Politică

articolul anterior articolul urmator

Pornind de la eşecul campaniei de vaccinare...

32
2 Aug 2021 00:01:02
Cristian Preda

Ieri ar fi trebuit să fim zece milioane de români vaccinaţi. N-am fost decât cinci, adică atâţia cât ziceau preşedintele şi premierul că trebuia să fim în urmă cu două luni. E, evident, un eşec. Nici Cîţu, nici Iohannis nu-l privesc aşa. Într-adevăr, primul a postat un film în care cetăţenii iau chipul unor suporteri fericiţi, iar al doilea a tăcut, aşa cum ne-a obişnuit. Mai are timpul valoare pentru guvernanţi?

Din câte se pare, nu. Exact două luni s-au scurs de când prim-ministrul e mai preocupat de campania din PNL decât de guvernare. Victoria împotriva lui Ludovic Orban a devenit pentru Florin Cîţu mai importantă decât sănătatea publică. E o eroare de calcul, ce va fi plătită cu vârf şi îndesat. Poate chiar la congres, care riscă să se desfăşoare în condiţii sanitare mult mai proaste decât în vremea când adversarul său era şeful guvernului. 

Preşedintele e şi mai indolent când vine vorba despre timp. Raportul „România educată”, elaborat în şapte ani, fixează obiective exclusiv pentru 2025 şi 2030. Dar Klaus Iohannis va părăsi Palatul Cotroceni în 2024, ceea ce înseamnă că şeful statului exclude ca vreo ameliorare a educaţiei să se producă în deceniul în care va fi fost cel mai puternic om din România. Preşedintele pare să se simtă în largul său doar la comemorări, semn că trăieşte hrănindu-se cu trecut, nu cu prezent.

Spre deosebire de Iohannis, PNL ar putea fi la guvernare şi după 2024. Cel puţin asta şi-a fixat drept obiectiv. Două mandate la putere speră să aibă şi USR. Eforturile făcute din decembrie încoace nu sunt pe potriva acestor ambiţii. Elocvent e felul cum a fost gestionat PNRR: planul de ansamblu s-a născut greu, iar ultima variantă trimisă la Bruxelles e încă sub lupă. Termenul 2026 e obligatoriu pentru toate proiectele incluse în PNRR, aşa că lunile pierdute acum vor conta enorm.

În politică, timpul e un reper însemnat. Dacă poţi face un lucru într-o zi, nu-l amâna pe mâine, iar dacă e nevoie de trei ani pentru un proiect, să nu speri că-l termini cu bine în doi! Eşecul campaniei de vaccinare, amânarea schimbării în educaţie până în 2025-2030 ori neglijenţa proiectării politicilor ce trebuie să devină realitate până-n 2026 sunt semn de superficialitate ori de iresponsabilitate. Ambele sunt de neiertat...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Dragan Mircea
2.08.2021, 00:33:42

Despre ce vaccin este vorba? Nu-i decat un ser in testare. Direct pe oameni. Poate este o campanie de testare a unui ser.

-29 (39 voturi)
Radu Mircea
2.08.2021, 06:31:51

# E vara , e soare (chiar in exces) , e vacanta , toata lumea a navalit la mare sau la intilniri cu ursu' prin padurile patriei care s-au umplut de gratare si de mirosuri ademenitoare si pentru un iepure vegan , darmite pentru un urs lesinat de foame . Pandemia da semne de oboseala si perversiune , pe shestache pregateste variante mortale pentru sezonul toamna - iarna , cind chiar si romanii vor observa ca vara-i departe si paturile la ATI chiar daca s-au mai inmultit oarecum , personalul este in cel mai fericit caz tot acelasi daca n-au mai plecat medici in cele zari banoase . Eeeeeiiiiiii si atunci sa vezi surpriza . Cozile si programarile la vaccinare vor reveni in forta , daca nu de frica , macar din dorinta unui Revelion decent alaturi de cheflii adevarati , nu la manastire . Nici cele 120 de milioane de doze contractate de guvern nu vor mai fi suspicionate de interese oculte . ln final cred ca in primavara vom iesi mult mai putini decit am intrat in toamna si vaccinati de voie , de nevoie cam 80 % . Restul este procentul firesc de Gica-contra , Sosoaice si alti specialisti medicali , care nici in sicriu nu vor recunoaste ca prostia ucide .

+16 (24 voturi)
Cotor
2.08.2021, 07:12:23

Radu Mircea "care nici in sicriu nu vor recunoaste ca prostia ucide ." Nu e vorba doar de prostie , ateii care nu-l recunosc pe Dumnezeu nici in sicriu o fac din ura fata de normalitate .

-21 (23 voturi)
Zev Zevescu
2.08.2021, 09:13:21

Cotor, ce dracu' ai vrut sa spui cu mintzuca ta putzina? In afara de copy/paste, ce ai postat nu are nici o legatura cu comentariul lui Radu Mircea, pare doar ceva ce nu te lasa pe tine sa dormi noaptea, atat.

+4 (36 voturi)
Davide Isa revine
2.08.2021, 09:23:54

Cristian Preda, a fost o vreme cand va stimam si va admiram, considerandu-va un liberal in cuget si-n simtiri. Eu, spre deosebire de dvs, va respect dreptul si libertatea de a alege , inclusiv sa credeti ca "vaccinul este sigur si eficient". Dar nu am crezut ca veti renunta atat de repede la valorile liberale (pentru care libertatea individului este sfanta!), transformadu-va intr-un (alt) propagandist al "vaccinarii" (mai mult sau mai putin) fortate. Pacat!

-33 (39 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările