind derapajul major, antioccidental, al USL din vara anului 2012, Victor Ponta nu vine la Berlin cu mâna goală. Printre darurile celui spăşit pare a fi promisiunea abandonării opţiunii pro-ruseşti din epoca Marga şi a reancorării ferme a ţării în sfera de interese occidentale“, menţionează sursa citată.

Strategia lui Ponta

Tocmai pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Berlin, Ponta a anunţat că este în favoarea recunoaşterii independenţei Kosovo. „Sunt în favoarea recunoaşterii rapide a Kosovo. Băsescu e mai prudent decât mine”, a afirmat, recent, Ponta. Subiectul este extrem de important atât pentru Bruxelles, cât şi pentru Berlin.

Potrivit aceleiaşi surse, distanţarea lui Ponta, pe tema Sorin Roşca Stănescu, de Crin Antonescu şi Dan Voiculescu ar fi şi „indicaţia promisiunii unui viitor cadou făcut Germaniei“. Şi aceasta în condiţiile în care Crin Antonescu şi Dan Voiculescu sunt percepuţi în Occident drept mai antioccidentali decât liderul PSD.

Premierul Ponta a recunoscut, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“ în martie 2013 că scandalul suspendării preşedintelui Traian Băsescu i-a afectat reputaţia internaţională.

„După episodul din vară am avut foarte mult de pierdut. Mi-au rămas şi foarte multe cicatrici. Rana s-a vindecat, cum e povestea cu plagiatul, dar cicatricea va rămâne totdeauna şi peste zece ani, şi peste 20“, a explicat Ponta. El a precizat că nu ar mai declanşa, încă o dată, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Contrele din timpul suspendării

Anul trecut, când liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au declanşat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a criticat dur atitudinea majorităţii USL de la Bucureşti.

„Ne aşteptăm ca Guvernul român să restabilească încrederea în ţară şi în procesul constituţional. Guvernul german urmăreşte cu mare îngrijorare derularea evenimentelor”, afirma, în 9 iulie 2012, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Siebert. „Suspendarea lui Băsescu vineri şi organizarea referendumului au avut loc într-un mod care a ignorat principiile de bază ale statului de drept şi a arătat lipsa unui respect necesar pentru autorităţile constituţionale”, a mai spus Siebert. „Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene“, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ponta a replicat imediat: „Ce, suntem colonie? Evident că ceea ce decid oamenii pe 29 trebuie respectat inclusiv de creştini-democraţii germani, chiar dacă sigur ei ţin atât de mult la Traian Băsescu şi la PDL-işti“.

Premierul a adăugat că nu Angela Merkel va vota la referendumul pentru demiterea preşedintelui. „Bănuiesc că nu doamna Merkel o să voteze pe 29. Şi bănuiesc că votul românilor de pe 29 nu va fi contestat de nimeni“, a comentat Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite