Posibila remaniere a ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Site-ul edupedu.ro  dă pe surse ca fiind posibilă remanierea ministrului Sorin Cîmpeanu. Se aşteaptă decizia de la Cotroceni, pentru că preşedintele Iohannis decide tot ce se întâmplă în politica românească. Ştirea este verosimilă, având în vedere că ministrul Cîmpeanu a făcut praf, prin legile propuse, proiectul de „suflet” al preşedintelui, România Educată.

Am scris şi eu şi alţii despre prevederile aiurite şi contradictorii din proiectele de legi propuse. Rectori, universitari de prestigiu, profesori, asociaţii profesionale au criticat cu duritate proiectele de legi, în special cele referitoare la plagiatele din tezele de doctorat.

Modul de stabilire al plagiatelor a stârnit discuţii aprinse

Este o temă extrem de sensibilă, pentru ca preşedintele Iohannis şi-a declarat toleranţă zero la plagiate.

Ori ce face legea lui Cîmpeanu?

Desfiinţează CNATDCU şi mută stabilirea plagiatelor la nivelul universităţilor care au generat titlurile de doctor. Nimeni nu crede că aceste universităţi îşi vor da cu firma în cap recunoscând că au eliberat titluri de doctor pe baza unor teze plagiate.

Apoi, un doctor poate renunţa voluntar la titlul de doctor, deşi există şi o decizie a CCR, nr. 624/2016 care spune că nu este constituţional aşa ceva. Dar „experţii” ministrului n-au ştiut.

În fine, prin legea Cîmpeanu se amnistiază plagiatele după trei ani. Adică, dacă nu te-a descoperit nimeni în trei ani, hoţul devine negustor cinstit.

Cum în joc sunt titluri de doctor ale unor persoane importante, premierul Ciucă, miniştrii Cîmpeanu şi Bode, probabil încă mulţi alţii, este clar că sunt prevederi cu dedicaţie, care au adus în discuţie aprinsă doctoratul premierului Ciucă. N-am uitat ce a păţit Victor Ponta în urma unui plagiat care i-a distrus cariera politică.

Premierul Ciucă are susţinerea politică a preşedintelui Iohannis, inclusiv pentru o candidatură la prezidenţiale în 2024. Deci nu-i trebuie o campanie negativă pe tema plagiatului.

Proiectele de lege pentru Educaţie au grave erori de tehnică legislativă. Iată numai un exemplu:

Art. 10 Dispoziţiile prezentei legi prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative. În caz de conflict între acestea se aplică dispoziţiile prezentei legi.

Adică, dacă legea Educaţiei va fi aprobată, va „bate” şi legea Bugetului de Stat, şi legea Salarizării, şi legea Siguranţei Naţionale, toate legile. Devine un fel de „Constituţie” a României!

Sunt multe alte exemple care arată că proiectele de lege n-au fost scrise de specialişti, ci de politrucii habarnişti din minister. Cîmpeanu promite bani în stânga şi în dreapta, deşi nu are siguranţa ca vor si exista acesti bani.

Proiectul de „suflet” al preşedintelui începe să se clatine

Singura modalitate prin care se putea aplica calendarul iniţiat de ministrul Cîmpeanu o reprezenta asumarea răspunderii guvernului. Acum, după controversele iscate în spaţiul public, nu mai este posibil aşa ceva, mai ales ca vulnerabilizează poziţia premierului Ciucă. Toată lumea va zice că au fost date să-l salveze pe premier de plagiat.

Trecerea proiectelor prin parlament durează cel puţin un an de zile, legislaţia secundară încă un an, şi preşedintele Iohannis pleacă în 2024, lăsând de izbelişte proiectul său de „suflet”.

Remanierea ministrului Cîmpeanu pare acum singura soluţie pentru evitarea rămânerii sub praful uitării a proiectului  preşedintelui Iohannis.

Remanierea ministrului s-ar fi făcut mai demult, dar pe cine să pui în loc?

Din informaţii de presă, consilierul prezidenţial, Ligia Deca, coautoare a proiectului de „România Educată” , a respins propunerea, cu argumentul că nu are cu cine să lucreze în minister. Şi avea dreptate.

Universitarii care au mai fost solicitaţi au refuzat, de teama de a fi descoperite scheletele din dulap, sau pentru că nu au încredere în actuala coaliţie de guvernare. Şi după experimentele cu tot felul de neaveniţi la cârma ministerului Educaţiei, este normal ca preşedintele să sufle în orice propunere de ministru.

Nu ştiu cum va rezolva preşedintele Iohannis toată povestea aceasta. Dacă ar găsi un înlocuitor competent pentru Cîmpeanu, care să repare ce a stricat acesta prin incompetenţa afişată în proiectele de legi propuse, ar mai fi o şansă să-şi salveze proiectul. Cum nu poate  să scoată din pălărie un astfel de înlocuitor, tare îmi este teamă că nici măcar proiectul său de „suflet” nu va rezista „intemperiilor” politice de la noi din ţară!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite